Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Бургаският затвор - рекордьор по доживотници

Затворът в бургаския квартал със звучното име Победа е на първо място в страната по броя на изтърпяващите тук доживотни присъди престъпници, научи Параграф 22. Въпреки че по численост на пандизчиите това място за лишени от свобода е едва на четвърто място в страната със своите около 800 питомци. Проверка установи, че в момента в бургаската пандела търкат наровете 26 доживотници с влезли в сила присъди. Само за сравнение, в Софийския затвор, който към момента е и най - големият в страната, броят на излежаващите доживотни присъди е едва двайсет. Във Варна в специалното крило са настанени само 18 осъдени по тези текстове от Наказателния кодекс (НК).
Според сега действащото в страната законодателство с влизането в сила на присъдата пандизчиите, които са осъдени доживот - независимо дали с право, или без право на замяна, се преместват в отделна специална зона, която изключва контактите им с останалите обитатели на затвора. Разходките им са само в определеното за това каре, те не вземат участие в масовите мероприятия, организирани от съответното заведение за лишени от свобода. Въпреки строгите ограничения обаче на петима от осъдените доживотници управата на бургаския затвор вече е осигурила надомна работа.
Кандидатите за постоянно жителство в бургаския пандиз нараснаха с още двама от началото на годината, след като окръжните магистрати в Бургас приключиха на първа инстанция две от кървавите дела, приковали общественото внимание през последната половин година в черноморския град. Това бяха делата за убийството на охранителя Румен Рачев пред бургаската дискотека Елит и на тинейджърката от Карнобат Мария Добрева. Ако присъдата на 22-годишния Владислав Янчев, обвинен в садистичното убийство на Мария, бъде потвърдена и на по-горна инстанция, младежът ще бъде най- младият сред настанените в бургаския затвор доживотници.
В Бургас в момента присъди изтърпяват и осъдените от Сливенския и Ямболския окръжен съд. На практика бройката на настанените доживотници щеше да бъде и по-голяма, ако част от пандизчиите, осъдени по тези членове от НК, не бяха настанени в други заведения по местожителство. Така например кървавите равденски убийци, осъдени за двойното убийство в черноморското село - Мирослав Събев и Димитър Неделчев, са настанени в затвора в Ловеч. Авторите на екзекуцията в бургаското сарафско бюро Виян през 1999 г. Любен Симеонов и Асен Събев бяха преместени и настанени в Софийския затвор.

Facebook logo
Бъдете с нас и във