Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Бутат в девета глуха делото Цонев и сие

Знаковото дело за тежка корупция срещу бившия военен министър Николай Цонев, съдията от Софийския градски съд (СГС) Петър Сантиров и бившия главен секретар на финансовото ведомство Тенчо Попов навлезе окончателно в задънена улица. Заседанието в сряда (27 април) в СГС се превърна в нагледна демонстрация как важните обстоятелства, факти и доказателства, обосноваващи наказателната отговорност на обвиняемите в един процес, могат да бъдат навирани систематично в ъгъла.
Най-сетне беше излъчен в съдебната зала предоставеният от Върховната касационна прокуратура (ВКП) пълен запис от задържането на Николай Цонев, Петър Сантиров и Тенчо Попов. Той се оказа една от запомнящите се видеопродукции на МВР от последно време. Беше показан и друг запис - от охранителна камера в офиса, където беше задържан Тенчо Попов. От писмо на вътрешния министър Цветан Цветанов до съда стана ясно, че МВР е предоставило наличния в дирекция Пресцентър запис от арестите на тримата и ведомството не разполага с друго видео от акцията. От писмо на главния секретар на МВР Калин Георгиев пък съдът узна, че при извършена проверка в дирекция Информация и архив на МВР не са открити данни основният свидетел, следователят Петьо Петров, да е сътрудничил на службите на вътрешното министерство. Също с писмо председателят на БАН уведоми съда, че е определено вещо лице, което да извърши техническа експертиза върху видеозаписите.
Именно около записа от задържането и около разрешението за използване на СРС, а не за съдържанието на
събраните с тях доказателства
се завъртя цялото заседание. Дебатът се измести заради писмо на ръководилия арестите заместник градски прокурор Роман Василев, с което той разкри грешка в даденото от Цветанов разпореждане за подслушване на разговорите на Петьо Петров с Попов и Сантиров. В документите било записано, че се очаква следователят да даде, а не да получи подкуп от подсъдимите. От писмото на Роман Василев става ясно, че на 16 март Василев поискал санкцията на министъра за прилагане на СРС в условията на неотложност през първите 24 часа от разследването. След това обаче неизвестен служител на МВР допуснал техническата грешка да мотивира подслушването на следователя Петров с оперативни данни, че той възнамерява да корумпира Попов и Сантиров.
Наблюдаващият прокурор по делото Божидар Джамбазов обясни своевременно и с пълно основание, че проблемът с грешния адресат на подкупа е съвсем формален и не променя характера на доказателствата, събрани по делото. Той бил отстранен само ден по-късно, когато Бургаският апелативен съд одобрил използването на СРС. В даденото от съда разрешение за подслушване правилно е отбелязано, че основният свидетел ще получи подкуп. А определящ за законосъобразността на процедурата е именно актът на съда. Това не пречи да бъде дадено разрешение, каза Джамбазов.
Адвокатът на Цонев Васил Василев обаче се вкопчи в инициаторите на процедурата за разрешаване на СРС. В България се оказва възможно заместник градският прокурор да поиска по телефона от вътрешния министър прилагането на СРС и вътрешният министър да му разреши. Аз твърдя, че в нормална държава това не може да се случи, коментира извън залата адвокатът. Той обаче не посочи законов текст, който го забранява - по простата причина, че такъв няма. Според адвокат Василев графологична експертиза установила, че почеркът върху искането за прилагане на СРС е идентичен с този върху разрешението на съда, и това обстоятелство поставяло под сериозно съмнение качеството на събраните доказателства срещу тримата подсъдими. Нямало как прокурор да поиска СРС-та, а съдия да ги разреши и всичко това да е направено с почерка на един и същи човек. Василев обаче деликатно не продължи мисълта си, за да не излезе, че съдията е сложил подписа си под текст, чието съдържание не одобрява.
Както можеше да се очаква,
бягството от същността
на доказателствата доведе до морализаторски напъни на тема полицейско насилие. Председателят на състава Иван Коев реши да изпрати копия на протокола от заседанието на Софийската градска прокуратура (СГП) на главния прокурор Борис Велчев и на главния секретар на МВР Калин Георгиев заради прожектирания и предоставен от защитата запис от охранителните камери при задържането на Тенчо Попов. Причината - на кадрите се вижда как един от нахлуващите полицаи блъснал Попов в рамката на вратата, а след като той паднал на земята, го ритнал по ръцете и го настъпил, докато му слагал белезниците. След това Попов е отведен в друго помещение, а двама полицаи с якета с надпис НСБОП (бившата ГДБОП) сядат да ядат на един от диваните в кантората и позират пред ведомствения оператор, който ги снима за спомен. От записа на МВР пък се вижда, че Попов има оток на лицето.
Това е нещо, което трябва да заинтересува главния прокурор, ако има отношение към законността, а за професионализма на тези служители на МВР говори достатъчно фактът, че в кантората има голям надпис, че обектът е под постоянно видеонаблюдение, но въпреки това те са продължили с грубостите си. Когато си артист по душа, очевидно ти е приятно да се разхождаш пред камера, жегна вътрешното ведомство Василев. И за да подкани Борис Велчев към разправа с полицаите, адвокатът на Цонев го изчетка, че поне главният прокурор продължава да има някакво позитивно отношение към законността.
Полицейската показност и пресилена грубост при ареста обаче не са предмет на този процес. За да е ясно, че не бяга от темата, Джамбазов поиска препис от протокола да бъде изпратен на вътрешния министър за преценка на поведението на неговите служители и призна, че го е възмутило лековатото им държане след ареста. Каза също, че ако един арестант е с белезници, полицаите не би трябвало да го ритат и блъскат. По-късно стана ясно, че по заповед на вътрешния министър Дирекция Инспекторат на МВР ще извърши проверка на обстоятелствата около задържането на Тенчо Попов. Главният секретар Калин Георгиев разговарял с представители на прокуратурата и поискал отново видеоматериалите. Не е изключено някои от униформените, участвали в ареста, да отнесат дисциплинарни наказания.
Ако сред
всички тези гимнастики
има нещо значимо, то е абсурдното забавяне с цели три месеца на експертизата за достоверността на данните, събрани със специални разузнавателни средства. Служителят по сигурността в БАН Манчев отказва да получи от съда аудио и видеозаписите, тъй като не е съгласен с реда на предаването им. Той настоява носителите да му бъдат предадени лично от служителя по сигурността в Софийския градски съд с аргумента, че информацията в тях е държавна тайна.
За съда буди недоумение, че служители по сигурността в различни учреждения явно възприемат становището на председателя на ДКСИ като по-авторитетно от това на съда. Още повече че дали определена информация представлява държавна тайна е въпрос по същество, който се разрешава с акт на съда, докачи се с основание съдия Коев. След което глоби служителя по сигурността в БАН със 100 лв. и подчерта, че ако пак възпрепятства изготвянето на експертизата, ще го глоби с 2000 лева. Експертизата пък бе поискана от защитата на подсъдимите, след като по време на публичната прожекция на записите в съдебната зала в началото на процеса се оказа, че на места звукът и картината се разминават, а в протоколите от разговорите има неточности.
Както са тръгнали нещата, делото все още зависи от тази експертиза. Тя едва ли ще е последна. Но ако участващите в заседанията продължат да си говорят за всичко друго, освен за извършеното от триото Цонев-Сантиров-Попов, делото ще свърши по познатия за родното правораздаване начин. И единствените санкционирани може да се окажат неколцината полицаи, попрекалили с перченето, и прокурорът Роман Василев, който стана за резил и беше наказан с порицание заради репликата си: Г-н Цонев, ще бъдете арестуван и обвинен в престъпление корупционно. Тъй като сте си абсолютен престъпник... колеги, както към всеки един престъпник - долу на земята, на колене! Ще си изпати и основния свидетел Петьо Петров, записал със СРС цялото престъпление.
Изместените до неузнаваемост стойности в процеса очаквано вдигнаха кръвното на премиера Бойко Борисов и вицето му Цветанов. В петък(29 април) те се скараха, този път с пълно право, на журналистите. Първо Цветанов направи удар с искането защитата на Тенчо Попов да предостави пълния запис от задържането му, защото на него освен нахлуването на полицаите е документирано и предаването на подкупа. Това се е случило минути по-рано преди кадрите, които бяха показани в съдебна зала. Тези полицаи нямаше да бъдат там, ако не е имало корупционна схема. Какво направихте като коментар около даването на подкупа от 20 000 евро?, попита в пряк текст Цветанов.
А Борисов кипна съвсем. „Няма за какво да ме питате за борба срещу престъпността, докато превръщате арестуваните в национални герои. Не мога да разбера: на въпроса ви дали е редно това много ясно министърът отговаря, че те ще понесат отговорност, включително и уволнение, ако трябва. На втория му отговор - че искаме адвокатите да дадат и другия запис няколко минути преди това с даване на подкупа, вие си замълчавате. Трето - всеки ден ни питате какво става и защо не арестуваме висши политически партийни и какви ли не деятели, какъвто е този човек. И сега излиза, че затова че сме го арестували, и че министърът дал устно разрешение, което законът позволява, с начина, по който задавате въпросите, вие искате да го изкарате виновен, че ги е арестувал. За тези, които дават подкупи, ние трябва да се оправдаваме? Няма да ме направите жертва на тези, които дават подкупи, бъдете сигурни. В никакъв случай няма да ви позволя да превръщате офицерите и хората, които задържат такива хора, в жертви на престъпниците, заяви Борисов. Изглежда обаче думите им са глас в пустиня.

Facebook logo
Бъдете с нас и във