Параграф22 Weekly

§22 Анализи

БУРГАСКА ФОНДАЦИЯ ЗАБЪРКА АКАДЕМИЧЕН СКАНДАЛ

Грандиозният образователен скандал, който постави под въпрос съдбата на 3000 мераклии за академично образование, е забъркан от бургаската фондация Ноблес, научи репортер на Параграф 22. За късмет на училите недоучили бъдещи висшисти, аферата е разкрита съвсем случайно, но от точния човек. Випусникът в Шуменския университет Асен Варадинов, който по стечение на обстоятелствата е ченге и шеф на групата за борба с масовите безредици в Областна дирекция на полицията - Благоевград, стои в дъното на разкритията. Оказва се, че спецполицаят сам попаднал в лапите на изобретателните измамници като випусник от специалността Психология.
Схемата
по която няколко човека са прибрали милиони левове от мераклиите за висше образование се оказала проста до гениалност. Стотици младежи, сънуващи дипломи за висше, се хванали на въдицата за дистанционно обучение в Шуменския университет Епископ Константин Преславски. Те плащали между 300 и 500 лв. на семестър, за да завършат някоя от специалностите Туризъм, Национална сигурност и Психология.
Вместо на сметките на шуменския ВУЗ обаче, без да знаят, те превеждали парите на бургаската фондация НОБЛЕС, установи проучване на Параграф 22.
По-любопитното в случая е, че от регистрацията на фондацията в ИНТЕРНЕТ става ясно, че тя е частна организация с нестопанска цел, регистрирана в Бургас през далечната 2000 година. Според регистрите, управител на въпросната фондация е 46-годишният Горан Николов Иванов, а източниците и на финансиране са 100% дарения и спонсорство.
Първият въпрос, който си задава всеки нормален човек, е защо частната фондация набира студенти за Шуменския ВУЗ. Отговорът е, че през далечната 2002 година проф. Добрин Добрев, тогава ректор на висшето учебно заведение, подписва договор с фондацията.
Малко след като сложил парафа си върху документа, НОБЛЕС открива офис в Благоевград, като за представител на фондацията е назначена Катя Демиревска.
През първата година 185 мераклии за висше образование подали документи за кандидатстване в офиса на фондацията, като дистанционното обучение било по специалността Психология. За да бъдат записани в Шуменския университет, кандидат-студентите платили по 300 лв. за семестър в офисите на фондацията в Благоевград, намиращи се на първия етаж в сградата на Професионалната техническа гимназия Ичко Бойчев.
За всеки запознат с реда за кандидатстване и записване във ВУЗ в страната е ясно, че само заплащането на солената за времето си такса не дава никакви гаранции за влизане в Шуменския университет или в който и да е било друг ВУЗ на територията на страната ни.
Изобретателните бургазлии обаче открили вратичка и започнали да фабрикуват академични справки, издавани от Югозападния университет Неофит Рилски - Благоевград. Те удостоверявали че приносителят-студент е завършил първи курс в ЮЗУ Неофит Рилски и иска прехвърляне по същата специалност в Шумен. По този начин фондация НОБЛЕС гарантирала прехвърлянето на кандидат - студентите в Шуменския ВУЗ.
Нещата вървели гладко почти пет години, докато през април 2007 г. офицерът от групата за борба с масовите безредици в Благоевград Асен Варадинов не направил изненадващо и неприятно откритие. Той случайно разбира, че на практика името му не фигурира никъде в документите на Шуменския университет, въпреки че самият той притежава диплома за висше образование, подписана от ректора на университет Епископ Константин Преславски Добрин Добрев.
Проверка в единния електронен регистър на студентите в страната извадила наяве истината за
измамата с фалшивите академични справки
Спецофицерът подава сигнал до колегите си от Икономическа полиция - Шумен, и оттам започват разплитането на кълбото. След по-обстойна проверка на ченгетата и прокуратурата голяма част от завършилите дистанционното обучение получили писма, че дипломите им са обект на прокурорска проверка.
Паралелно с това ректорът Добрев обявил дипломите на вече завършилите дистанционното си обучение за невалидни, въпреки че при проверките станало ясно, че те носят оригиналните печати на шуменския ВУЗ, а и са подписани лично от ректора му проф. Добрин Добрев.
Паралелно с това ченгетата и държавните обвинители в Шумен изпратили сигнали за далаверата на бургаската фондация до всички висши учебни заведение в страната. В резултат на това числото на нелегитимните студенти рязко се увеличила и набъбнала до внушителната бройка от 3000 души.
Организаторите на измамата са се възползвали от правото, предоставено от Закона за висшето образование, което дава възможност на студентите да сменят ВУЗ-а си, като представят справка за взетите изпити и молба до ректора на приемащия университет. Практиката е съответните деканати в университета да прегледат представените академични справки като информация за положените изпити от кандидата. Правомощията им обаче не включват възможност за изследване на истинността на положените печати на другите учебни заведения, коментира деканът на ШУ Епископ Константин Преславски Добрин Добрев.
Паралелно с разследването на прокуратурата е назначена и проверка от Министерството на образованието, а самият министър Даниел Вълчев обявява, че предвижданите реформи в сферата на висшето образование целят повишаването на възможностите на държавните университети да приемат повече студенти.
Само по този начин можем да отговорим на различните нелегитимни структури, които предлагат образователни услуги, категоричен е министърът.
Лошите вести идват бързо
но изобретателните бургазлии се оказват още по-бързи. Броени дни след като в Шумен далаверата се размирисва и по петите на бургазлиите от НОБЛЕС тръгват икономическите ченгета, трима от участниците в далаверата, начело с представителката на фондацията Катя Демиревска изчезват в далечна Португалия с по-голяма част от парите, прибрани от наивниците.
В началото на септември 2007 г. НОБЛЕС се пререгистрира в Бургаския окръжен съд като НОБЛЕС НОВАТОРИС НОСАМС.
След промяната управител на фондацията вече е 26-годишната Деляна Иванова, а председател на неправителствената организация - 31-годишният Николай Янчев. В управителния съвет влизат още шест дами, всичките на възраст не повече от 30 години, като измежду имената няма нито едно от старата фондация. Според регистъра новата Ноблес е със седалище на ул. Шар планина №27 в гр. Бургас.
Парадоксите в този случай са много
Първият от тях, който все още остава неразрешен, е как така в продължение на пет години преподаватели от Шуменския университет са пътували до Благоевград, за да четат лекции там, без да запитат на какво правно основание правят това. Командировъчните им са подписвани лично от ректора Добрин Добрев, който паралелно с доста натоварената си преподавателска програма от година и нещо е и областен координатор на ГЕРБ за Шуменска област.
Недоумение буди и фактът, че въпреки изричното условие дистанционното обучение да става само чрез ИНТЕРНЕТ, като студентите по него да полагат изпити във ВУЗ-а майка, преподавателите са пътували за очни, изпитни сесии и колоквиуми до Благоевград.
Всеки влязъл в официалния сайт на ШУ Епископ Константин Преславски може да види, че висшето школо предлага дистанционно обучение само по специалност Астрономия, явно заради наличието на достатъчно желаещи да гледат цял живот звездите.
Парадоксите в този случай са много, още повече че в края на миналата седмица, въпреки скандала, за който ръководството на шуменското училище знае поне от година, в Благоевград над 100 дипломанти полагаха държавни изпити по специалностите Национална сигурност и Туризъм.
След краткото време на бездействие пререгистрираната НОБЛЕС отново е отворила офиса си в Благоевград, а работещото там девойче взема такси, заверява студентски книжки, сякаш нищо не се е случило.
Все още не е ясно какво ще стане със завършилите вече бакалаври, а и със студентите, приети чрез далаверата на бургазлии. Още повече че доста от тях вече са на финала на магистърското си образование, като се оказало, че дипломите им за бакалавърската им степен са анулирани или невалидни.
Послепис
Въпреки че от Шуменския университет Епископ Константин Преславски така и не признаха официално какво е участието на проф. Добрин Добрев в далаверата, в края на миналата година, на 30 ноември Добрев бе сменен и ректор на ВУЗ-а вече е проф. Маргарита Георгиева.
А в края на миналата седмица на специална пресконференция юрисконсултът на университета Валентина Велева обяви, че „Епископ Константин Преславски не е издавал фалшиви дипломи. Според нея вътрешната проверка е показала, че за периода 2004-2007 г. само 180 студенти са се прехвърлили в Шуменския университет с фалшиви академични справки. За това са били информирани полицията и прокуратурата, а дипломите им са анулирани.
Относно издадените дипломи след дистанционно обучение адвокат Велева заяви, че законът позволява в продължение на пет години да се провежда обучение по специалности, които нямат акредитация. Дистанционното обучение е започнало през 2002 г. и е завършило през 2007 г., така че тези дипломи са законни, заяви тя. Тази година ще се приемат студенти в дистанционна форма на обучение само по специалност „Астрономия, която единствена е получила акредитация. А шума в пресата около скандала юрисконсултът Велева определи като опит за черен PR в навечерието на кандидатстудентската кампания.
Евгения Гърковска

Facebook logo
Бъдете с нас и във