Параграф22 Weekly

§22 Анализи

БУМ НА РАЗСЕКРЕТЕНИ СМЕТКИ В ГРАДА НА ТЕПЕТАТА

Масови проверки на банкови сметки, принадлежащи на хора, които са разследвани за различни престъпления, върви в момента в Пловдив, установи репортер на Параграф 22. Над 240 са банковите сметки на разследвани по дела за трафик на хора, наркотици, измами, грабежи, данъчни ревизии и придобиване на имоти с незаконно натрупани доходи, които са били отворени. Данните са за първите шест месеца на 2008 г. и бележат своеобразен рекорд за последните няколко години.
Разсекретяването най-често е правено по искане на спецслужбите или на комисията Кушлев, а разрешенията са дадени от Районния съд - Пловдив. След запитване на Върховната касационна прокуратура са дадени отговори и на няколко международни поръчки със същото съдържание.
Сред проверяваните е пловдивчанинът Николай Марин, срещу когото в Белгия бе образувано досъдебно производство за сводничество и трафик на хора. От прокуратурата в Латвия пък са поискали да бъде отворена сметката на латвийска фирма, осъществила сделка с Юрий Гагарин БТ Пловдив. Проследено е движението на средствата и финансовите операции заради досъдебно производство срещу чуждестранната компания, за която има съмнения, че е укривала данъци и е отклонявала пари от сделки с пловдивското дружество.
За да се пресече масовата практика за укриване на доходи чрез прехвърляне на големи суми на близки и роднини, започна проверка и на сметките на две съпруги на печално известни бизнесмени. Интересно е дали ще изскочи заек от разсекретените авоари в няколко банки на Диана Главчева, съпругата на осъдения за сводничество рапър Ванко1. За половинката му се знае, че близо четири години по документи тя е получавала минимална работна заплата.
Проверяват се и сметките на Елена Къртева, чийто съпруг - месарският бос Красимир Къртев, ще лежи в затвора 15 години за изнасилване на работничка, а в килията му бяха намерени и наркотици. Срещу Ванко 1 и Къртев се водят и дела за конфискация на имущество.
Пловдивските магистрати са вдигнали банковата тайна и от сметките на счетоводителката Величка Драгиева и нейния съпруг. Както е известно, Драгиева е разследвани за измама, след като две фирми подадоха жалби, че са превеждали редовно пари за осигуровки, а тя не е внасяла целите суми в НАП и НОИ. По тази причина липсват около 100 000 лева.
Булото на банковата тайна е дръпнато и от сметка, използвана от пловдивски адвокат. Юристът работел по случай с наследствен имот във Франция, оставен от българка, починала преди години на преклонна възраст. След смъртта й била ангажирана генеалогична кантора, която успяла да открие няколко нейни наследници в България и да намери клиент за къщата в центъра на Париж. Договорена била продажна цена от 1.6 млн. франка. За френската столица заминал пловдивският адвокат, който обаче намерил друг купувач и сключил сделка за по-малка сума. Стигнало се до съдебен процес, на който адвокатът и наследниците били осъдени да платят на прецакания клиент обезщетение от 50 000 фр. франка. В крайна сметка адвокатът продал имота за 1.5 млн. франка, или близо 229 000 евро. После юристът разпределил на наследниците различни суми, без да им даде подробен отчет нито за действията си, нито за направените разходи. По настояване на прокуратурата, която работи по случая, съдът е разсекретил сметката в старозагорския клон на банка, използван за финансовите операции.
Районният съд в Пловдив е издал разрешение и за вдигане на банковата тайна върху сметките на Гюнеш 2004 ООД. Целта е да се установят източниците на финансиране на дружеството, в чиито офиси при акция на полицията през март бяха открити стотици томове религиозна ислямска литература. Срещу регистрираната от трима турски граждани фирма се води дело за прекратяване на дейността заради съмненията за връзки с радикалната ислямистка религиозна организация Сюлейманджълар, която няма официално разрешение да развива дейност в България.

Facebook logo
Бъдете с нас и във