Параграф22 Weekly

§22 Анализи

БУРГАСКОТО ОБВИНЕНИЕ СЕ НАМЕСИ В БИТКАТА ЗА КЪМПИНГ ГРАДИНА

Всички каравани от плажа на созополския къмпинг Градина - аут! Горе-долу като лозунг звучи заповедта на областния управител на Бургас Любомир Пантелеев, която той издаде в понеделник (4 септември) и която собствениците на каравани в популярния къмпинг трябва да изпълнят в петдневен срок, ако не искат да бъдат изхвърлени с полицията.
Поводът за заповедта на Пантелеев е писмо от Бургаската окръжна прокуратура, според което престоят на каравани върху пясъчната ивица на къмпинга е незаконен и трябва да бъде бъде преустановен.
След като научиха какво ги очаква, къмпингуващите се зарекоха да не оставят нещата така и се заканиха, че ако се наложи, ще окажат сериозен отпор дори на полицията. Част от хората категорично отказаха да подпишат предупредителния протокол и заявиха, че ще се борят с всички законови средства за защита на интересите и правата си. Децата ми са израснали тук. Това е невероятно място със страхотна природа. От 25 години сме на този къмпинг и няма да даваме пари на политици и мутри, бяха част от коментарите на къмпингуващите на Градина, след като във вторник и сряда (5 и 6 септември) те получиха съответните документи от представители на бургаската областна управа.
Всъщност скандалите около бъдещето на къмпинг Градина започнаха още преди четири месеца, когато собствениците на каравани се разбунтуваха срещу новия концесионер на плажа Кристиян Коджуклиев и срещу намерението му да забогатее от допълнителните такси за возилата върху пясъка. Хората се обърнаха за съдействие към Бургаската окръжна прокуратура и областната дирекция Полиция (ОДП), но т. нар. компетентни органи така и не пожелаха да решат проблема по някакъв начин.
Според статистиката пясъчната ивица на къмпинг Градина е един от 28-те плажа по Южното Черноморие, за които в края на март 2006-а областната управа в Бургас обяви процедура за пряко договаряне с потенциални кандидат-концесионери.
В продължение на дълги години къмпингът и плажът пред него се стопанисваха от созополската фирма Хелио-Тур-С АД (бивш Балкантурист- Созопол) с основни акционери - Русалка тур ООД и АКБ актив АД, които пък са собственост на Николай Банев и неговата бизнес империя, в основата на която е Финансово-индустриален концерн АКБ-форес АД.
В началото на април тази година Бургаската областна управа прекрати договора с фирмата за стопанисването на плажа в Градина (тя ще продължи да се грижи за къмпинга) и насрочи конкурса за отдаване на плажа за 21 април. За участие в надпреварата подават документи две фирми - Хелио-Тур-С АД и Крим ЕООД, която е собственост на Кристиян Николаев Коджуклиев.
Оттук нататък започват и странностите в сделката между Бургаската областна администрация и Кристиян Коджуклиев. Най-напред фирма Хелио-Тур-С не е допусната до участие в конкурса заради нередности в подадените документи, но малко по-късно всичко се оказва окей. Освен това членовете на комисията решават гласуването да бъде явно, но по неизвестни причини те анулират първия си вот. След това комисията решава, че второто гласуване ще е тайно, и закономерното се случва: фирмата на Кристиян Коджуклиев печели надпреварата, въпреки че Хелио-Тур-С разполага с цялата необходима инфраструктура - бани, ток, вода топла, тоалетни, а единственото преимущество на Крим ЕООД е... местна компания.
И накрая, за да е пълна кашата, в протокола от въпросното тайно гласуване е записано, че то е проведено на 17 април 2006 г., въпреки че комисията определя победителя в конкурса четири дни по-късно - на 21 април.
Може би тук е мястото да се спомене и кой всъщност е Кристиян Коджеклиев. Той се смята за един от най-доверените хора на небезизвестния несебърски наркобос (според данни на МВР) Димитър Желязков-Митьо Очите.
Заради решението на областната управа в Бургас да смени стопанина на плажа тръгват и скандалите. Постоянните посетители на Градина са платили по 2000 лв. за местата си още през 2005 година. Парите са дадени на Хелио-Тур-С, без хората да знаят, че тя няма да е концесионер на плажа.
Това лято, когато се опитват да стигнат и да поставят караваните си на местата, където къмпингуват от години, служители на фирма Крим ЕООД отказват да ги допуснат. От фирмата настояват всеки един от собствениците на каравани да плати по още 2000 лв., защото возилата се намирали на плажа, а Крим ЕООД бил негов концесионер.
Тъй като Хелио-Тур-С била наемател на пясъчната ивица близо 10 години, границата между плажа и къмпинга не била от значение. Заради назряващия конфликт обаче нарочна комисия от областната управа на Бургас, в присъствие на полиция, извършва маркиране на разделителна линия между къмпинга и плажа. Протоколът е подписан от фирма Крим ЕООД, но мястото за подпис на Хелио - Тур - С остава празно.
Разочарованието на къмпингуващите пък идва от това, че досега те винаги са били близко до морето и предплащайки предварително за сезон Лято-2006, очакванията им са да са на същите места, а не на територията на къмпинга, който започва след плажната ивица.
Новите концесионери обаче искат наем за пясъка, въпреки че в нито един от концесионните договори на плажове не става дума за каравани и палатки и получаване на наемни суми от тях. Точно обратното. В писмо от 8 март 2006 г. Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) дава изрични указания какви точно такси могат да събират концесионерите. В документа изрично е записано, че стопанинът на плажа има право да постави на плажната ивица чадъри и шезлонги и да събира пари за ползването им. За да печели от каравани и палатки обаче, всеки концесионер на плаж трябва да има специална регистрация по Закона за туризма и специално разрешение. Бумага, каквато собственикът на Крим ЕООД - Кристиян Коджуклиев, изобщо не притежава.

Името на Кристиян Николов Коджуклиев се чу след бруталния бомбен атентат на 13 юли 2005 г. в Обзор срещу концесионера на местния плаж Рали Пенков, при който загинаха съпругата му и 2-годишното му момиченце.
Седмица по-късно няколко мъже с луксозни автомобили бяха задържани в центъра на Бургас, а самият Кристиян обявен за общонационално издирване. В региона се разнесе слухът, че го издирват заради изключително близките му връзки с несебърския наркобос Димитър Желязков-Митьо Очите, когото полицията бе нарочила за поръчител на атентата срещу Пенков.
Няколко дни след зрелищната акция, която тогавашният шеф на бургаското РДВР ген. Красимир Петров определи като разбиване на престъпна група след сигнал за рекет, Коджуклиев се предаде в полицията в присъствието на адвокат и след като даде показания, бе освободен.
Кристиян е и сред свидетелите по делото за изнудването на Рали Пенков, образувано срещу Страхил Капелов и Николай Попов-Чайника. Той обаче не успя да разкаже пред съда какво знае по случая, защото на 14 юни тази година Капелов и Чайника се признаха за виновни, сключиха споразумение с прокуратурата и получиха, съответно - година и пет месеца и една година лишаване от свобода. В момента Николай Попов-Чайника е на свобода, а Капелов ще бъде освободен в края на годината, защото двамата са с постоянни мерки за неотклонение задържане под стража от юли 2005 г. и на практика са излежали присъдите си.
Освен това от няколко години Кристиян Коджуклиев живее на семейни начала с Марияна, първата жена на Рали Пенков, чието име миналото лято също бе замесено в атентата срещу концесионера на плажа в Обзор.

Facebook logo
Бъдете с нас и във