Параграф22 Weekly

§22 Анализи

БУРГАСКИЯТ КАПОНЕ ОПРАВДАН ЗА ИЗМАМА

Районният съд в Бургас оправда небеизвестния Здравко Донев - Капона, спряган за един от босовете на жилищната мафия в черноморския град по дело за измама с имот на стойност близо 2 млн. евро. Като невинен районните магистрати определиха и втория подсъдим Станимир Момчев. Срещу двамата бе повдигнато обвинение по чл.211 от НК за измама в особено големи размери. Прокурорът поиска и за двамата обвиняеми по четири години лишаване от свобода, както и конфискация на спорния имот.
Наказателното дело бе за сделка с имот на покойния актьор - инвалид Милко Хатев.
Къщата - предмет на спора е призната за паметник на културата
Тя се намира в центъра на Бургас, на ул. Цар Симеон Първи. Делото срещу Здравко Донев и Станимир Момчев бе образувано по жалба на двама от наследниците на Хатев - братовчедите му Емил Коларов и Димитър Бъчваров. Те поискаха от Донев и Момчев 145 000 лв. за нанесени неимуществени вреди, но съдът в Бургас отхвърли иска им заедно с оправдателната присъда. Решението на Районния съд напълно съвпадна с отсъждането на Бургаски окръжен съд от 2006 г. по делото, водено от самия Милко Хатев срещу Капона. Тогава БОС реши, че сделката е законна, и оневини Донев.
Ще обжалваме пред окръжния съд задължително, заяви адвокат Васил Бенчев, защитник на Хатевите наследници.
Не очаквах друга развръзка. Оправдателната присъда бе единственият възможен изход, след като обвинителният акт съдържа само голословни обвинения и липсват каквито и да е факти, контрира защитникът на Донев и Момчев, адвокат Станко Кралев.
Няма нищо вярно в писаното за мен, че съм бос на жилищна мафия, заяви самият Донев минути след като бе оправдан от БРС. Той допълни още, че е бизнесмен, който се занимава с консултантска дейност по европроекти. С недвижими имоти е търгувал преди шест години. Тогава напълно законно е закупил и къщата на Хатев…
Скандалната история с имота в идеалния център на Бургас
на ул. Цар Симеон № 64, започва през април 2001 година. По онова време 61-годишният инвалид, собственик на огромната къща, Милко Хатев на няколко пъти е посетен от група бургаски бизнесмени с екзотични прякори - Михаил Никифоров-Руснака, Боян Митев-Фашиста, Станимир Момчев и Здравко Донев-Капона.
Единственото искане на предприемачите звучи благородно - Хатев да им даде под наем пристройката до къщата, за да развиват там собствен бизнес, като си плащат за това всички задължителни масрафи - наем, ток, вода и т. н.
В края на лятото Милко Хатев най-сетне склонява да приюти бизнесмените и на 30 август 2001 г. между него и Станимир Момчев е сключен договор за наем на въпросната пристройка. Освен този документ обаче Хатев, като собственик на целия имот, подписва на наемателя си Момчев и пълномощно, с което той да плаща тока и водата.
В продължение на няколко месеца животът си тече по старому и между Хатев и наемателите му не се случва нищо особено. В средата на май 2002 г. обаче инвалидът изненадващо е уведомен, че в седемдневен срок трябва да се изнесе от имота си, защото... го е разменил със Станимир Момчев срещу два невърнати заема от общо 34 000 щ. долара. А пък Момчев, за да избие по някакъв начин загубите от щедростта си към Хатев, продава къщата и двора на Здравко Донев-Капона за 71 000 лева.
Вместо да си събере багажа, Милко
Хатев сезира Бургаската районна прокуратура
и срещу Станимир Момчев и Здравко Донев е образувано дело за престъпление по чл.212 от Наказателния кодекс - измама чрез използването на подправени и неистински документи.
През януари 2003 г. процесът срещу тях в Бургаския окръжен съд най-сетне стартира. Надеждите на Хатев, че може да си върне фамилната къща обратно, обаче бавно започват да угасват.
Според адвокатите на подсъдимите през август 2001 г. Станимир Момчев не само е наел от Хатев пристройката, но му е дал назаем 14 000 щ. долара - за лечение, с уговорката парите да бъдат върнати до края на януари 2002 година.
Вместо да издължи борча си, няколко месеца по-късно Хатев иска от Момчев нови 20 000 щ. долара. За разлика от предишния път, когато условията по първия заем са договорени устно, сега Хатев подписва споразумение и разписка за 20 000 щ. долара, както и пълномощно, с което, ако не върне парите, разрешава на Станимир Момчев да продаде на когото намери за добре и на цена, каквато намери за добре, недвижим имот - къща с дворно място на ул. Цар Симеон № 64, гр. Бургас.
Според защитата на подсъдимите споразумението, разписката и пълномощното са подписани от Милко Хатев на 10 май 2002 г. в кантората на бургаския нотариус Ангел Николов, който е удостоверил тяхната автентичност по надлежния ред.
Версията за измамата издиша от чисто нормативна гледна точка. За да бъде изповядана една сделка пред нотариус, освен пълномощно от страна на продавача посредник трябва да бъдат представени още три документа: служебна бележка, че имотът е освободен от тежести, т.е. няма неплатени данъци или месечни сметки за ток и вода; декларация за семейно и имотно състояние на реалния собственик; удостоверение за наследници на собственика, категорични бяха защитниците на Станимир Момчев и Здравко Донев-Капона пред Бургаския окръжен съд. Те извадиха и последния си коз: Става дума за цяла папка с документи, а не само за един или два листа, които в суматохата всеки може да подпише, без да прочете внимателно какво пише на тях...
Схемата за измамата е разработена перфектно
оформянето на документите е брилянтно и вината на извършителите трудно може да бъде доказана след една или две години бездействие, убедени са адвокатите на инвалида Милко Хатев.
Не съм подписвал никакви пълномощни и разписки и не съм взимал от Станимир Момчев не 34 000 долара, а и два лева назаем, непрекъснато повтаря пред съда Милко Хатев, но в крайна сметка думите му остават нечути и неразбрани от магистратите.
Горе-долу съща е и съдбата на двете графологични експертизи, назначени по делото. Според първата експертиза единственият истински подпис на Хатев е под пълномощното, с което на 30 август 2001 г. той разрешава на Момчев да плаща месечните сметки за ток и вода. Всичко останало е пълно менте. Според втората - вече тройна, експертиза обаче ситуацията е точно обратната: всички автографи на Хатев са истински, така че сделката е съвсем редовна.
Колкото и да е парадоксално, година и половина след злополучния следствен експеримент, на 26 май 2006 г., Бургаският окръжен съд на висок глас възвестява решението си: сделката по продажбата на къщата е съвършено законна, а на Здравко Донев-Капона да му е честита новата придобивка.
Три дни по-късно, на 29 май 2006-а, по протест на прокуратурата и по жалба на Милко Хатев като граждански ищец, делото влиза в Бургаския апелативен съд, за да... не излезе никога оттам. И то не защото апелативните магистрати или страните по делото са се размотавали умишлено, а защото главното действащо лице в драмата, инвалидът Милко Хатев, най-неочаквано умира от инфаркт. Беден като църковна мишка и загубил всякаква надежда, че слугите на българската Темида понякога имат сили и желание да оправдаят народната поговорка Криво седи - право съди!

Facebook logo
Бъдете с нас и във