Параграф22 Weekly

§22 Анализи

БУРГАСКОТО ОБВИНЕНИЕ СИ ВКАРА КРАСИВ АВТОГОЛ

Въпреки че от десет години си прави оглушки за далаверите, в които е замесено името на бившия несебърски кмет Николай Трифонов, и за тоталната война (в буквалния смисъл на думата), бушуваща за все още ценните незастроени терени в триъгълника Иракли - Слънчев бряг - Равда, Бургаската окръжна прокуратура все пак реши да демонстрира мускули на тема Незаконно строителство.
Миналото лято, неизвестно по какъв повод, наместниците на Борис Велчев в Бургас образуват дело срещу бившия кмет на Царево Даниел Колев и неговия наследник Петко Арнаудов. На 17 ноември 2006 г. наблюдаващият прокурор Милена Досева приключва с писането на обвинителния акт, а на 13 март (вторник) за първи път в историята на Бургаския окръжен съд в една от залите му стартира процес срещу действащ градоначалник.
Според Бургаската окръжна прокуратура, Даниел Колев и Петко Арнаудов трябва да бъдат съдени (и осъдени, разбира се) за престъпления по чл.282, ал.2 от Наказателния кодекс (НК) - превишаване на служебните правомощия, от което за общината са настъпили значителни вредни последици.
В обвинителния акт по делото е записано, че на 15 март 2002 г., като временно изпълняващ длъжността кмет на община Царево, Даниел Колев е издал Заповед № РД-01-100 за отстъпване безвъзмездно право на строеж върху общински имот (УПИ VII, кв.113) с цел да набави облага за ЕТ Андромеда - юг, собственост на Николай Андонов Николов. С този свой документ Колев е нарушил едновременно чл.37, ал.1, ал.4 и ал.5 от Закона за общинската собственост (ЗОС), чл.44, ал.1 от Закона за местното самоуправление и местната администрация (ЗМСМА) и чл.27 във връзка с чл.25, ал.1, т.3, чл.30 и чл.69, т.4 от Наредбата за придобиване, управление и разпореждане с общинско имущество, приета от Общинския съвет на Царево на 15 декември 2000 година.
На 29 април 2002 г. Петко Арнаудов е избран за титулярен градоначалник на Царево и шест месеца по-късно - на 1 октомври, той подписва договор с ЕТ Андромеда - юг за учредяване на безвъзмездно право на строеж върху споменатия по-горе парцел.
Казано накратко, Даниел Колев и Петко Арнаудов са действали без разрешението на Общинския съвет в Царево, въпреки изричните разпоредби на трите акта, изброени по-горе: Закона за общинската собственост, Закона за местното самоуправление и местната администрация и наредбата на Общинския съвет в Царево. С тези свои действия, двамата са нанесли на общината материални щети в размер на 7679. 85 лв. общо, плюс два броя неимуществени вреди - уронване престижа на местната власт и подкопаване на доверието в местната администрация.
Всъщност простичката истина е, че със старта на процеса срещу Колев и Арнаудов Бургаската окръжна прокуратура няма да отчете поредното успешно приключено досъдебно производство за корупция по средните етажи на властта, а ще се изправи пред поредния си резил.
Проверка на Параграф 22 установи, че наказателната епопея срещу двамата градоначалници започва за случка от... 1993 година. Притиснат от необходимостта да развие модерен бизнес в евтиното курортно градче Мичурин (това е социалистическото име на Царево), тогавашният кмет Димитър Матракчиев прави гениален (според него) ход, отправяйки на двайсетина-трийсет бизнесмени интересна оферта.
Според нея, всеки желаещ да развива бизнес в собствена сграда плаща определена сума на общината. Със събраните пари тя изгражда инфраструктурата в т. нар. промишлена зона на Царево, която по онова време представлява огромна гола ливада, намираща се на няколко километра от морето, граничеща с циганската махала и разполагаща с десетина-двайсет древни промишлени сгради.
След това, когато въпросната инфраструктура е изградена, кметът Матракчиев ще учреди в полза на всеки бизнесмен, участвал в операцията, съответното безвъзмездно право на строеж, т.е. - за колкото си е платил човекът предварително, за толкова ще строи.
Точната бройка на бизнесмените, които са повярвали на кметските приказки през 1993 г., не е известна (според едни източници на Параграф 22 те са двайсетина, според други източници - доста повече), защото оттогава е изтекло много вода. Сред наивниците се оказва и собственикът на ЕТ Андромеда - юг Николай Николов. Той най-чинно брои на Димитър Матракчиев 100 000 тогавашни лева, получава заветния договор и... започва да чака. Отначало инфраструктура, а след това и учредяване на безвъзмездно право на строеж в негова полза.
Девет години по-късно, когато от обещаната инфраструктура не е изграден дори един квадратен сантиметър, а от парите на бизнесмените не е останал и един лев, собственикът на Андромеда - юг - Николай Николов, тръгва да си търси правата. Един прекрасен пролетен ден през 2002 г. той депозира молба в общинското деловодство, в която обяснява колко пари е внесъл през 1993-а и какви ангажименти е поел от името на общинарите тогавашният градоначалник Димитър Матракчиев.
Казано накратко, Николай Николов си иска безвъзмездното право на строеж, а временно изпълняващият длъжността кмет на общи Царево - Даниел Колев, издава Заповед № РД-01-100 от 15 март 2002 г., с която стартира процедурата по изпълнението на договора между Матракчиев и Николов.
Както вече стана дума в началото на публикацията, на 1 октомври 2002-а наследникът на Колев - Петко Арнаудов, подписва с Николай Николов договор за учредяване на безвъзмездно право на строеж в промишлената зона на Царево и с това деветгодишната визово-строителна епопея приключва.
Или поне така си мисли едноличният търговец Николай Николов, защото три години по-късно в общината се изсипват няколко порции ревизори и... истинското ходене по мъките започва.
Въз основа на одитен доклад № Р-Б-051/2005 г. на Сметната палата и няколко ревизионни акта на бившата вече Агенция за държавен вътрешен финансов контрол (днес Агенция за държавна финансова инспекция) общината завежда дело срещу ЕТ Андромеда - юг в Районен съд - Царево.
Целта на това упражнение е ясна - договорът за безвъзмездно отпуснатото разрешение за строеж да бъде разтурен. Крайният резултат обаче е повече от плачевен за местните блюстители на законността: на 17 август 2006 г., със свое Решение № 245, Районен съд - Царево, постановява, че в случая не е допуснато нито едно закононарушение, и отказва да развали договора между общината и едноличния търговец.
Този факт обаче изобщо не впечатлява Бургаската окръжна прокуратура. Досъдебното производство срещу двамата градоначалници е образувано и приключено моментално. Като в обвинителния акт, внесен в Бургаския окръжен съд през ноември 2006 г., обвинителката Милена Досева съвсем безцеремонно бие шута на решението, с което Районен съд - Царево, е провъзгласил договора между кмета и ЕТ Андромеда - юг за напълно законен.
Следващото заседание по делото срещу двамата градоначалници е насрочено за 3 април. Според защитата, от цялата тази работа няма да излезе нищо, защото Даниел Колев и Петко Арнаудов са били длъжни да изпълнят ангажимента си, вменен им още през 1993 г. с договора между техния предшественик Димитър Матракчиев и ЕТ Андромеда - юг.
Неколцина юристи с дългогодишен опит в гледането на подобни дела, до които Параграф 22 се допита, също заявиха, че Бургаската окръжна прокуратура няма никакви шансове, защото договорът от 1993 г., освен че до 2002 г. е останал неизпълнен, през годините изобщо не е бил преподписван с оглед измененията на нормативна уредба.

Facebook logo
Бъдете с нас и във