Параграф22 Weekly

§22 Анализи

БУРГАСКИЯТ ФАРАОН ПЕКОВ ОТНОВО СКАНДАЛИЗИРА СЪДА

Дай парите и се махай, изкрещя в една от залите на Бургаския окръжен съд вложител, загубил спестяванията си около фалита на незаконната Популярна банка Пеков. Скандалът избухна в сряда (30 ноември) по време на поредното заседание по делото срещу банкера Румен Пеков. А повод даде поредният опит на подсъдимия и на защитата да забавят работата на състава, като поиска отвод на неговия председател - съдия Денчо Стоянов.
Това е вторият скандал в съдебна зала, който се разиграва по делото срещу Пеков през последния месец и половина. На предишното заседание, което започна на 12 октомври и приключи осем дни по-късно, председателят на съдебния състав Денчо Стоянов обяви, че подсъдимият Румен Пеков злоупотребява с правата си и възпрепятства българското правосъдие. После магистратът измени мярката за неотклонение на Пеков от парична гаранция в задържане под стража и разпореди на двама съдебни полицаи да му поставят белезниците още в залата.
Поведението на Пеков е тенденциозно и цели протакане на съдебното разследване, обяви съдия Стоянов, без да уточнява за какво става дума. За репортерите, които от две години следят хода на делото, обаче реакцията на съдията бе леснообяснима: на 10 октомври Румен Пеков се отказа от услугите на адвокат Росен Кожухаров, а на 12 октомври новият му защитник - адвокат Петя Колева, поиска делото да бъде отложено, за да се запознае с материалите.
Адвокатският номер не мина и затова в сряда Петя Колева приложи друг трик. Още в началото на заседанието тя поиска отвод на съдия Денчо Стоянов, като го обвини в двата смъртни съдийски гряха: предубеденост и нарушаване правото на защита на подсъдимия.
Това е пореден опит да се провали процесът и затова призовавам уважаемия съд да не взема под внимание искането на защитата, скочи веднага представителят на държавното обвинение, а съдебният състав определи искането за отвод като неоснователно и даде ход на делото.
За да докаже, че не е предубеден, съдът прие без възражения съдебната експертиза на всички болнични листове, с които Пеков удължи процеса с около две години. Тя бе поискана от обвинението с мотива, че макар да е на легло заради опериран крак, подсъдимият често е бил засичан да обикаля из Бургас с широки крачки и в добро здраве.
Бургазлията Румен Пеков е подсъдим за извършване на незаконна банкова дейност, безстопанственост и длъжностно присвояване. Ако някога приключи, делото Държавата срещу Румен Пеков спокойно може да влезе в учебниците по наказателно право като пример какво не трябва да правят следователите и прокурорите по време на досъдебното производство. Популярна банка Пеков се появи на бял свят през лятото на 1993 г. и за около две години нейният собственик успя да завлече 66.907 млн. тогавашни лева, събрани чрез 1021 сключени договора. Въпреки перманентните предупредителни писма от БНБ, че Румен Пеков върти незаконна банкова дейност, прокуратурата и следствието в Бургас се раздвижват едва след като върху Бургаския окръжен съд се стоварва цунами от граждански искове срещу фараона.
През 1995 г. по случая най-после е образувано предварително производство, Румен Пеков е хвърлен зад решетките с постоянна мярка за неотклонение задържане под стража, а върху имотите и сметките му е наложен запор.
Десет години по-късно - в началото на 2004 г., делото срещу популярния банкер влиза в съда, като по него са регистрирани няколко своеобразни рекорда: Румен Пеков излиза на свобода срещу най-високата гаранция, налагана в Бургаския регион - 150 000 нови лева. Материалите по делото са общо 59 тома (т. е. всяка година са събирани по 5.9 тома). Срещу фараона са подадени над 140 граждански иска, но следствието и прокуратурата не са направили нищо, за да ги обезпечат. През 1995 г. Румен Пеков е арестуван, докато е заместник-председател на Националния съюз на популярните банки (председател на тази структура по онова време е депутатът от Великото народно събрание Асен Мичковски). Но най-тъжният рекорд в случая Пеков е, че никой не е в състояние да определи кога делото ще приключи на първа инстанция и кога присъдата на фараона (независимо дали тя е осъдителна или оправдателна) ще влезе в сила - след 10, 15 или 20 години?

Facebook logo
Бъдете с нас и във