Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Цацаров надяна трънения венец

Най-критикуваното звено в българската съдебна система - държавното обвинение, след дълги кадрови перипетии се сдоби с нов шеф. Избраният с мнозинство от ВСС главен прокурор Сотир Цацаров положи клетва в четвъртък (10 януари). Смятаният за фаворит на ГЕРБ бивш председател на Пловдивския окръжен съд вече може да започне да реформира прокуратурата в тон с препоръките на Брюксел.


Двадесетминутната церемония бе уважена от всички шефове в съдебната система и от министъра на правосъдието Диана Ковачева. Журналистите в залата не отстъпваха по брой на магистратите. Сградата на Съдебната палата, където се случи това, беше обсадена от коли на телевизиите с чинии по покривите, които предаваха директно. Последни в препълнената зала Тържествена на палатата се промушиха кадровиците от Висшия съдебен съвет, пробивайки тълпата зад широкия гръб на шефа на Върховния административен съд Георги Колев. Малко преди това те гласуваха за освобождаването на Цацаров от поста му като председател на Пловдивския окръжен съд. За негов временен ръководител беше утвърдена досегашната заместник-председателка Магдалина Иванова.


Стегнатата клетвена процедура дирижираше и.д. главният прокурор и шеф на следствието Бойко Найденов. Преди полагането на клетвата той заяви, че следствието застава до новия началник в борбата му с престъпността. За да демонстрира приемственост, новият главен прокурор беше поканил своя предшественик на поста Борис Велчев, сега конституционен съдия. Велчев пожела на своя наследник по-малко скандали и да успее да обясни на българското общество какво точно прави главният прокурор. Защо не са поканили Филчев?, питаше се пък възрастен обвинител в залата.


За никого не е тайна, че прокуратурата продължава да е длъжник на обществото в борбата с организираната престъпност и категорично искам действията по досъдебното производство да сменят своя облик, заяви Цацаров, след като положи клетва. Че българската прокуратура е най-слабото звено в съдебната ни система не е тайна за никого. Особено за Брюксел, откъдето валят тежки критики към обвинението от пет години насам, откакто се водим членове на Европейския съюз.


Потвърдиха се слуховете, отразени и в медиите, че Сотир Цацаров ще подходи нестандартно и ще предложи на двамата си доскорошни конкуренти Галина Тонева и Борислав Сарафов (шеф на апелативната специализирана прокуратура) да станат негови заместници. Според Цацаров неговата и техните концепции за реформи в обвинението били сходни и се допълвали взаимно. Оказа се, че Галина Тонева е подала оставка от досегашната си длъжност като заместник главен прокурор. Но Цацаров заяви, че е провел вече три разговора с нея и настоял да скъса молбата си и да продължи да работи за добруването на прокуратурата.


Смут предизвика стремителният възход на окръжната прокурорка на Шумен Ася Петрова, която Цацаров е избрал за своя заместничка. Прокурорката нашумя покрай делото Килърите, в което е наблюдаващ обвинител и има заслуга за осъждането на трима от главатарите на бандата на доживотен затвор без право на замяна от Шуменския окръжен съд. Нейният принос в този процес бе отбелязан от вицепремиера Цветанов, който я включи и във водената от него делегация, прекарала две седмици в САЩ в края на миналата година. Новоназначеният шеф бе притиснат с уместния въпрос с какво друго е известна шуменската прокурорка освен с делото Килърите. Цацаров отби удара с думите, че следи от години нейните успешни действия и по други дела. Не съм предложил нито един от заместниците си след разговор с Цветан Цветанов!, опроверга той съмненията, изказани от журналистите.


Значително по-малко известна от Петрова за широката публика се оказа Пенка Богданова от апелативната прокуратура в Пловдив. Тя също е предложена за заместник на новия прокурорски шеф. Има 18-годишен стаж в системата, била е член на т. нар. Магистратски съвет към кабинета на бившия правосъден министър и сегашен вицепрезидент Маргарита Попова. Богданова е известна в Града под тепетата с работата си по повечето банкови дела още от времето на Агробизнесбанк и е член на спецекипа за разследване на финансови престъпления към местната прокуратура.


За заместник главен прокурор към Върховната административна прокуратура (ВАП) Цацаров предложи Камен Михов, който в момента завежда отдел Международно правно сътрудничество във Върховната касационна прокуратура. Ако бъде назначен на този пост обаче, Михов ще трябва да се откаже от поста си на председател на Асоциацията на прокурорите.


По закон в екипа на главния прокурор като заместник влиза и директорът на Националната следствена служба (НСлС). Сега това е Бойко Найденов, който беше преизбран за втори мандат през ноември 2012 г., а два месеца изпълняваше и функциите на главен обвинител. Останалите заместници се назначават по предложение на главния прокурор, което предстои да бъде гласувано от Висшия съдебен съвет (ВСС).


Сега предстои българската прокуратура да се стегне и да изпълни препоръките от последния доклад на Европейската комисия. Новият прокурорски шеф обеща да не се поддава на политически натиск, остава да видим дали ще удържи. Неговите предшественици също се хвалеха, че не се поддават на политическо влияние, но резултатите от борбата срещу корупцията по високите етажи на управлението засега са нулеви. Ще се опитам да бъда гарант за справедливост, а дали ще успея, ще прецените вие, обърна се новият главен прокурор към журналистите и обеща да не допусне наказателното преследване да се превръща в средство за натиск върху дадена медия. Цацаров обеща да се запознае с проверката на прокуратурата в ТВ+, която тече в момента.


Сотир Цацаров влезе в дисонанс с констатациите на вътрешния министър Цветан Цветанов, бе пестелив в оценката за успехите в борбата срещу организираната престъпност. Ако кажем, че сме преборили организираната престъпност, ние трябва да се запитаме дали обикновеният човек е удовлетворен от тези резултати, каза Цацаров. За разлика от него, вътрешният министър Цветанов отдавна осветли, пречупи гръбнака и пребори същата организирана престъпност. После констатира, че България е... рай за организираната престъпност.


Новият главен прокурор заяви, че ще наложи нов стил на работа, основан върху диалог, динамика, взаимно уважение и справедлива оценка за работата на прокурорите и следователите. Очаква се приемникът на Борис Велчев да действа с по-твърда ръка от своя предшественик, който беше критикуван от западни посланици за нерешителност и непрестанно внушаваше, че прекаляваме с осъдителните присъди.

Facebook logo
Бъдете с нас и във