Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Цацаров запя като Велчев

Невероятно, но факт! Имиджът на новия главен прокурор Сотир Цацаров като настъпателна, волева и безкомпромисна личност взе да се разсейва като пролетна мъгла. Вятърът на промяната духна още при първото му участие в работата на Висшия съдебен съвет (ВСС)и при първата му среща с медиите. Цацаров така и не изпълни съвета на своя предшественик Борис Велчев да не говори на стълбите преди всяко заседание. Но когато го направи (в четвъртък 17 януари), точно като предшественика си заговори, че прокуратурата е затрупана с папки за безхаберието на държавните органи.


Новият шеф на държавното обвинение започна мандата си с оплакване от сигнала на земеделския министър Мирослав Найденов за заменките от горския фонд, внесен два дни по-рано в прокуратурата. Оказа се, че сигналът е изложен в 98 папки, колкото са и спорните заменки. Никой не може да спре затрупването на прокуратурата със сигнали и папки. Не само от министри и политици, но и от граждани, които за много проблеми сигнализират първо в прокуратурата. Не става дума да отбием тези сигнали, но дайте всеки да си върши работата в рамките на своите нормални правомощия!, ожали се Цацаров. След което допусна, че към тези папки може да се добавят нови, тъй като част от тези сделки според действащото тогава законодателство са били в правомощията на областните управители, така че земеделското министрество може и да не ги е включило в сегашния сигнал.


Според главния прокурор такива общи и всеобхватни проверки продължават с години и не са полезни за държавата. Той окачестви армагана от Найденов като прехвърляне на огромна задача, която не е присъща на прокуратурата в този мащаб. Цацаров директно използва и риториката, и патоса на Велчев срещу превръщането на прокуратурата във всеобхватен контролен орган, напомняйки, че тенденцията за затрупването на прокуратурата с всякакви сигнали е усетена далеч преди аз да стана главен прокурор и сигурно ще продължи и след мен.


В този обем на проверката би следвало да се концентрираме върху конкретни неща. Общата проверка на 98 или на 150 сделки е непосилна дори за един голям екип от прокурори. Едва ли обществото очаква само да бъдат проверени 150 сделки, то очаква конкретни неща. Нека работим така - първо дюни, после нещо друго, което е в по-голям мащаб, обясни Цацаров.


Повече от странно изказване с оглед очакването на обществото всички сделки, които ощетяват държавата, не само да бъдат проверени, но и развалени или доплатени до реалната цена на лапнатите апетитни имоти. А замесените в схемата кон за кокошка чиновници да бъдат не само проверявани, но и разследвани и осъдени. А какво е онова нещо в по-голям мащаб, което ще дойде след дюните, е отделен въпрос. Ако дойде - хубаво. Ако се окаже обаче, че и то не е по силите на прокуратурата, понеже е голямо, какво правим?


Настоявайки за конкретика, Цацаров обеща да движи приоритетно проверката за несебърските дюни, по която усилено работела окръжната прокуратура в Бургас. До дни пък щял да съобщи как делото САПАРД е било разпределено в Софийската апелативна прокуратура. Интересно как Цацаров ще оцени като цяло действията на апелативните обвинители, които масово си подадоха отвод преди с протеста срещу оправдателните присъди да се заеме колегата им Стойчо Ненков. Не стана ясно и какво става с разследването за възпрепятстване на правосъдието срещу него, както и с проверката срещу колежката му Любка Кръстева, която пък отказа да му повдигне обвинение и си направи отвод.


Цацаров опита да запълни липсата на новини около търсенето на персонална отговорност за съсипването на делото с уверението, че е внесено искането за неговото възобновяване. В този контекст били оттеглени и протестите срещу другите четири оправдателни присъди по това дело. Оптимистично, но само на пръв поглед, защото при един евентуален отказ на Върховния касационен съд да възобнови делото всички подсъдими излизат сухи. А може би това е целта?


Обвинител 'b91 все пак демонстрира характер, като внесе искане да бъде временно отстранена от длъжност видинската съдийка Анелия Рашева. Но това и бездруго си му е задължение във връзка с повдигнати срещу нея в края на миналата година обвинения за престъпление по служба и за документно престъпление. Рашева е спипана през октомври 2011 г., че използва фалшиви протоколи за случаен избор на съдия-докладчик, за да поеме определени граждански дела.


В крайна сметка при първата си поява след избора му новият главен прокурор Цацаров остави впечатлението, че сваля гарда. Той не беше много висок и при изслушването му във ВСС, но поне тонът му внушаваше донякъде надежди. Че държавните органи не си вършат работата по контрола, е ясно. И видимо - нали голямата корупция по върховете минава точно през тях и е в тях. Как обаче да се засилят да контролират и да санкционират, при положение че прокуратурата на свой ред не упражнява правомощията си да търси наказателна отговорност на всяко длъжностно лице, участвало в схема за ощетяване на държавни или общински активи? Има ли нещо по-ясно от това, че орган, който има контролни правомощия, но не ги прилага, е вътре в играта? Да ни прощават главните в прокуратурата, ама не сме чули да има оплаквания от този тип в никоя прокуратура зад граница!

Facebook logo
Бъдете с нас и във