Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Буря в съда

Убийствените резултати от ревизия в Софийския градски съд, изнесени тази седмица и протестите на провинили се и предложени за наказание магистрати показват, че българския съд не иска да се реформира.
Миналата седмица съдебната система получи звучен шамар от Брюксел, а тази седмица изплющя втори - от Инспектората на ВСС. Проверка за движението на делата в наказателното отделение на магистратурата в съответствие със законовите изисквания показа, че повечето съдии в него драстично нарушават определените срокове. Инспекторите с ужас установили, че списъка на нарушителите оглавяват шефката на съда Владимира Янева и председателят на Съюза на съдиите Мирослава Тодорова.
Плътно след тях е групата магистрати, които разглеждат т. нар. знакови процеси. Сега вече разбрахме кой носи основната вина и кои са причините те да буксуват. Ако, че се определени за дела в държавата. И кой бърка в джоба на данъкоплатеца чрез санкциите на съда в Страсбург в размер на милиони евро обезщетения за съдебни грешки. Резултатите от проверката недвусмислено отговарят на въпроса защо по тези ширини не съществува и скоро няма да има нормално правосъдие.
Причината не е толкова в липсата на добри закони, бедата е че липсва на воля за промяна сред съдебните кадри. Ако проверката на Инспектората беше се случила в някой съд в Япония, за подобни лоши резултати (виж.стр.6) магистратите вече отдавна да са си направили харакири. У нас реакцията е обратна. Вместо да си посипе главата с пепел, да запретне ръкави, и да увеличи скоростта, с която работи, колективът на съда нададе страхотен вой срещу Инспектората на ВСС (ИВСС) и неговата неправилна ревизия.
Както е известно, тази проверка бе предизвикана от пренията около поведението на новоизбраната председателка на Софийския градски съд, която бе оневинена за конфликт на интереси в делото Софийски имоти. В крайна сметка стана ясно, че мнозинството от магистратите просрочват делата. Резонно бе Инспекторатът да предложи на съдебния съвет да накаже най-бавните и разсеяни магистрати. В общо становище, пратено до ВСС и до ИВСС съдиите обаче скочиха, че изводите в ревизионния акт не били верни и се свеждали до формални заключения. Магистратите настояха за допълнителна, по-обстойна и задълбочена проверка на дейността им. Не били отчетени броят и видът на разглежданите дела, както и тяхната сложност. Според засегнатите при проверката не били извършени анализ и обобщение на делата. (Подробности за резултатите от проверката на стр.)
Самата Янева, на която инспекторите препоръчаха да накаже неколцина магистрати, вместо да ги санкционира, се солидаризира с тях. За капак трима от съдиите, които бяха номинирани от инспектората за поощрение се отказаха от него. Капак сложи бившият шеф на СГС, а сега председател на ВАС Георги Колев - той защити колегите си, като заяви, че подобни проверки изводите би трябвало да се базират и да бъдат съобразени с общата натовареност на съдиите.
Протестът на магистратите от проверения столичен съд предизвикаха гневната реакция на главния инспектор Ана Караиванова. Тя заяви, че съдиите спекулират с независимостта, която имат по конституция и са станали недосегаеми. Главният инспектор заяви, че никой не може да ни оправдае пред Страсбург заради точените по 15 и повече години процеси. Парадоксалното е по време на заседанието на ВСС, че Караиванова бе срязана не от кой да е, а от правосъдния министър Маргарита Попова, която й препоръча да не спори със съдиите и да не се конфронтира с тях. Ще си позволим да отбележим, че именно поради липсата на всякаква конфронтация с тях, съдиите отдавна са станали напълно безотговорни.
Най-накрая Българският хелзинкски комитет (БХК), също се загрижи за погнатите съдии, нарече ги реформатори и обвини Инспектората, че ги мачкал, за да се консервира статуквото?! За какви реформатори иде реч при това окаяно положение в системата, не е много ясно...
Въпреки вълната от съдийски и други протести, все пак на заседанието си тази седмица ВСС взе решение да образува дисциплинарни производства срещу предложените за санкции магистрати - Владимира Янева, Мирослава Тодорова, Мариян Марков и Иван Коев. Те са известни с гледането на най-знаковите процеси, които - както знаем, се точат от години. Но наказанията - каквито и да са те, не са толкова важни. По-важна е реакцията на съдийското войнство, която показва, че магистратите се смятат за безпогрешни, а това изглежда страшничко.

Facebook logo
Бъдете с нас и във