Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Цацаров къдри повърхността

Изживява последни дни едно от най-закостенелите и бездейни звена в съдебната система - инспекторатът към Върховната касационна прокуратура (ВКП), който има решителен принос държавното обвинение да добие славата на прикриватура. Решението е на новия главен прокурор Сотир Цацаров. Цацаров е недоволен от образуването на проверки по анонимни сигнали и от дисциплинарното преследване на прокурори заради решенията им по дела в съдебна фаза. Въпросът е дали Цацаров търси ефективност или популярност сред подопечните си в по-нискостоящите звена на държавното обвинение.


Доклад от проверка в звеното за контрол, направена от прокурори, които никога не са работили в инспектората, не заемат ръководни позиции и не са имали дисциплинарни нарушения, показва, че за последните три години са осъществени 36 инспекции по анонимни сигнали. Това Цацаров окачестви като недопустимо. Проверявани са прокурори и по жалби срещу техни постановления, което показвало, че инспекторите нарочвали определени прокурори. Инспекторатът поддържал електронен регистър на проверките си, който не е бил част от общата информационна система на държавното обвинение. Това позволявало да бъде спъвано кадровото израстване на набелязани прокурори дори ако проверката не е констатирала нарушение. Имало документи, на които мястото им не било в инспектората. Имало и инцидент с нарязване и унищожаване на документи, което направил административният секретар на инспектората по нареждане на шефката му Малена Филипова. В добавка главният прокурор посочи, че най-голямото прегрешение на инспекторите е практиката сами да си разпределят казусите, докато прокуратурата била задължена да прави това чрез системата за случаен подбор.


Аз не желая такъв инспекторат. Сигурно 80% от прокурорите също не го желаят, отсече Цацаров. И обяви, че е разпоредил докладът от проверката да бъде качен във вътрешната информационна система на прокуратурата, за да може всеки прокурор и следовател да прочете какво са правили инспекторите.


Дали сериозно или само на приказки, Цацаров размаха пръст и на заместник градския прокурор Роман Василев - едно от най-големите недоразумения в прокуратурата. Той в последните години се ползва със статут на недосегаем, но разсърди новия си началник с медийните си изяви. Главният прокурор обяви, че ще привика Василев на специален разговор по повод на напоителните му коментари и версии за покушението срещу Златомир Иванов-Баретата.


След посещението си в Брюксел с вътрешния министър Цветан Цветанов и правосъдния Диана Ковачева Сотир Цацаров обяви и че ще предприеме решителни мерки във връзка с провала на делото САПАРД. Срещу ръководителя на Софийската апелативна прокуратура Ангел Илиев е внесено искане за дисциплинарно производство заради изключително сериозните нарушения при разпределяне на делото. Въпреки че е минало през системата за случайно разпределение, делото било дадено и преразпределено общо четири пъти. Но само в един от случаите има законово основание за провеждане на нов подбор - самоотвод на определения вече обвинител. При последното разпределение пък се оказало, че единственият възможен избор е прокурор Стойчо Ненков, който накрая отказа да протестира оправдателните присъди на Марио Николов и Людмил Стойков и те се отърваха.


И в случая обаче Сотир Цацаров е непоследователен. Щял да иска налагане на адекватно наказание, но пък то трябвало най-малко да е освобождаване на Ангел Илиев като шеф Софийската апелативна прокуратура. На практика това е погалване с перце и пази отдалеч Илиев от уволнение, тъй като за участие (или направо ръководство)в подобна схема той би изхвърчал доживот от съдебната система на всяка нормална държава. За капак Цацаров изрично уточни, че на този етап няма данни да се търси наказателна отговорност от Ангел Илиев, но не спираме да мислим в тази насока. И се похвали, че това е първото дисциплинарно производство срещу административен ръководител от такъв ранг в прокуратурата.


А ние питаме какво доверие ще печели главният прокурор, ако всичко се размине със свалянето на Малена Филипова и Ангел Илиев от началническите им длъжности и с едно мъмрене на Роман Василев в добавка. И защо инспекторатът на прокуратурата ще бъде закрит вместо да го накарат да работи?! А онези, които са допринесли за прякора Прикриватура, да бъдат изхвърлени от системата? Другото е прах в очите и преливане от пусто в празно!

Facebook logo
Бъдете с нас и във