Параграф22 Weekly

§22 Анализи

БУРГАСКОТО ТОПЛО И ПРОКУРАТУРАТА НА БОЙ С АБОНАТИ ФАЛШИФИКАТОРИ

Фалшифицирани документи за отказ от парно отопление станаха причина прокуратурата и Топлофикация - Бургас да се изправят рамо до рамо срещу абонати на дружеството в черноморския град.
Бургаското дружество поиска прокуратурата да разпореди проверки на сигналите за фалшифициране на документи за отказ от услугите му.
Скандалът в навечерието на новия отоплителен сезон избухна, след като Топлофикация оповести, че нейни абонати са се отказвали от отопление с фалшифицирани протоколи от общи събрания на живеещите в кооперациите.
По данни на Параграф 22 до момента става въпрос за 10 протокола от общи събрания на жилищни блокове в различни части на града. От бургаската Топлофикация обаче уточниха, че очакват подправените документи да се окажат повече, тъй като все още голяма част от протоколите на общите събрания не са пристигнали в дружеството и не са били подложени на проверка.
Фирмата уверява още, че разполага с документи за подправените списъци. Повод за сигнала до прокуратурата в Бургас са жалби и писмени декларации от абонати на Топлофикация до ръководството на дружеството. В тях те твърдят, че имената им са вкарани в списъци и подписки срещу парното против тяхната воля и съгласие. Хората заявили, че въпреки категоричното си желание да имат парно, имената им по криминален начин са вписвани във въпросните протоколи. Според действащите разпоредби документите са били заверени и от нотариус, съгласно изискванията на топлофикационното дружество.
Целта е чрез измама да се постигне мнозинство от 2/3 от живеещите в блока и така съвсем законосъобразно да се спре топлоподаването, обясниха запознати със схемата. Най-фрапиращ е случаят, засечен в бургаския комплекс Славейков. Абонати от два жилищни входа на бл.63 в комплекса потвърдили в жалба до Топлофикация, че са присъствали на общо събрание на всички домакинства в блока на 12 септември 2007 година. Тогава 50% от абонатите били категорични, че искат парно отопление през студения период.
Дни по-късно обаче гласувалите за топлото с ужас научили, че имената и подписите им са вписани в графа на противниците на парното. Документът с невярно съдържание е бил заверен от Станимира Михайлова, помощник на бургаския нотариус Огнян Желев, на 4 октомври 2007 г. в отсъствието на тези хора. Това става ясно от жалбата на живеещите в девет от апартаментите в жилищния вход. Така, според тях, необходимото мнозинство е било постигнато на гърба на пенсионери и семейства с деца.
Според жалбата на изпълнителния директор на Топлофикация - Бургас инж. Въльо Дучев до прокуратурата с това откритите нередности при отказите от парно отопление не се изчерпват. В друг от случаите подписът на едно лице присъства три пъти в списък - също нотариално заверен.
Резултатът от депозирането на фалшивите списъци във фирмата обикновено е спиране на парното и топлата вода за целия блок, тъй като според изискванията на Закона за енергетиката е необходимо мнозинство от 2/3 от живеещите, за да се откажат от топлоподаване.
Бургаската Топлофикация е установила също, че крадците на топлоенергия са станали същински вълшебници в саботирането на сградните инсталации. Те отваряли неправомерно обезвъздушителните им кранове, за да предизвикат циркулация на топлата вода само по тръбите през апартаментите си въпреки спрените радиатори. Така топломерите по радиаторите не отчитат ползвана енергия, а жилищата се загряват от тръбите, които преминават през тях. Този вид кражби ощетяват единствено останалите живеещи в сградата, уточняват от дружеството. Те заплащат солидарно и ползваната енергия от своите съседи, защото тя се отчита на общите уреди като топлоенергия, отдадена от сградна инсталация.
Според съществуващата практика при заверка на отказ от парно отопление протоколът от събранието се носи на нотариус от съответния домоуправител, който декларира, че подписите в протокола са автентични и че е съгласен с неговото съдържание. Всъщност на практика се заверява само подписът на домоуправителя и той носи наказателна отговорност за истинността на документа, коментираха казуса нотариус Огнян Желев и помощничката му Станимира Михайлова.
На година заверяваме по няколко хиляди подписа, заявиха от екипа на нотариуса. Оттам призоваха Топлофикация да им предостави въпросния протокол, за който се твърди, че е фалшифициран. За да направим съответната проверка, трябва да имаме копие от оригиналния документ, уточниха нотариус Желев и неговата помощничка.

Facebook logo
Бъдете с нас и във