Параграф22 Daily

§22 Анализи

Цацаров дърпа българския паспорт на съпругата на вицепрезидента на ВТБ

Трима граждани на Руската федерация и един от Казахстан с българско гражданство са под угрозата да бъдат лишени от натурализация, след като в петък главният прокурор Сотир Цацаров предложи отнемането на българското им гражданство.

Искането на прокуратурата е след сигнали от ДАНС за нарушения, допуснати в хода на процедурата по придобиване на гражданство, както и за неизпълнение на задълженията за поддържане на направени инвестиции, станали основание за получаване на българско гражданство.

От прокуратурата уточняват, че по всеки от сигналите се извършва пълна проверка. За четиримата до настоящия момент са открити основания за отмяна на натурализацията (придобитото българско гражданство), като за всеки от тях главният прокурор е сезирал министъра на правосъдието, с искане да отправи предложение до президента за издаване на указ за отмяна на натурализацията.

Оказва се, че двама от чужденците са добили гражданството си чрез измама. Единият от тях е Сергей Олегович Дружинин (56 г.), гражданин на Руската федерация, придобил българско гражданство с указ от 28.05.2011 година. Той е бил предложен за българско гражданство от тогавашния министър на транспорта Петър Мутафчиев като активен инвеститор чрез дружеството "Монтес Аури". В предложението си Мутафчиев е посочил, че Дружинин е собственик на 59% и управител на "Монтес Аури" ООД, което е с разнообразна дейност и е регистрирано през 2005 г. в Пловдив. "Активен инвеститор в РБ. Създава раб. места. Активна транспортна и търг. дейност, допринася за търг. оборот в страната и разширяване на междунар. търг. отношения и модернизация на икономиката. Стриктен данъчно", се казва в предложението. Мутафчиев прави и препоръка да се провери точният размер на инвестициите и в какво се изразява разширяването на контактите и модернизацията.  

По-късно обаче проверка на транспортното министерство е установила, че министърът не е изпращал предложение Дружинин да стане български гражданин. Министерското писмо е било фалшифицирано, а печатът на министъра е открит при претърсване на частен дом в пловдивското село Брестник.

Другият предложен за лишаване от натурализация, придобил я с измама, е гражданинът на Казахстан Каир Закирович Рахимов. Той е придобил българско гражданство с указ от 06.07.2011 година. На негово име е регистрирано дружеството БЕРКУТ КОРПОРЕЙШЪН ЕООД, с адрес гр. Варна, ул. "Константин Величков" 16Б. Основната му дейност е хотелиерска и туроператорска.

Гражданинът на Руската федерация Владислав Леонидович Левицкий, придобил българско гражданство с указ от 16.11.2016 г., може да се раздели с него поради неподдържане на инвестицията, която е станала основание за българско гражданство поне в минималния законов срок от две години. Левицкий е инвестирал в държавни ценни книжа малко над 1 млн. лева, но скоро след това е изтеглил сумите и ги е прехвърлил в банкови депозити.

На името на Левицкий се води дружеството ООО "Сиджей-к", регистрирано в Калининградска област, гр.Калининград, Ул. Уралска №18. Дружеството е регистрирано през март 2018 г. с уставен капитал от 100 000 рубли. Основната му дейност е монтаж на кино, видео- филми и телевизионни програми. Освен това производство на компютри и периферии, компютърни игри, разпространение на филми, звукозаписна дейност, радиоразпръскване и др.

Най-интересен е случаят с гражданката на Руската федерация Галина Олеговна Улютина, придобила българско гражданство с указ от 09.03.2016 година. За нея Цацаров иска анулиране на българското й гражданство поради неподдържане на инвестицията, станала основание за придобиването му.

Улютина е съпруга на вицепрезидента на Внешторгбанк (ВТБ) Юрий Соловьов, който е председател на борда на VTB Capital и първи вицепрезидент и председател на борда на групата ВТБ. Работил в Lehman Brothers и Deutsche Bank Russia. През 2012 г. при визита в България Соловьов обявява дългосрочния интерес на ВТБ към България и посочва своите партньори от българска страна - лондонските юпита на НДСВ  Милен Велчев, Георги Велчев и Красимир Катев. По онова време ВТБ притежава миноритарен дял в КТБ, партнира и в преструктурирането на "Булгартабак“.

По информация на "Свободна Европа" Галина Улютина е получила българско гражданство благодарение на съдействието на Милен Велчев.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във