Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Цацаров брониран, ВСС го защитава

Остра декларация на Висшия съдебен съвет (ВСС) подсили позицията на главния прокурор Сотир Цацаров по скандала Мултипринт. На заседанието си в четвъртък(16 май) съветът осъди нападките на бившия премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов и на партийния му заместник и бивш вътрешен министър Цветан Цветанов, че Цацаров участвал в сценарий срещу ГЕРБ, който дестабилизирал държавата. Декларацията беше подкрепена от 19 членове на ВСС, двама се въздържаха и двама бяха против. Сред въздържалите се е бившата депутатка от ГЕРБ Юлияна Колева, която се позова на досегашната практика на съвета да взима отношение само по изказвания на представители на държавната власт.


Съдебните началници определиха изказванията на Борисов и Цветанов като недопустими и уронващи престижа на съдебната власт. Най-остър беше един от вносителите на декларацията - Камен Иванов. По думите му поведението на довчерашните управляващи подкопават цялото усещане за държавност, а Темида е с превързани очи, но не е сляпа. Темида знае кога и как я насилват. В добавка Иванов заяви, че поведението на Борисов и Цветанов е на по-малко от половин стъпка от престъпление по глава 1 на Наказателния кодекс (държавна измяна). Там е националното предателство, там е дестабилизацията на страната. След толкова говорене е много трудно хората да ни вярват, каза Камен Иванов. Председателят на Върховния касационен съд Лазар Груев пък заяви, че подобна остра позиция на съвета е трябвало да бъде приета преди три години, когато му се наложило да се занимава с дентални проблеми. Метафората е по повод тогавашното изказване на Цветан Цветанов, че ако проговорел , на председателя на ВКС щели да му изпадат зъбите.


Допълнителн драматичен ефект предизвика пристигането на главния прокурор за заседанието със засилена охрана от Националната служба за охрана. Вместо от един гард , както бе досега, той беше пазен от четирима служители, а транспортът им се състоеше в бронирана лимузина и пилотен джип. Видът на охраната не се преценява от мен, а от ръководителя на НСО. Аз лично не смятам, че има нужда и че има предпоставки за засилване на охраната ми, коментира по-късно главният прокурор.

Facebook logo
Бъдете с нас и във