Параграф22 Weekly

§22 Анализи

БЪЛГАРСКИТЕ БОНИ И КЛАЙД? НИЩО ПОДОБНО - ПИЖО И ПЕНДА!

Като няма с какво да се похвалят, т. нар. компетентни органи на демократична България четат и преразказват с думи нови криминалните хроники и журналистическите разследвания в старите вестници. А когато това занимание им омръзне или някой ги хване в преписване, те започват да разплитат изключително сложни афери, които по-късно се оказва, че са заплетени само... в собствените им мозъци.
Примерите за разкриването на зловещи фабрики за поръчкови убийства, за разбиването на мощни престъпни схеми за крупни финансови измами или пък за неутрализирането на 200-300 организирани престъпни групи за 52 работни седмици са толкова много, че биха се побрали само в тритомно издание с твърди корици. За сметка на това обаче данните за осъждането на изловените поръчкови убийци, дедесари и организирани престъпници са толкова оскъдни, че с тях човек трудно би запълнил дори... стандартна двупластова салфетка.
И понеже обяснението на разминаването между думите и делата е деликатна и неприятна работа, т. нар. компетентни органи предпочитат да заливат масовата аудитория с гръмки фрази и цветисти епитети. При това - във всеки удобен за тях момент и без да има някакво значение дали случаят е общественозначим, или маловажен.

Едно от последните доказателства за невероятните способности на т. нар. компетентни органи да правят от мухата слон долетя откъм Южното Черноморие. На 16 май (вторник) състав на Бургаския окръжен съд, с председател Стефан Стойков, не уважи молбите на Явор Джуров и Камелия Димитрова и не измени мерките им за неотклонение задържане под стража в парични гаранции.
Двамата бяха арестувани на 5 май в курортния комплекс Слънчев бряг по сигнал за неплатена хотелска сметка, а вестта за успешната операция на МВР по най-надлежен начин обиколи страната и света в слово, образ и звук.
През следващите два дни телефоните в РДВР-Бургас и в Националната полиция се нажежиха (почти в буквалния смисъл на думата), защото се оказа, че Явор Джуров и Камелия Димитрова са завлекли общо 28 хотела. Три от тях са Слънчев бряг, един - в Равда, а останалите са разхвърляни из цялата страна - Кърджали, Велинград, Пампорово, Боровец, Хасково, Стара Загора, Русе и Варна. По телефона се е обадила дори българка, която живее в Лас Вегас. Тя е разпознала двамата измамници по снимките им, излъчени по сателитния канал България и се е оплакала, че преди време Явор и Камелия са източили кредитните й карти.
Целият този поток от оперативна (все пак) информация даде възможност (с любезното съдействие на вездесъщите добре осведомени източници, запознати с хода на разследването) на бургаските кореспонденти на националните медии да продължат изкуственото раздухване на случая, докато накрая... ситуацията наистина придоби... комични окраски: Българските Бони и Клайд са обвинени по чл.209 от Наказателния кодекс - за измама, и ще лежат по шест години, Мащабното разследване на българските Бони и Клайд продължава, защото те са вършели из цял свят, Българските Бони и Клайд са спипани след едногодишна оперативна разработка и т. н.
Всъщност истината както за бурната измамническа дейност на българските Бони и Клайд, така и за широкомащабната полицейска операция е доста по-елементарна. По данни на жертвите, двамата винаги са се представяли с действителните си имена, но всеки път са си измисляли различни професионални биографии - брокери на недвижими имоти, търговски посредници или просто... собственици на фирма, която смята трайно да се установи в региона. Поне засега най-оригиналното им превъплъщение е на рецепцията на хотел Империал в Слънчев бряг, където те се представили като служители в продуцентската къща Седем осми на Слави Трифонов.
Хватката, чрез която те завличали наивните хотелиери, също не е кой знае каква новост. Срещу обещанието да платят накрая, след като финализират сделката и парите влязат в банковата им сметка, Явор и Камелия наемали апартамент или по-луксозна стая и го удряли на сладък живот: рум сървис, фитнес, солариум, басейн, сауна, масаж и т. н. Когато борчовете им придобиели поносим вид, т. е. между 400 и 600 лв., двамата си събирали багажа и напускали хотела по терлици.
Не по-малко простичка е и одисеята около тяхното задържане. След като напуснали, без да си платят неколкодневния престой в един от апартаментите на Империал, който струва по 215 лв. на вечер, от управата на хотела се свързали с хората на Трифонов в Седем осми, за да си искат парите от фирмата. А след като разбрали, че Дългия никога не е имал служители на име Явор или Камелия, наивниците от Империал подали жалба в РПУ-Несебър и няколко дни по-късно мошениците били задържани.

В съкратен вариант биографията на една от най-легендарните американски двойки изглежда така: млади и влюбени, в началото на 1933 г. Бони Паркър и Клайд Бароу се впускат в опасни гангстерски престъпления от скука и тръпка към високия адреналин: ограбват банки и бензиностанции, крадат коли, устройват си автомобилни гонки и престрелки с ченгетата и дори разстрелват един банков чиновник. Извършените престъпления ги въодушевяват, а способността им да се измъкват и от най-коварните полицейски засади ги опиянява. Двамата бързо придобиват славата на неуловими гангстери, но още по-бързо я губят, защото на 23 май 1934 г. те са застреляни от тексаския рейнджър Франк Хамър.

АНАЛОГИЧЕН СЛУЧАЙ
По всичко личи, че прозвището Българските Бони и Клайд по-приляга на 20-годишния Стоян Николов и приятелката му - 22-годишната Марина Колганова, от Варна, за които широката общественост не знае нищо. В интерес на истината една-две местни медии се опитаха да им лепнат прякора Черноморските Бони и Клайд, но варненските криминалисти и магистрати, които по традиция не са от най-разговорливите, не се отзоваха на задочната покана и предпочетоха да не говорят на тази тема. А би трябвало, тъй като случаят хем е по-сериозен от бургаската афера, хем отново не приключва по най-добрия за правосъдието начин.
На 11 май 2006 г. Варненският окръжен съд наложи на Стоян Николов и Марина Колгатова постоянни мерки за неотклонение задържане под стража по предварително производство, образувано срещу тях за грабежи. Според прокуратурата, по делото са събрани доказателства, че от 30 април до 4 май 2006 г. двамата са извършили три грабежа над млади жени. Освен това е установено по безспорен начин, че престъпниците са заплашвали жертвите си с пистолет и са ги пребивали до кръв, като дамата е била по-активна и по-агресивна.
По данни на варненското обвинение, Стоян Николов и Марина Колганова са заклети наркомани и имат дебели криминални досиета. Той е с три влезли в сила присъди и с още няколко висящи следствени и съдебни дела за други престъпления, а Тя е само с шестгодишна присъда за притежание на хероин (по това дело Николов е със седем години затвор), която още не е влязла в сила.
Допреди двайсетина дни двамата бяха на свобода, защото от няколко месеца са се включили в една от метадоновите програми в града. След последната серия от грабежи обаче на варненските криминалисти и магистрати им омръзна да се занимават с Николов и Колганова и двамата бяха прибрани зад решетките, където, между другото, отдавна е истинското им място.

Facebook logo
Бъдете с нас и във