Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Цацаров освободи заместничка заради енергийните дела

Яловата антикорупционна риторика на Яне Янев най-сетне даде резултат. За съжаление твърде скромен. В четвъртък (21 февруари)Висшият съдебен съвет (ВСС) освободи един от заместниците на главния прокурор Сотир Цацаров, Галина Тонева. Тя напуска началническата длъжност по предложение на Цацаров, след което той направи всичко възможно да ни убеди, че нищо особено не се е случило. Не ставало въпрос за дисциплинарна санкция - идеята му била Тонева да бъде назначена като прокурор във Върховната касационна прокуратура (ВКП), защото имало свободен щат. Това предполагало да бъде освободена от длъжността заместник главен прокурор.


Предложената от Цацаров антилогика беше опровергана от самия него. От една страна, назначаването на редови щат не изисква сваляне от началническа длъжност. От друга, не е ясно защо Тонева трябва да бъде назначавана тепърва във ВКП, след като работи там още от времето на предишния главен прокурор Борис Велчев. Далеч по-честно е признанието на Цацаров, че има разминаване във вижданията им за екипен принцип на работа. Той не скри и повода да установи това - внесеният от лидера на РЗС сигнал, че Тонева е издала неправомерна заповед за разпределяне на дела срещу енергийната мафия.


Според доклада, внесен на 11 февруари в Комисията за борба с корупцията по високите етажи на властта, Галина Тонева е допринесла за прекратяване на досъдебно производство в областта на енергетиката, като е нарушила принципа за разпределяне на делата на случаен принцип. Проверка, извършена от двама нейни колеги - Валери Първанов и Виктория Владимирова, установила, че разследването е прекратено незаконосъобразно. Негов обект са били договорите за продажба на електрическа енергия от НЕК в периода от 2004-а до 2007 г., заради които компанията не е получила приходи в размер на над 46 млн. евро. Загубите са натрупани от разликата между цената, на която е купувана електроенергията, и цената, по която е достигала до потребителите.


Миналата седмица Цацаров поиска всеки, който твърди, че участвалите в разследването трима прокурори са взели подкуп, да го докаже. Става въпрос за Георги Тафров от Софиийската градска прокуратура, за Стойчо Ненков от апелативната прокуратура и за Христо Граматиков от касационната. Според антикорупционната комисия те са нарушили закона както по отношение на преценката за наличие на извършени престъпления при продажбата на ток, така и на прилагането на принципа за случайното разпределение на делата. Тогава Янев предположи три обяснения за действията им - че върху тях е оказан тежък политически натиск, че са получили подкупи или и двете заедно.


Ненков, който се прочу с провалянето на делото САПАРД за пране на пари, приключил прегледа на събраното в 35 тома енергйино разследване на четвъртия ден, след като получил огромния обем материали от Софийската градска прокуратура. Това станало, след като водещият на разследването неин прокурор Пламен Панайотов бил отстранен по молба за отвод от бивш директор на НЕК с мотив, че обвинителят коментирал делото пред медиите. Отводът е потвърден от Стойчо Ненков и делото попада у Георги Тафров, който първо го спира, а после го прекратява, без да е избран на случаен принцип. Следват потвърждения на Ненков и Граматиков, който пък се произнесъл за седмица, също без да е избран случайно. Още тогава се заговори, че заобикалянето на системата за случайно разпределение е ставало с резолюция на Галина Тонева. Според Цацаров обаче на този етап няма никакви данни някой от тях да е получил подкуп или да му е упражнявано влияние.


Коментарът на Цацаров предизвиква въпроса той дали се чува какво говори? Не мога да потвърдя тезата, че Галина Тонева е мачкала дела. За мен принципът на случаен избор на прокурор за дело е нарушен, но заглавия от типа Галина Тонева закриля енергийната мафия са абсолютно несъстоятелни. Тя няма връзка с прякото прекратяване на делото, заяви главният прокурор.


По делото е потъпкана пропусната полза от 46 млн. евро. Това е само една малка част от това, което е ставало в българската енергетика, каза Цацаров. Той обаче призна, че Тонева неправомерно е иззела функциите на главния прокурор, като е разпределила делата в сферата на енергетиката на двама прокурори от ВКП, което не било по силите им. Тя пък се оправдава, че те само координирали работата, а делата били разпределени на първоинстанционни наблюдаващи прокурор и не били прекратени, а окрупнени.


Как е координиран отстраненият Пламен Панайотов ще стане ясно след обещанието на Цацаров той да бъде поканен за обяснения. А след проверката на компютърните програми ще се реши дали да започне дисциплинарно производство. На проверка трябвало да бъдат подложени всички сделки за продажба на електроенергия с посредник и ако се установи, че има виновни длъжностни лица от състава на НЕК, да им бъдат повдигнати обвинения за умишлена безстопанственост. Продължавали и разследванията за ТЕЦ Марица-изток 2, за хидровъзела Цанков камък, за НЕК и АЕЦ Белене. Ще бъдат проверени и действията на самото енергийно министерство при сключването на договори за застраховка на енергийните мощности, а също на Българския енергиен холдинг и на енергийния регулатор.


nbsp;
Мистерията около ареста за подкуп на заместник окръжния прокурор на Бургас Ангел Георгиев си остана. Малко след задържането му версията за участието му в корупционна сделка започна да се разпада, а тази седмица Георгиев обяви, че ще заведе дело срещу вътрешния министър в оставка Цветан Цветанов. Именно той съобщи за ареста му с добавката, че предстои проверка на всичките му дела.После обаче Софийската градска прокуратура (СГП)официално опроверга версията на силовия вицепремиер, твърдейки, че не са налице никакви доказателства в нейна подкрепа. Обвинение ще има, но не срещу Ангел Георгиев, а срещу адвокат Марин Стефанов, който излъгал свой подзащитен, че прокурорът иска парите, за да смачка воденото срещу него разследване. Стефанов симулирал и провеждане на разговор с Ангел Георгиев, за да измъкне 8000 лв. от клиента си. Оказа се обаче, че на срещата с прокурора адвокатът наистина е носел сумата и банкнотите са били белязани. Това даде основание на бургаския обвинител да каже, че работата е нагласена от колеги, но не от Бургас. Целта била той да бъде злепоставен, за да бъде отстранен от въпросното разследване, което и щял да направи.Висшият съдебен съвет (ВСС) явно не изглежда убеден в пълната невинност на Ангел Георгиев, защото се самосезира и етичната му комисия започна проверка на случая. Тя ще изяснява има ли данни за укоримо поведение на магистрата, включително и от гледна точка на неговите контакти. Съветът щял обаче да пита и прокуратурата каква информация е имала по случая, за да предприеме ареста. И още - и допустимо ли е магистрати да бъдат задържани при всеки сигнал срещу тях.

Facebook logo
Бъдете с нас и във