Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Цацаров не иска Роман Василев за градски прокурор на София

Прокурорът от Инспектората на Върховната касационна прокуратура Евгени Диков ще е следващият временен градски прокурор на София. Предложението той да изпълнява длъжността, докато се проведе конкурс за избирането на титуляр, внесе във Висшия съдебен съвет (ВСС)главният прокурор Сотир Цацаров. Вероятно то ще бъде гласувано от съвета още на заседанието му следващата седмица. Преди да внесе предложението, Цацаров е издал заповед за командироването на Диков в Софийската градска прокуратура(СГП). В същото време ВСС откри конкурсните процедури за столични градски и апелативен прокурори.


С номинирането на Диков главният прокурор потвърждава непригодността на сегашния и. д. Роман Василев да ръководи ключовата прокуратура в страната. Василев пое ръководството на СГП по силата на заповед на бившия си началник Николай Кокинов, който напусна поста заради скандалния запис в дома на експремиера Бойко Борисов в Банкя. Роман Василев няма перспектива като началник, което пролича и от думите на Цацаров, че състоянието на Софийската градска прокуратура налага организация и работа, която да бъде осъществена от прокурор с изключителен опит и много добра репутация. След журналистически въпрос какво е състоянието на СГП, главният прокурор дипломатично обясни, че тази прокуратура е най-натоварената, работи по казуси с фактическа и правна сложност, както и такива от голям обществен интерес.


Главният прокурор поясни, че след избирането на титуляр Евгени Диков ще се върне на работа в прокурорския инспекторат. В случая това изглежда логично - както заради нежеланието на магистратите да слизат на работа на по-долно от заеманото ниво, така и заради повечето работа, отговорности и напрежение в СГП.


Евгени Диков засега ще работи със заместниците на Кокинов Роман Василев и Божидар Джамбазов. Сексуалната ориентация на двамата е една от основните теми в скандалния запис от Банкя, но по-същественото, което прозвуча в него, е, че Джамбазов е фаворит на главния прокурор, тъй като заобикалял Кокинов в комуникацията с него. Ако се съди по досегашните действия на Джамбазов, той едва ли ще пропусне да участва в следващия конкурс за началнически пост. Въпросът е коя писта ще избере в надпреварата - за градската или за апелативната прокуратура. Тя също няма титулярен ръководител вече втора година след три провалени конкурса. В един от тях кандидат беше и Джамбазов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във