Параграф22 Weekly

§22 Анализи

БУРГАСКИТЕ СЪДИИ ПОМИРИСАХА ЕВРОПА

Тъжно е, но т. нар. отговорници за реформата на съдебната система в правосъдното министерство и Висшия съдебен съвет до такава степен са се панирали от мисълта за евентуалното налагане на предпазната клауза по глава 24 Правосъдие и вътрешни работи, че дори не могат и да се похвалят като хората. Вярно, то не че има с какво чак толкова да умилостивим еврочиновниците в Брюксел, но дори и тогава, когато наистина си заслужаваме добрата дума, пак не успяваме да си покажем... чистите ризи пред хората.

Епопеята около сградата на бившия Окръжен комитет на БКП в Бургас най-после приключи. След близо петгодишни мъки, разправии и скандали от началото на март всички съдии и прокурори в черноморския град - районни, окръжни и апелативни, вече са под един покрив и спокойно могат да си признаят, че... влязоха в Европейския съюз. Поне що се отнася до битовите условия на работа.
На 20 февруари 2006 г. районните и окръжните съдии в Бургас (те са общо 77 на брой - бел. ред.) влязоха в Европа. Десетина дни по-късно тук се нанесоха и колегите от Бургаския апелативен съд - заяви за Параграф 22 председателят на Бургаския окръжен съд и член на Висшия съдебен съвет Събина Христова, която по документи се води стопанин на съдебната палата. - След реконструкцията на бившия партиен дом вече разполагаме с 18 зали, които са обзаведени и оборудвани с всички необходими комуникационни средства. Тоест по това направление вече се вписваме напълно в европейските стандарти, похвали се още тя.
Освен съвременната озвучителна техника, която ще сложи край на надвикването между страните по делото и ще позволи на съдебните репортери и зрителите да чуват отчетливо всяка дума, произнесена по време на разпитите и пренията, над входовете на девет от залите са монтирани специални електронни табла. Върху тях във всеки един момент ще фигурират номерата на делото, които се гледат в залата, имената на свидетелите, които трябва да бъдат разпитани, както и друга актуална информация.
Сред придобивките, с които бургаските магистрати удрят в земята колегите си от цялата страна, е специализираният сектор, където ще се гледат само дела срещу организираната престъпност и за тероризъм. В този сектор има специална съдебна зала, помещение за разпит на анонимни свидетели и адвокатска стая, които - в случай на необходимост - за няколко секунди могат да бъдат изолирани от околния свят със специални стоманени щори.
Самата съдебна зала също е подсигурена с подобни щори, които - заедно със стандартните решетки по прозорците, за отрицателно време я превръщат в непревземаем бункер. Гарантирайки естествено сигурността на всички участници в наказателния процес - съдебен състав, подсъдими, свидетели, обвинители и защита. Първото дело, с което бе осветен този уникален за българската съдебна действителност сектор, бе гледано на 27 март 2006 година. Тогава на подсъдимата скамейка застанаха 33-годишният Страхил Капелов и 44-годишният Николай Попов-Чайника, които са обвинени в изнудването на Рали Пенков, концесионер на плажа в гр. Обзор, собственик на прословутата Първа частна милиция и оцеляла по чудо мишена на зловещ бомбен атентат.
Според статистиката Бургаският окръжен съд е четвърти в страната по обем на работата и по натовареност на съдиите. От данните в отчетния доклад за 2005 г. става ясно, че миналата година в Бургаския окръжен съд са гледани общо 10 768 дела (от които 7300 са граждански), т. е. всеки съдия е трябвало да пребори по около 300 дела. По един или друг начин са решени общо 9192 дела, като в тримесечен срок са приключени 76% от случаите. Равносметката показва, че през миналата година са били отложени с 800 дела по-малко в сравнение с 2004-а. За сметка на това обаче присъдите и решенията на Бургаския окръжен съд, потвърдени от двете последни инстанции - Върховния касационен съд и Върховния административен съд, са 930, т. е. - те са с 10% повече, отколкото през 2004 година. И накрая, през 2005 г. жалбите за забавени дела в Бургаския окръжен съд са били само две. Това, според председателя на съда Събина Христова, е незначителен факт, който дори най-предубеденият критик на съдебната система у нас не би могъл да отрече.

Facebook logo
Бъдете с нас и във