Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Цацаров брани енергийните прокурори

Който твърди, че магистратите взимат подкуп, да го докаже! Такъв съвет към недоволните от съдебната система отправи главният прокурор Сотир Цацаров по повод на корупционния сигнал, че трима обвинители са смачкали разследване в енергетиката. Информацията за действията на Георги Тафров от Софиийската градска прокуратура, на Стойчо Ненков от апелативната и на Христо Граматиков от касационната, предостави на Цацаров председателят на парламентарната Комисия за борба с корупцията по високите етажи на властта Яне Янев. Категоричното становище на комисията е, че тримата са нарушили закона както по отношение на преценката за наличие на извършени престъпления при продажбата на ток, така и във връзка с принципа за случайното разпределение на делата.


Янев посочи и възможните три варианта за обяснение на действията им - че върху тримата прокурори е оказан тежък политически натиск, че са получили подкупи или и двете заедно.


Ненков, който се прочу с брутално проваленото от него дело САПАРД за пране на европейски пари, действал по сходен начин и по енергийното дело. Само четири дни след като получил огромния обем материали по воденото от градската прокуратура досъдебно производство, той написал постановление за прекратяването му. То било потвърдено и от висшия прокурор Граматиков, който успял само за седмица да се произнесе, че всичко в схемата е наред и в съгласие със закона.


Който твърди, че прокурори са взели подкуп, или им е оказан политически натиск, или и двете, като направи такова смело изказване, трябва и да го докаже. Защото не може така, с лека ръка, за магистрати, независимо кои са те, да бъдат поставени не оценки, а да бъдат съобщавани директно факти, заяви Цацаров. По думите му на този етап нямало никакви данни някой от тримата да е получил подкуп или да му е упражнявано влияние. Главният прокурор обяви, че самият той няма да сочи дали някой е виновен. Редно било проверяващите сигнала на Янев (също прокурори) да си свършат работата. Ако имаме данни, аз ще съобщя. Но, тъй като го е съобщил някой друг, аз очаквам от него да ми представи такива данни, каза Сотир Цацаров.


Старателно избягвайки да коментира действията на обвинителите по същество, главният прокурор на практика потвърди, че задължителният уж принцип за случайно разпределение на делата се нарушава - и нерядко, и неслучайно. След получен сигнал от представител на Екогласност било образувано досъдебно производство, в рамките на което е назначена експертиза. Три вещи лица - двама професори и един доцент, стигат до заключението, че не са спазени тръжните процедури и че продажбата на ток ставала на занижени цени - под пазарните.


На този етап обаче водещият разследването прокурор от Софийската градска прокуратура Пламен Панайотов е отстранен по молба за отвод на бивш директор на НЕК. Мотивът е, че обвинителят коментирал делото пред медиите, което означавало, че е предубеден. Не е трудно да се досетим, че причината за отстраняването е съвсем друга - Панайотов явно се е разработил и е почнал да си върши работата, та потенциалните подсъдими са направили необходимото да го заменят с по-сговорчив.


Отводът е потвърден от Стойчо Ненков от Софийската апелативна прокуратура и делото попада у Георги Тафров. Но той е избран не чрез системата за случайно разпределение, а с резолюция.


Тафров иска съдействие от Държавната финансова инспекция, чиито експерти заявили, че няма нарушения. Това му служи за повод първо да спре разследването, а после да го прекрати. Следва потвърждение от Стойчо Ненков и от Христо Граматиков, а той също не е определен на случаен принцип. И в двата случая на заобикаляне на системата не е ясно с чия резолюция е станало. Цацаров засега не казва, но подобно нещо е в прерогативите на ръководителите на съответните прокуратури или на някого от техните заместници. Извън съмнение е, че тези хора са част от схемата за смачкване на разследването и трябва да понесат своята отговорност.


Работещата по сигнала на анткорупционната комисия работна група в прокуратурата поиска допълнително 10 дни, за да приключи проверката. Тя вървяла в две насоки - за наличието на дисциплинарни нарушения на принципа на случайното разпределение на делата и за законосъобразност на прокурорските действия по същество. Главният прокурор обеща при наличие на съответните предпоставки постановлението да бъде отменено, но големият въпрос е що за прокуратура имаме, щом схемите за съсипване на най-важните разследвания действат безотказно. А едно признание на Сотир Цацаров просто не се нуждае от коментар. В началото на мандата си се притеснявал, когато се натъквал на нарушенията на случайния принцип, но после свикнал (!) с тази практика. Но все пак щели да се предприемат мерки във всеки подобен случай. Не звучи обаче никак убедително.


nbsp;


nbsp;Делото, което прокурорското трио прекратило, е събрано в 35 тома, а експертизата по него обхваща 700-800 страници и е направена от възможно най-добрите вещи лица. Макар че става въпрос за трайна корупционна схема за износ на електроенергия, която действала от 2004-а до 2007 г., лидерът на РЗС даде да се разбере, че големите безобразия в случая са станали по времето, когато бившият главен прокурор Борис Велчев вече в процедура за избор като конституционен съдия. Разследването трябвало да разнищи преотстъпеното от Националната електрическа компания право на швейцарската фирма EFTда търгува с електроенергия, която е микс от АЕЦ Козлодуй, от ТЕЦ-овете и от зелена енергия. Токът бил продаван на швейцарското дружество (зад което явно стоят тукашни олигарси, тъй като представителите на фирмата не са никакви швейцарци, а са сърби) на цени, които са по-ниски от най-ниските - на АЕЦ Козлодуй. За трите години посредниците са получили невероятните 8.5 млрд. мегаватчаса на цени между 30 и 70% от тези, на които токът отива при потребителите.Схемата за източване на енергетиката с милиони евро е работила безпрепятствено при трима енергийни министри - Милко Ковачев, Мирослав Севлиевски и Румен Овчаров. През 2004-а по времето на Милко Ковачев EFT е избрана за контрагент без търг, а договорът с нея подписва тогавашният директор на НЕК Васил Анастасов. Договорите впоследствие са преподписани от Севлиевски и Овчаров, но и тримата министри сега изказаха невероятните твърдения, че не знаели за тях. Да се допусне обаче, че шефовете на НЕК са правели подобни сделки през главата на министрите (което означава - и на кабинетите Сакскобурготски и на тройна коалиция)е смехотворен абсурд.

nbsp;Във връзка със започналата прокурорска проверка в ДКЕВР и в Агенцията за приватизация за механизма за ценообразуване Сотир Цацаров обяви, че в ДКЕВР са влезли още прокурори и са изискани документи от Агенцията за приватизацията за продажбите на електроразпределителните предприятия. Проверката ще установява два момента - начинът на формиране на цените на електрическата енергия с участието на ДКЕВР и изпълнението на договорите, с които е извършена приватизацията на ЕРП-тата.Проверката ще обхване и клаузите на тези договори и дали тези клаузи се изпълняват на практика. Ще се проверяват и задълженията, поети от дружествата към момента на тяхната приватизация. Цацаров не се ангажира с очакване да бъдат повдигнати обвинения, а само каза, че принципно може да се търси персонална отговорност, ако се установи безстопанственост или длъжностно престъпление.Прокурорски десант има и в Бургас. Седем магистрати от Върховната административна прокуратура са вече на морето по искане на бургаския окръжен прокурор за помощ в разследването на скандала Дюнигейт.Седморката ще оказва съдействие в специфичната материя, свързана със строителство и устройствени планове за строителни режими във връзка с продадените на частна фирма 29 дка дюни. Окрилена от подкрепата, окръжната прокуратура в Бургас поиска кметът на Несебър Николай Димитров да бъде отстранен от длъжност заради извършено престъпление по служба. Обвинен е и главният архитект Валентин Димов. Прокуратурата няма намерение да спре до сградата на общината!, зарече се Цацаров.


nbsp;

Facebook logo
Бъдете с нас и във