Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Бум на бежанците

Вълна от бежанци залива границите на България. Приливът на чужденци е безпрецедентен от десет години насам. Двойно е набъбнал броят на хората, поискали убежище в страната през първото полугодие на тази година в сравнение със същия период за миналата година.


Това бе съобщено тази седмица от вицепрезидента Маргарита Попова при посещението й в Стражица. По думите на вицепрезидента от началото на тази година до края на юни бежанците, потърсили закрила у нас, са били общо 1880, а за цялата минала година техният брой е бил 1380.


Простата сметка показва, че ако напливът на чужденците продължава със същата интензивност, до края на годината техният брой може да надхвърли 3000 души. Повечето от пришълците са от района на Близкия изток, както и хора, прокудени от регионалните конфликти в Северна Африка, обясни Попова. Бeжанският поток към България чувствително се е увеличил през последните няколко седмици. Напливът е най-вече през турската граница. Очаква се и сериозен приток на имигранти от Египет заради кървавите събития в африканската страна.


Засега обаче най-много са бежанците от Сирия, потърсили убежище в България - 740 на брой. Очаква се и техният брой да нараства, тъй като в близко време не се очертава край на кървавия конфликт в тази размирна страна. На второ място сред бежанците, които са поискали убежище у нас, са алжирците. От тях са подадени над 220 молби за временен статут за пребиваване в страната, а от Ирак и Мали у нас са акостирали над 200 души. Данните сочат, че повечето от бегълците са мъже, като между имигрантите има и семейства с деца. През последните няколко седмици всеки ден границата ни пресичат между 10 и 30 чужденци, които търсят закрила и помощ, сочи статистиката на МВР. По ирония на съдбата, докато Попова съобщаваше отчайващата статистика, от МВР пуснаха съобщение за поредната дузина бегълци от Африка, заловени на българо -турската зелена граница в района при Резово.


Причина за вълната от нарушители на браздата е, че бежанските лагери в Турция вече са препълнени. Затова и много сирийци тръгват на запад. България е първата европейска външна граница, която те пресичат. Почти всички, които стигнат дотук, подават молба за убежище и остават у нас, но временно.


Според Марияна Стоянова, ръководител на Бежанско-емигрантската служба на БЧК , центровете за бежанци тази година работят с пълен капацитет. В домовете реално няма свободни места. Според прогнозите на Стоянова до края на годината у нас вече ще има над 3000 души, което е прецедент. Статистиката сочи, че единствено към 2001 или 2002 г. е имало такава голяма бройка за цяла година.


По нейните думи в момента в дома в крайграничното село Пъстрогор има настанени около 300 бежанци от Африка. Двеста от тях били натъпкани в едно общо помещение, което е бивша трапезария. В Агенцията за бежанците са мобилизирали целия си ресурс, за да могат да поемат и настаняват всички пристигнали.


Според вицепрезидента Попова заради изострянето на ситуацията ще се наложи изпълнителната власт да потърси място за изграждане на още един изолатор за настаняване на чужденци. Необходим е поне още един лагер с капацитет между 500 и 700 души. В момента съществуват три изолатора за бежанци на територията на България. Те са в столичния квартал Бусманци, в с. Любимец край Харманли и последният, който беше изграден преди две години, е в с. Пъстрогор, близо до Свиленград.


След като бегълците бъдат настанени в центъра, властите започват да проверяват в различните информационни системи, в това число и в Шенгенската информационна система - ШИС, дали някой от задържаните не е извършил престъпление и дали не го издирват властите в други страни.


Ако не е извършил нарушение на закона, чужденецът има право да пребивава в България до две години. При разпитите заловените бегълци споделят, че използват България само като транзитно трасе. Крайната им цел в повечето случаи е Германия, Дания, Швеция, Италия или друга европейска страна, където има концентрация на техни роднини и приятели, които вече са устроили живота си там. Част от бежанците, потърсили убежище у нас, са подали заявление за помилване заради незаконно пресичане на държавните граници. Решенията за помилване ще станат ясни до края на този месец.


Тази седмица външният министър Кристиян Вигенин се срещна с представителя на Върховния комисар на ООН по бежанците Роланд Вейл. Двамата обсъдиха необходимостта от увеличаване на приемателния капацитет на България за временно настаняване на бежанци. България осъзнава сериозността на ситуацията, заяви външният министър и пое ангажимент да инициира обща среща с представители на институциите, които имат отношение по проблема. Още в края на миналата година президентът Росен Плевнелиев предвиди, че има опасност България да бъде залята от сирийски бежанци, но както се вижда, и до момента нищо реално не е направено за решаването на проблема.

Facebook logo
Бъдете с нас и във