Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Българското ФБР поема заменка край Созопол

Замяната на терен в къмпинг Златна рибка край Созопол, заради която пред очите на туристите бяха сринати наскоро 20 бунгала, ще бъде проверена от ДАНС.
Преди месец служители на Агенцията, на Националното следствие и експерти от Регионалното управление по горите в Бургас са проверили обекта на място. Въпросната замяна е извършена в края на януари тази година, ден преди да бъде наложен мораториум върху замените на гори и терени.
Седемдесет и една годишният Христо Калев от Асеновград заменя 700 дка гори край Пампорово срещу 17 дка на територията на къмпинг Златна рибка. След това продава новополучените земи край морето на сина си Емил Калев и на бизнеспартньорите му от Пловдив Георги Стриков и Ангел Георгиев. Именно те предприеха и акцията с багерите на 23 юни тази година.
Веднага след разигралия се екшън Бургаската районна прокуратура започна проверка по случая. Дни по-късно прокуратурата образува досъдебно производство за самоуправство и унищожаване на имущество, уточни районният прокурор на Бургас Андрей Червеняков. Паралелно е образувано и още едно дело за закана за убийство заради инцидента с багера, уточняват от Районната прокуратура в Бургас. Прокурорите обаче предупредиха, че съдът е органът, който може да реши възникналия спор: кой да влезе във владение на въпросната спорна територия.
Имаме сключени договори за почивка още от 1 юни. Търпим големи загуби. Хората идват, оглеждат, звънят по телефона. Част от тях пренасочваме към Каваци или Градина, заяви Жеко Калъчев, изпълнителен директор на Хелио-Тур-С АД, която притежава бунгалата.
Другата засегната страна в конфликта също има своята версия. Веднага след като придобихме имота, отидохме в община Созопол, за да потърсим документи за дървените постройки върху него, но не открихме нищо. Разбрахме, че бунгалата се стопанисват от Хелио-Тур-С и им изпратихме нотариална покана, за да се разберем. Те обаче така и не реагираха на поканата. Поставихме им 20-дневен срок. След като той изтече, отново отидохме в Община Созопол, откъдето получихме писмени указания да премахнем постройките върху земята за наша сметка, твърди представителят на другата страна Георги Стриков. Според него те само са се опитали да преместят част от бунгалата, но тъй като повечето били изключително стари, се разпаднали. Според запознати разпадналите се бунгала са били преместените преди време от къмпинг Каваците на Златна рибка, тъй като Хелио-Тур-С загубило няколко дела със собственици на парцели в Каваци и трябвало да освободи терените.
Според документите Стриков, Георгиев и Калев стават собственици на безценните 17 дка край морето на 10 февруари тази година. Те са твърдо решени да си бранят правата и твърдят, че имат нотариален акт за въпросната земя. На въпроса с какво се занимават отговарят, че всеки се занимава с различен бизнес, държат и заведения в Пловдив. Справка в информационната система ДАКСИ сочи, че тримата имат фирми за търговия с петрол и недвижими имоти. Една от фирмите им Нептун - 5667 е със седалище в Созопол и с предмет на дейност покупка и продажба на собствени имоти. Останалите им компании наистина са регистрирани в Пловдив. Намеренията им за Златна рибка били мястото да се превърне в частен къмпинг с луксозни постройки от типа финландски къщички.
Спорните 17 дка до морето са деактувани като държавна собственост на 16 януари тази година от заместник областния управител на Бургас по това време Стефан Кенов (екскандидат за депутат от листата на НДСВ). Според представители на бургаската областна администрация, преди да бъдат издадени съответните актове, са били направени всички необходими проверки, за да се убедят специалистите, че въпросните 17 дка фигурират в кадастъра като горски фонд. Проверка е извършена и в МРРБ - да не би да става въпрос за изключителна държавна собственост. Проверка на Параграф 22 установи, че през декември 2008 година. Националната агенция по горите е поискала за въпросните 17 дка да бъде издаден акт за частна държавна собственост и бургаската областна управа е издала въпросния документ.
Междувременно стана ясно, че Хелио-Тур-С също на няколко пъти е правило опити в бургаската областна управа да деактуват земята на територията на приватизираните къмпинги, но не е представило необходимите документи за нея. От Районното управление на горите в Бургас обясниха, че още през далечната 1973 г. на тогавашната държавна фирма Балкантурист са предоставени за ползване терени от горския фонд в района на Созопол, но те са си е останали държавни.
Имаме документи за собственост, контрират хората от Хелио-Тур-С. И уточняват, че през 1997 г. по време на първия етап от масовата приватизация земята под бунгалата е включена в капитала на дружеството. По време на 2-рия етап от масовата приватизация, на 5 юни 2000 г., тогавашният министър на икономиката Петър Жотев подписва сделката и земята под бунгалата отново е включена в дълготрайните материални активи на дружеството. Освен Златна рибка Хелио-Тур-С стопанисва култовите къмпинги Каваци и Градина и част от несъществуващите вече къмпинги Веселие и Черноморец, всички разположени около Созопол.
Междувременно именно замяната в Созопол бе сред тези, които изядоха главата на вече бившия директор на Държавната агенция по горите Стефан Юруков. Срещу бившия шеф на националната агенция бе повдигнатото обвинение по чл.220 ал.2 от НК в качеството му на длъжностно лице, визиращо особено тежък случай на неправомерно използване на служебно положение. Действащият в момента закон предвижда за подобно нарушение наказание лишаване от свобода до 10 години.
Вече са разпоредени проверки на всички заменки, извършени от ДАГ за периода от 2003 до 2009 година. Те са показали, че за шест години са били заменени 33 000 дка, като основна част от терените са били до морето. От заменките държавата е загубила приблизително 500 млн. евро, сочат първоначалните разчети.
Само от заменката на апетитната гора с терен до Созопол държавата е била ощетена с над 3 млн. лева.

Facebook logo
Бъдете с нас и във