Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Цацаров нервен на финалната права

Изборът на нов главен прокурор върви по изменчив сценарий. Смятаният допреди седмица за фаворит председател на Окръжния съд в Пловдив Сотир Цацаров, изглежда, губи самообладание. Нервите на пословичния със строгостта си магистрат, сочен за вдъхновител на строгата наказателна политика в Пловдивския съдебен район, му изневериха тази седмица по време на проведеното предварително изслушване на кандидатите във Висшия съдебен съвет (ВСС). Цацаров излезе от препитването в етичната комисия на съвета червен като рак и даде признаци, че не е уверен в успеха си. Въпросът е дали вече не върви пренареждане на картите в полза на някого от конкурентите - заместник главната прокурорка Галина Тонева или ръководителя на апелативната специализирана прокуратура Борислав Сарафов.


Изслушването на кандидатите можеше и да роди скандал, но попречи обстоятелството, че то беше проведено при закрити врата. Въпреки че то е задължение на етичната комисия на ВСС, тук бяха близо две трети от членовете на съвета, а кандидатите бяха разходени по деликатни теми като имотно състояние, участие в масонски ложи, знакови роднинства и действия по конкретни дела. Какви са били отговорите не е ясно, но председателят на етичната комисия Ясен Тодоров заяви, че са зададени всички постъпили до момента въпроси. Питания в писмен вид от граждани и от неправителствени организации постъпваха до петък, а отговори ще се дават при окончателното изслушване на 20 декември, когато ще се проведе и гласуването. Три дни преди това обаче етичната комисия ще излезе със становище имат ли кандидатите необходимите за поста нравствени качества.


Уморен съм от помията, която се изля върху мен, изстена Цацаров пред медиите след края на изслушването. Подобно признание е твърде неуместно, при положение че от него се очакват неуморни реформаторски усилия през един дълъг седемгодишен мандат. Извън тази моментна слабост Цацаров беше настъпателен и каза нещо далеч по-съществено, за което вървят слухове поне от месец - че го атакуват хората, които имат интерес процедурата по избор на главен прокурор да се отложи и въобще да не се състои избор.


Избор все някога ще се състои - няма съмнение. Въпросът е дали и с колко може да се отложи. А най-същественото е каква може да е целта на подобна схема. Засега Цацаров прави, каквото трябва. Привидната му сръдня, че са му лепнали етикетите любимеца на Цветанов и любимия съдия на властта, е добър ход, но те повече за пред публиката. Дразнел се от подкрепата на премиера и на вътрешния министър, въпреки че всяка подкрепа би следвало да радва. Не им било работа да хвалят който и да е съдия, но и не можел да прекъсне интервюто на единия или другия, нито да възразява, когато го определят като стабилен съдия.


Ако ВСС действа по спусната отвън схема, тези емоции ще останат встрани. Във всички случаи обаче всеки гаф може да наклони везните в полза на конкурентите. Разчитайки на оказаната от колегите му подкрепа (повечето съдии в Пловдивския съдебен район се включиха в подписка срещу митовете, че прилагат репресивното правораздаване), Цацаров взе на подбив първоначалната информация, че от 395 осъдителни решения на съда в Страсбург поне 120 касаят Пловдивския окръжен съд. После те паднали на 80, а окончателната бройка ще бъде определена от председателят на Апелативния съд под тепетата Георги Чамбов, на когото е възложена съответната проверка. Във всеки случай Цацаров е прав да заклейми като абсолютна дезинформация спекулации от рода на тази, че процентно осъдителните присъди в ръководения от него съд са повече, отколкото при управлението на Сталин.


Вината за най-нашумялата съдебна грешка в Пловдивско - по воденото месеци наред и придружено с арест досъдебно производство за грабеж срещу пловдивчанина Максим Савов, Цацаров хвърли на НПК. В момента, когато взел решението да върне Савов в ареста, не разполагал с видеозаписа, от който става ясно, че той не прилича на извършителя на престъплението. Към онзи момент сме разполагали с тези доказателства. Впоследствие Савов бе оправдан. Каквото и да кажа, ще прозвучи като оправдание. Това оправдание не може да заличи факта, че Савов е невинен, заяви съдебният шеф.


Колкото до имотите, изповядани на многократно занижени цени, които съпругата му нотариус купила, той се оправда с факта, че ги е декларирал с истинската им стойност пред Сметната палата и върху нея е платен местен данък. Цената от 21 120 лв. за купен от семейството голям апартамент, за който се говори, че е дар от строителна фирма, дошла от грешка в електронната система на Агенцията по вписванията, която била установена и поправена по негова молба. Цацаров отрече и да има нещо общо с масонски структури. Мълвата за приноса му за влизането на червения олигарх Георги Гергов като собственик в пловдивския панаир пък беше отбита с довода, че по това време бил в командировка в албанската столица Тирана.


За всички тези твърдения Цацаров представил във ВСС съответни документи. Проблемът обаче е във формалната логика, до която всеки кандидат за висок пост у нас прибягва в опит да прикрие истината. Всеки юрист знае какви възможности предлага комбинацията между председател на съд и съпруга нотариус. От това печелят и двамата, като всеки подкрепя бизнеса на другия, довеждайки му клиенти и правейки услуги на когото трябва. Сходна е и ползата от сътрудничеството между председател на съд и местен бизнесмен от мащаба на Гергов. Да не говорим за декларацията за съпричастност към масонското движение, което ВСС трябва да приеме за чиста монета напук на онова, което се говори в съдебната система и в Пловдив. В крайна сметка прословутият наказателен уклон у Цацаров е най-малкият му недостатък, тъй като всички основни прокурорски актове подлежат на съдебен контрол, а бездействието в прокуратурата е далеч по-голям проблем от престараването на обвинителите. Ако статистиката за осъдените набъбва само от санкциите към неплатежоспособни кокошкари, постът на главния прокурор ще остане символ на провал, беззаконие и липса на държавност.


nbsp;


nbsp;


СамообладаниеЗаместник главният прокурор Галина Тонева залага на умереност и самообладание, създава впечатление за искреност и за липса на агресия. Тонева изложи за пореден път подробностите около гафа с отказа на апелативния прокурор Стойчо Ненков да протестира оправдателната присъда по делото САПАРД за пране на пари, от които става ясно, че той е действал на своя глава и в пълен разрез с позицията на висшестоящите прокурори, включително и с нейните указания. Покупката на скъп апартамент на стойност 340 000 лв. в София Тонева обясни с ипотечен кредит от 70 000 евро, плюс продажба на семеен апартамент за 85 000 евро и спестявания. Тя продължавала да плаща вноските по кредита в размер на 1200 лв. месечно. Тонева изглеждаше най-подготвена в отричането на връзки с тайни организации. Единственото й притеснение по отношение на масоните било, че организациите им не са публични и не са ясни връзките между техните членове. Тя не членувала в никакви организации - нито тайни, нито явни. Но и не виждала нищо притеснително в това магистратите да са масони. Не смятала кандидатурата си за обречена, тъй като не Борисов и Цветанов са хората, които избират главен прокурор.Борислав Сарафов също отрече да е масон. По отношение на сигнала срещу него, че е оказал натиск върху свидетел срещу братя Галеви, спецпрокурорът призна, че е имало проверка от инспектората на Върховната касационна прокуратура, но той не се потвърдил. За роднинството си с депутата от ГЕРБ Светлин Танчев Сарафов беше преднамерено лаконичен. То не било нито позитив, нито негатив, понеже Танчев се развивал в друга област и бил по-млад.Трите апартамента, които му падарили родителите, се оказало обаче неприятна тема за Сарафов. Вместо да обясни с какви пари са купени, той отсече, че там драма нямало и от този храст заек нямало да изскочи.nbsp;


РазнопосочностВъпросите на неправителствените организации към кандидатите за главен прокурор са разнопосочни. Някои от тях са общи, целят да уточнят отношението на магистратите към участието на гражданите в съдебната реформа, към мониторинга на прокуратурата, етичното поведение и конфликт на интереси, към механизма на случайното разпределение на делата и публикуване на съдебните актове на електронните страници на съдилищата и т. н. Други са с ясен подтекст - членството на магистрати в масонски ложи и ловни дружинки, където има и политици; получаването на дарения или кредити със съмнителен произход, включително и от деца; семейственост в правосъдието; употреба на алкохол в работно време; индивидуална отговорност на прокурорите за оправдателните присъди по знакови и други дела. В крайна сметка исканията кандидатите да дадат оценка по тези въпроси едва ли ще пробият изградената от всеки от тях линия на поведение, но в съвкупност може да дадат представа за личността на всеки от тях. Особено ако някой допусне някоя непредизвикана грешка или прояви невъздържаност по деликатна тема.

Facebook logo
Бъдете с нас и във