Параграф22 Weekly

Колегиално

Цацаров вкара съдебния бюджет в КС

Главният прокурор Сотир Цацаров придвижи без бавене решението на Висшия съдебен съвет (ВСС) да атакува пред Конституционния съд (КС) отказа на изпълнителната власт да увеличи издръжката на съдебната система. Съветът взе това решение на 26 март, формулира основанията и мотивите, с които да бъде сезиран КС. Искането е да бъде обявена за противоконституционна разпоредбата на чл.2, ал.6 от Закона за държавния бюджет на Република България за  2015 г., съгласно която, ако съдебната власт не привлече достатъчно собствени приходи от дейността си, не може да бъде компенсиран евентуалният им недостиг с допълнителна субсидия от централния бюджет.

Конституционните съдии ще трябва да решат дали този текст противоречи на принципите на правовата държава и на разделение на властите, както и на правилото за независимостта и бюджетната самостоятелност на съдебната власт. Основният аргумент на съдебните началници е, че всеки закон за държавния бюджет, който не гарантира средства за функционирането на конституционно установени институции, е противоконституционен, тъй като пречел на дейността им. Те се позовават и на законите за държавните бюджети за 2010 г., 2011 г., 2012 г. и 2013 г., които давали възможност недостигът да бъде компенсиран по два начина - с непохарчени средства от предишни години и с допълнителни субсидии от централния бюджет, ако резервите не са достатъчни. Според ВСС тези допълнителни гаранции за изпълнение на съдебния бюджет били неоправдано изоставен и при приемането на  последния бюджетен закон.

В искането е посочена и практика на Конституционния съд, в която били дадени "конституционните стандарти" за ефективно осигуряване на независимостта и бюджетната самостоятелност на съдебната власт при определяне на средствата за нейната издръжка. Като цяло тезата на ВСС е, че държавата е длъжна да осигурява исканите от него пари, независимо от реалните й възможности. За ефективността на съдебната система и за оптимизиране на разходите, разбира се, и дума не е отворена. Нито пък за възможността средствата за заплатите да бъдат набавени.

За пореден път е посочено обаче изискването на Закона за съдебната власт възнагражденията в съдебната система да бъдат актуализирани така, че най-ниските магистратски заплати да са по-малки от двойния размер на средната заплата на заетите в бюджетната сфера. Такава актуализация не е правена от 2012 г., а сегашният финансов министър Владислав Горанов допълнително втвърди политиката, водена от предшественика му Симеон Дянков срещу бюджетните претенции на ВСС.

Поставеният пред КС въпрос обаче не е свързан само с действията на изпълнителната власт, а и със законодателния суверенитет на Народното събрание. И ако в желанието си да услужат на системата, от която идват, конституционните съдии се заиграят с правомощията на народното представителство, ще стане това, за което подметна Горанов - правилото за актуализацията на магистратските заплати просто ще изхвърчи от съдебния закон, за да няма постоянен повод за оплаквания от неспазването му. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във