Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Бунтовно лято за съдебните медици

"Уважаеми колеги, най-учтиво и настоятелно ви приканваме при назначаването ви за извършване на експертизи по досъдебни производства и съдебни дела стриктно да спазвате чл.31, ал.1 от Наредба № 2/29.06.2015 г. на Министерството на правосъдието". Този текст гласи буквално следното: че вещото лице започва дейността си по извършване на експертизата едва след като е внесен депозит за заплащане на труда му.

Апелът от 13 август тази година, който цитирахме по-горе, може да се види на сайта на сдружението за експертизи и финансово-икономически анализи "Сефита". Това е организация, член на Гражданския съвет към ВСС, която обединява експерти и техни организации, работещи предимно в сферата на съдебното експертизиране. Тя е и същата организация, която "събори" в съда старата наредба за вписването и заплащането на вещите лица, доказвайки, че тя е приета в нарушение на закона - без задължителното обществено и професионално обсъждане.

Проблемът е в това, че ако вещите лица в държавата целокупно се впрегнат да последват този апел, има огромна вероятност да се стигне до пълен блокаж на десетки и стотици разследвания и дела за тежки престъпления. Срив, от който ще спечелят само престъпниците. Защото МВР дори и много да иска, няма откъде да извади пари за депозити по стотиците експертизи, които поръчва всеки ден.

Всъщност, ведомството на Румяна Бъчварова, което има най-грандиозния бюджет в държавата, от години си "поръчва" експертизи, без да плаща навреме за тях, и така влачи с месеци борчовете си към вещите лица. Тази система обичайно работи, докато експертите нададат вой и той стигне до медиите. Тогава пари все пак се намират, сметките се разчистват и всички са щастливи, но за кратко. После цялата сага започва отначало и така - до следващия път.

Тази практика се запази и след юни, когато бе публикувана новата наредба на правосъдното министерство, с която се урежда заплащането за труда на експертите, включително и на съдебните медици. С нея  се заложиха две нови и на пръв поглед "железни" правила: едното е вещите лица да не започват работа по експертизи, преди да им се плати депозит за тях - това, към чието спазване призовават от "Сефита". И второто - за вече поръчани експертизи сметките да се изплащат най-късно до 60 дни след предаването им.

Само че МВР очевидно счете, че тези правила не важат за него. И не само не започна да предплаща за труда на експертите, а не им изплати и вече изработеното, при това за месеци назад. В резултат преди седмица-две съдебните медици във Варна и Шумен масово наскачаха и спряха да работят по поръчките за експертизи на МВР - освен в неотложните случаи, колкото да не се препъват гражданите в разлагащи се трупове по улиците. Ропот се чу и в останалите градове, където положението не е по-розово. Поради факта обаче, че съдебните медици са прекалено малко и върху тях пада огромно количество работа, за която получават възнаграждения и от други органи, парите на МВР не се оказват чак толкова фатални за житейското им оцеляване.

Положението е най-спечено при съдебните медици, защото те са сред специалистите, към които вътрешното министерство най-често посяга. На тях се разчита да установяват лекарски грешки, да показват точните причини за смъртта при всяка катастрофа, пораженията при сбиване или дори намерен в градината скелет. Те удостоверяват, ако щете, и съпружеските шамари по делата за домашно насилие.

Всичките съдебни медици у нас са около 70-80 човека, при това барабар с пенсионерите, които продължават да си вадят хляба като експерти. Това са едни от най-редките специалисти у нас, нерядко на стохиляден град се падат максимум по един-двама души. А основната причина да са толкова дефицитни е, че почти няма млади хора, които да се натискат да поемат занаята от ръцете им. Работата не е лесна, нито приятна, постоянно си "на повикване", заплащането е мизерно, а техните "пациенти" по правило не са в състояние да изразят каквато и да било "благодарност", дори и за най-добрата работа.

Веднага след като поредното недоволство и бунт на медиците стигна до медиите` се оказа, че от МВР все пак са извадили пари и са започнали да плащат на вещите лица - засега само частично. Поне така потвърдиха от няколко различни града в страната. Въпреки това всички налични експерти с тази специалност в България ще се съберат в началото на октомври на национална конференция в Плевен, за да решат какво ще правят занапред. Защото са напълно наясно, че дори и в момента недоволството около неритмичното плащане на експертизите да е туширано, то неминуемо ще избухне с нова сила. Това е просто въпрос на време, защото проблемите с експертите у нас си остават все така нерешени.

При все революционната ситуация, която предизвикаха в страната през жежкия август, съдебните медици от страната не хранят особени надежди, че положението с организацията на работата им и плащането на дължимите възнаграждения за техния труд рязко ще се промени към добро след конференцията им в Плевен. Не само защото това упражнение са го правили нееднократно и преди - при това без никакъв успех. Пък и от повече от 10 години в правосъдното, вътрешното и здравното министерство нерешените проблеми на вещите лица се предъвкват от всевъзможни работни, контактни и каквито се сетите други групи, по семинари, срещи и  кръгли маси. Без полза.

А въпросът съвсем не опира само до възнагражденията на експертите. Защото от другата страна на медала са липсата на кадри, липсата на нова и модерна апаратура и консумативи, липсата на достатъчно възможности за специализация и обучение. Няма и обективни критерии за оценка на труда - заплащането им се определя върху "почасова ставка", която в никакъв случай не отчита сложността на експертизата и създава ненормална уравниловка, а освен това и предпоставки за корупция.

Бедата е, че всяко едно от тези липсващи неща в областта на съдебната медицина, а и в цялостната уредба на експертната дейност у нас, пряко рефлектира върху качеството на разследванията, върху справедливостта и обосноваността на присъдите и в крайна сметка - върху прословутата борба с престъпността, която ни размахват като култов лозунг във всяка предизборна кампания. А всъщност от държавата не се очаква да открие топлата вода - просто трябва да задели повече пари и да приложи наготово практиките от чужбина. Стига най-накрая на някой да му светне под шапката, че това е важно. Много по-важно и от далаверите, и от партията, и от него самия...

Ама къде ти такива управленци?

Facebook logo
Бъдете с нас и във