Параграф22 Weekly

§22 Анализи

БУРЯ В ДАНС ЗАРАДИ СРС

Бурята, вихреща се около премиерското отроче ДАНС, отнесе главата на заместник-председателя й Иван Драшков. Така след няколкомесечно съществувание на спецагенцията в четвъртък (9 октомври) и кабинетът на практика с половин уста призна за проблемите на тази толкова прехвалена структура за борба с организираната престъпност и корупцията.
Отстраняването на Драшков стана с решение на Министерския съвет по предложение на шефа на ДАНС Петко Сертов. На специална пресконференция в петък (10 октомври) в ДАНС говорителката на агенцията Зоя Димитрова оповести, че заместник-шефът на агенцията е бил освободен заради подписка. В нея служители на българското ФБР се обявявали против публичните изяви на депутатката от БСП Татяна Дончева, отнасящи се до работата на ДАНС. Драшков е освободен за уронване престижа на агенцията. Под предлог, че в момента се води проверка от страна на Военно-апелативна прокуратура, от ДАНС не съобщиха какво точно е било съдържанието на подписката, кои са я подписали и какви са били мотивите им. Стана известно обаче, че още двама служители на агенцията ще бъдат освободени по този повод. Както обаче е известно, депутатката от БСП вдигна глас, след като разбра, че в агенцията са искали разпечатки от нейни разговори.
В същото време не бе уточнено каква е била ролята на заместник-шефа на ДАНС Иван Драшков в завеждането и протичането на информационно дело Галерия, около което се разрази шумен скандал. Позицията на ръководството на ДАНС напълно съвпада с тази на парламентарната Комисия по вътрешна сигурност и обществен ред, че това дело не е протекло според замисъла си, работата по него е била лишена от смисъл и са допуснати груби грешки от водещите го в дирекция Сигурност, стана ясно на брифинга.
Делото е било открито на 12 август тази година по предложение на агент от тази дирекция. Според пресаташето на агенцията Зоя Димитрова по делото е имало разрешение за използване на специални разузнавателни средства само срещу един журналист и няколко издатели, които не са членове на Съюза на издателите. Останалите информации за журналисти са били получени при т.нар. пасивно подслушване, тоест срещу тях не е имало употреба на СРС.
От ДАНС поясниха, че по време на завеждането на делото шефът на агенцията Петко Сертов е бил в отпуск (от 4 до 15 август), като през това време го е замествал Иван Драшков. Не бе изяснено обаче кой всъщност е дал разрешение за откриването на делото, знаел ли е Петко Сертов за него и кой в края на краищата ще понесе отговорността за кривването на делото от правия път. Засега във връзка със случая шефът на дирекция Сигурност в ДАНС Владимир Писанчев е с ограничени правомощия, уточниха от агенцията. Делото все още не е фактически закрито, съобщи говорителката на ДАНС. Тя посочи, че е била единственият служител от агенцията, проверяван във връзка с Галерия.
Освен неяснотата около истинските мотиви за освобождаването на Иван Драшков и кой какви ги е вършил покрай информационното дело Галерия остават неизяснени много други въпроси. Най-важният сред тях всъщност е този за контрола върху дейността на ДАНС. А случващото се досега показва, че управляващите продължават да крият главата си в пясъка и отлагат решаването на въпроса кой ще държи сметка на спецслужбите при употребата на СРС.
Покрай скандала с разпечатките на депутати от парламентарната комисия и информационното дело Галерия от комисията в сряда (8 октомври) поискаха спешно да се създаде контролен орган над ДАНС, МВР и над използването на СРС. Верни на досегашното си поведение, депутатите от управляващата коалиция решиха да направят нова подкомисия към Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред, създадена обаче на паритетен принцип. Досега там работеше подкомисия за контрол върху СРС с шеф Татяна Дончева. Според вижданията на колегите й от БСП обаче, нейното подзвено ще бъде закрито, а функциите й ще бъдат насочени към парламентарната комисия за отбрана, където ще се осъществява контрол върху работата на НСО и Националната разузнавателна служба. Новата подкомисия пък ще е съсредоточена само върху специалните разузнавателни средства, които се използват и от МВР, и по искане на ДАНС, уточни в сряда депутатката от БСП Надка Балева.
От Министерство на правосъдието пък предлагат съвсем друг поглед върху контрола на СРС. В новия проект за изменение и допълнение на Закона за Специалните разузнавателни средства, който другата седмица ще бъде представен в Министерския съвет, се предвижда за тази цел да се ситуира Национално бюро по надзор на специалните разузнавателни средства (чл.33б). То ще е юридическо лице, със собствен бюджет и администрация. Бюрото ще се избира от Народното събрание по предложение на министър-председателя за срок от три години и ще се състои от председател и двама членове.
То ще има право да изисква информация от органите по закона, да проверява водените от тях регистри, да дава препоръки, свързани с подобряване на режима за използването и прилагането на специални разузнавателни средства, както и за съхраняването и унищожаването на придобитата чрез тях информация, да сезира органите на прокуратурата при наличие на данни за неправомерно използване и прилагане на специални разузнавателни средства, съответно съхраняване или унищожаване на придобитата чрез тях информация.
Най-любопитното е, че според проекта на правосъдното министерство цялата власт върху контрола всъщност се предава в ръцете на премиера. С негова благословия всяка година пред Народното събрание ще се представя доклад с обобщени данни за разрешаването, прилагането и използването на специалните разузнавателни средства, както и за съхранението и унищожаването на информацията, получена чрез тях.
Явно новите инициативи на властимащите са плод повече на хаотично появяващи се идеи, отколкото на премислена и насочена към бъдещето отговорна позиция. Така че каквото и да става оттук нататък, само ще илюстрира народната мъдрост много баби-хилаво дете.

Facebook logo
Бъдете с нас и във