Параграф22 Weekly

§22 Анализи

БУРГАСКИ БИЗНЕСМЕН НА ПЪТ ДА СЕ ОПЪРЖИ В СОБСТВЕН СОС

Бургаският общински съветник и собственик на Футболен клуб Черноморец Ивайло Дражев отново стана медийна звезда. За последно той влезе в криминалните хроники на 12 октомври 2005 г., около 18 часа, служителите от общинската дирекция Мобилизационна подготовка, обществен ред и сигурност (т. е. - общинската полиция), подкрепяни от солидно количество въоръжени полицаи, се изсипаха пред бариерата на стадион Черноморец. Щурмовият отряд бе воден от шефа на общинските охранители - Бонко Димитров, който бе въоръжен със специална заповед за изземане на недвижимия имот. Документът бе подписан от заместник-кмета на Бургас Васил Караманов, тъй като по онова време титулярният градоначалник - Йоан Костадинов, бе на посещение в Брюксел.
Кой знае защо, Бонко Димитров не бе уведомил концесионера Дражев за предстоящата операция с въоръжена сила. Тъкмо обратното, общинските служители по сигурността и ченгетата разбиха катинарите на източния портал, влязоха в стадиона и запечатаха всички зали и помещения, които попаднаха пред очите им. Накрая те стигнаха до бившата административна сграда, превърната в общежитие за футболистите на клуба. Стреснатите футболисти уведомиха президента на клуба за неканените гости, и скандалът избухва. Със завидна бързина Ивайло Дражев успя да организира изтласкването на общинарите и полицаите от района на стадиона. После затвори входа с две от своите возила - джип и мерцедес, както и с автомобила на треньора Тодор Тодоров. А накрая... изкара с хората си цялата нощ на барикадата.
На 13 октомври, точно в 12. 22 часа, шефът на общинските охранители Бонко Димитров и хората му отново пристигнаха на стадион Черноморец. Този път те сломиха съпротивата на защитниците за отрицателно време, направиха пълен опис на на помещенията и смениха всички възможни брави.
Повод за избухването на скандала стана разтуряне на договора между Дражев и общината, сключен на 14 януари 2002 година. По силата на този договор футболният бос получава на концесия имотите на клуб Черноморец (общо 140 декара) за срок от 35 години срещу годишна вноска от 15 000 лева. В края на втората концесионна година (2003-а) мирът между Ивайло Дражев и общината е потвърден с нарочна референция, подписана от кмета Йоан Костадинов. В този документ се казва, че концесионерът - ПФК Черноморец АД, изпълнява абсолютно всички свои задължения по договора и общината няма абсолютно никакви претенции към него. На 29 юли 2004 г. обаче най-изненадващо Бургаският общински съвет приема решение, с което задължи кмета Йоан Костадинов да прекрати едностранно концесията поради системно неизпълнение на договора от страна на Ивайло Дражев.
На 16 ноември Сливенската военноокръжна прокуратура отхвърли жалбата на Дражев и отказа да образува дело срещу полицаите, участвали в двете атаки на стадион Черноморец (на 12 и 13 октомври). А законосъобразността на кметската заповед за изземането на концесионния имот тепърва ще бъде доказвана, защото по случая в Бургаския окръжен съд в най-скоро време трябва да започне дело №320 от 2005 г., образувано по исковата молба на футболния бос.
Историята обаче, заради която в началото на седмицата (понеделник, 30 януари) Ивайло Дражев отново стана клиент на МВР, наистина надхвърля всякакви граници. Оказа се, че човекът, който поне от десет години не спира да говори колко е богат и щедър, направи опит да стовари част от данъчните си задължения върху гърба на нищо неподозираща възрастна и самотна жена. Жест, който този път може да му поднесе изключително неприятна изненада.

Жертвата на Дражев се казва Янка Дюлгерова. Тя е на 77 години, от тежкия диабет почти не вижда и е настанена в старчески дом, защото синът й - единственият й жив роднина - е алкохолик и от пет години тя не иска и да чува за него. През юли миналата година Руска Милева, член на сдружението Диабетни грижи, спонсорирано от Ивайло Дражев, предложила на Дюлгерова да финансира лечението, чрез което бабата щяла да прогледне. Парите обаче щели й бъдат дадени единствено пред нотариус, и то след подписването на съответните документи.
На 28 юли 2005 г. Руска Милева завела Янка Дюлгерова в кантората на нотариус Емилия Бакалова, където ги очаквали благодетелят Ивайло Дражев и две негови сътруднички. Те дали на полусляпата жена цяла папка с документи, като непрекъснато й показвали къде да сложи парафа си. Под какви текстове точно се е подписала тогава Янка Дюлгерова и до днес няма представа. След края на срещата обаче Дражев лично я е извел от кантората на нотариуса, дал й 200 лв. и най-тържествено обещал да финансира лечението до пълното възстановяване на зрението й.
Месец след случката при нотариуса обаче вместо пари Янка Дюлгерова започнала да получава... писма от Данъчната служба в Бургас, че дължи на държавата данъци в качеството си на собственик на фирма Транстрой М. Известията пристигали като по часовник - всяка седмица, докато сумите, дължими от баба Янка, нараствали с главоломна бързина: от 900 лв. през август на 500 000 лв. през декември.
След като била ощастливена с вестта, че дължи на държавата половин милион, Янка Дюлгерова събрала сили и помолила данъчните да й обяснят за какво става дума. От справката тя разбрала, че е крупна предприемачка със солиден бизнес, събрала кураж и решила да докаже измамата по единствения възможен за нея начин. Най-напред тя уведомила бургаската Икономическа полиция за измамата, а след това изпратила жалба и до бургаския парламент, в която подробно описала как е постъпил с нея общинският съветник и член на три постоянни комисии Ивайло Дражев.
По време на проверката било установено, че до юли 2005 г. собственик на фирма Транстрой М е самият Ивайло Дражев, след което фирмата е преминала в ръцете на баба Янка Дюлгерова. Според информационната система Дакси фирмата Транстрой М е мажоритарен собственик на Телевизия Бургас АД (с 67%) и на Благоустройствени строежи - Бургас АД, в което държи 80% от акциите.
По повод на скандала футболният бос заяви, че това е инсинуация. Той изобщо не си спомнял фирмата му да е прехвърляна на друг човек, защото дружеството било в ликвидация, а ликвидаторът бил той самият. Покупко-продажба на дялове от тази фирма са вътрешна политика и ако има някой претенции за това, да ги отправи към общото събрание на фирмата, заяви за Параграф 22 Ивайло Дражев.
Нотариус Емилия Бакалова също не успя да си спомни нищо особено за конкретната сделка. Тя обаче заяви, че се съобразява само и единствено със закона и уточни, че Ивайло Дражев е един от най-редовните й клиенти.
Да, Руска Милева ме уведоми за скандала около това спонсорство. Искала е само да помогне. По този начин ние работим с близо 15 бургаски бизнесмени, които са поели индивидуални грижи за диабетно болни лица от града и не знаем какви суми им дават, заяви шефката на сдружение Диабетни грижи Радка Жекова.
И понеже всеобщата амнезия е често срещано явление в подобни ситуации Параграф 22 си позволи да порови още малко из информационната система Дакси. С единствената мисъл, че все някой оправен и благороден юрист ще прочете тази публикация и ще помогне на крупната предприемачка Янка Дюлгерова да уреди сметките си с държавата. И то по най-лесния начин - като продаде дяловете на Транстрой - М в другите две дружества на Дражев - Телевизия Бургас АД и Благоустройствени строежи - Бургас АД.
Всъщност името на Дражев като съсобственик на споменатите две дружества вече е неуместно. По съдебна регистрация акционери в Телевизия Бургас са: Транстрой - М (67%)) , Марин Маринов (13.0%), Ганчо Славчев (8.0%), Румен Тодоров (5.0%) и Теменуга Тодорова (7 на сто). Същото е и положението с Благоустройствени строежи - Бургас, от което Транстрой - М притежава 80%, а другите 20% са в ръцете на Булгарконтрола ЕООД, което е 100-процентова собственост на Ангелина Атанасова.
А колкото до Транстрой - М, според Дакси това дружество е ЕООД, а негов 100-процентов собственик - от 28 юли 2005 г. - е 77-годишната Янка Дюлгерова. И тя, съгласно действащото законодателство, може да прави с дяловите си участия в други юридически лица каквото сметне за необходимо. Включително и да изхвърли Ивайло Дражев от техните управителни органи.

Facebook logo
Бъдете с нас и във