Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Цацаров в действие!

Сотир Цацаров да е новият главен прокурор на България, реши в четвъртък (20 декември)Висшият съдебен съвет. Десетчасовото заседание приключи късно вечерта с бързо гласуване, в което за председателя на Пловдивския окръжен съд гласуваха 18 членове на съвета, трима бяха против и трима се въздържаха. Другите двама кандидати - Борислав Сарафов и Галина Тонева, не бяха подложени на гласуване - според правилата на вота това се прави, когато 2/3 от членовете на съвета подкрепят първия по реда на гласуване.


След избора Цацаров все пак отбеляза, че вотът на ВСС е само едно предложение, тъй като последната дума ще има президентът, който трябва да приключи процедурата с указ. След неочаквано високата подкрепа от ВСС Цацаров едва ли има основания да се опасява, че Росен Плевнелиев би отказал да го утвърди, както стана след избора на Венета Марковска за конституционен съдия. Пловдивският магистрат се представи силно и премерено, демонстрирайки познаване на прокурорската дейност. Твърдението му, че е писал сам впечатляващата с детайлите си концепция, може и да е вярно, но без съмнение и от прокуратурата са му сложили здраво рамо. Цацаров реагира перфектно и на очакванията да потвърди имиджа си на репресивен магистрат, който е готов даже да гази човешките права в преследване на осъдителна присъда. Но напористият му тон беше съчетан с внимателно заобикаляне на подводните камъни по отношение на т. нар. наказателен уклон, за който го корят, че налага.


Единственият опит да го спънат всъщност му помогна. Прочулият се с оправдателните присъди по едно от делата САПАРД член на ВСС Калин Калпакчиев изчете предварително текст, опитвайки се да подмени становището на етичната комисия на съвета, че Цацаров притежава необходимите морални качества за поста. Същото направи и председателят на Върховния касационен съд Лазар Груев, но чрез мъдростта на китайския мислител Лао-Дзъ, че истината се крие най-добре с красноречие.


В крайна сметка дори хора, внесли кандидатурите на Тонева и Сарафов, гласуваха за Цацаров. Вотът на 24-мата членове на ВСС, имащи право на глас, показва, че със сигурност четирима от тях не са подкрепили кандидатите, които самите те са издигнали. Както е известно, Тонева беше номинирана с гласовете на петима членове на ВСС. Сарафов също беше вкаран в състезанието от петима висши магистрати.


Безпрецедентната публичност на избора не бива обаче да заблуждава. Зад нея стоят, както винаги, договорки, а най-важното не се казва. Цацаров беше крайно неубедителен по отношение на участието си в масонското движение. Той посочи, че това не е проблем, ако не се отразява на професионалната дейност на магистрата и на вътрешното му убеждение. Проблемът е обаче, че влиянието на тайните общества върху държавното управление и правораздаването е публична тайна, която никой не разследва. Всички кандидати бяха препитани за членство в масонски ложи, но те не намериха в подобно членство нещо осъдително. Тонева и Сарафов отрекоха да членуват в подобни организации.


Изслушването на кандидатите започна с представяне на кратки концепции и с отговорите на въпроси към тях. Първи се изказа шефът на Апелативната спецпрокуратура Борислав Сарафов, след него - заместник главният прокурор Галина Тонева, а накрая шефът на окръжния съд в Пловдив Сотир Цацаров, чиято кандидатура обаче беше първа при гласуването.


Сарафов се обяви против кабинетния подход в работата на прокуратурата, отчете сравнително добри резултати в действията срещу организираната престъпност, но отбеляза провал в делата за корупция. Според шефа на специализираното обвинение не трябва толкова много да се говори по шумните дела, а да се работи повече по тях, тъй като много от тях след това тихо се провалят.


Заместник главният прокурор Галина Тонева засегна проблемите на полицейското насилие, което е причина за редица дела срещу държавата в Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ). Тя заяви, че този вид дела трябва да се разследват много по-ефективно. Настоя също да се скъси срокът за разследванията, за да се ускорят като цяло наказателните процеси. И Тонева подобно на Сарафов декларира, че ако стане главен прокурор, ще направи проверка на погасените по давност дела и ще настоява за налагане на наказания, ако има виновни магистрати.


В концепцията си Сотир Цацаров обеща план за действие с външен и вътрешен мониторинг за изпълнението, който трябва да даде резултати до няколко месеца. Негови приоритети ще бъдат формиране на експертен екип от действащи магистрати и експерти, пълна снимка на действителното състояние на прокуратурата, изработване на план за действие с конкретни стъпки, който да бъде представен не по-късно от април 2013 година. Той говори за прекрояване на съдебната карта, за нова съдебна география и настоя за децентрализация на системата на прокуратурата, която е невъзможна без законодателни промени. Пловдивският съдия трябваше да отговаря и на въпрос дали познава, дали е близък с представители от изпълнителната власт. Въпросът обаче беше твърде общ и Цацаров отговори най-общо - че познава такива. В същото време призна, че е прочел преписката по делото за клевета на съдия Мирослава Тодорова срещу МВР шефа, преди то да бъде разпределено в Районния съд в Пловдив.

Facebook logo
Бъдете с нас и във