Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Бързи процедури за попълване на КС

След множеството приказки за прозрачност на избора за членове на Висшия съдебен съвет(ВСС)обновяването на състава на Конституционния съд става бързо и без излишен шум. В началото на седмицата Върховният касационен съд (ВКС)и Върховният административен съд (ВАС)упражниха правото си да предложат нов член на органа, следящ за съответствието на законодателството с основния закон на страната. В средите на юристите се очакваше за конституционен съдия на мястото на Владислав Славов да бъде избран представител на Върховния административен съд и това бе Георги Ангелов.


Въпреки че кандидатите бяха петима, негласният принцип е двете съдилища да изпращат попълнения в Конституционния съд на ротационен принцип. Предишният им избор беше заместник-председателят на ВКС Румен Ненков и сега беше ред на представител на ВАС. Ангелов спечели след балотаж срещу съдийката от ВКС Емануела Балевска, която го изпреварваше на първия тур с десет гласа. Другите трима в петицата бяха Теодора Стамболова и Симеон Чаначев от ВКС и Веселина Тенева от ВАС. По неясни причини сред тях не се нареди спряганият за фаворит на управляващите Боян Магдалинчев, бивш член на ВСС.


Вотът беше съпроводен от странно мълчание на т. нар. неправителствен сектор. Призив за публичен и прозрачен избор отправи само Българският институт за правни инициативи, но едва седем от присъстващите 168 върховни съдии подкрепиха предложението да има двуседмичен срок между издигането на кандидатурите и гласуването, за да могат да се запознаят с номинациите. Сред седмината беше и Теодора Стамболова. Представянето на кандидатите стана а ла минут, обсъждания нямаше и никой от присъстващите не си направи труда (или не посмя)да зададе въпроси. Всеобщото настроение беше, че никой няма право да навлиза в територията на една затворена общност, която не е длъжна да дава обяснения за делата си.


Самият Ангелов декларира, че не е привърженик на уговорените избори и играе по писаните правила. Но и не смята за нужно да се дава време за обществено обсъждане на кандидатите за съдии в КС. Причината според него е, че всички върховни съдии се познавали достатъчно добре и нямало какво толкова да се обсъжда и наблюдава. Новият конституционен съдия дори нарече призива за ранно номиниране и изслушване на кандидатите не много уместен, тъй като това не е предвидено в Закона за Конституционния съд. Не било смислено и да се иска от кандидатите концепция, защото те не можели да знаят предварително на какво ще казват да и на какво - не по конституционните дела.


Повечето отзиви за Ангелов в гилдията са добри, припомня се участието му в написването на Административно-процесуалния кодекс. В адвокатурата се чуват обаче и сърдити гласове заради маниера му да пише изключително кратки мотиви по някои дела, без да обсъжда доказателствата.


Предстои своите квоти в Конституционния съд да попълнят и Народното събрание, и президентът. Росен Плевнелиев вече вкара един свой човек - Кети Маркова. Това стана извънредно - заради смъртта на Ванюшка Ангушева, която изкара едва три години от 9-годишния си мандат.


Освен на Владислав Славов в началото на октомври изтичат мандатите и на председателя на КС Евгени Танчев, както и на Георги Петканов и на Емилия Друмева. Говори се, че сигурна номинация на Народното събрание е заместник-председателката на ВАС Венета Марковска, която е бивш член на ВСС. Марковска е известна като сивия кардинал на съдебната система и никакви смени във властта не са в състояние да променят завидния й статус. Тя участваше активно, но задкулисно в избора на Георги Колев за председател на ВАС и ръководи казионното сдружение Съдии за единна Европа. Напоследък обаче се говори за нарастващо напрежение в съда, свързано с многобройните заявки до административните му ръководители за поръчково решаване на дела, отбелязвани с жълти листчета върху папките. Според някои не е изключено Марковска да се стреми към по-спокоен пристан в КС, без обаче да изпуска топлата връзка с всички съдебни структури.

Facebook logo
Бъдете с нас и във