Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Цачева: Цар бях да не давам ход на делата!

Като адвокат, не си кривя душата, използвах всички възможни процесуални средства в полза на онези, които защитавах. Правила съм невероятни неща, стигащи и до злоупотреба с право. Особено когато се явявах като ответник по делата. Цар бях да не позволя да бъде даден ход на исковата молба, заяви председателят на Народното събрание Цецка Цачева във вторник (22 юни) на кръгла маса за подобряване на правната система, организирана от Националния съюз на юрисконсултите (НСЮ). Парламентарният шеф сподели тези свои процесуални похвати по време на дискусията върху предложението на съюза да се създадат специализирани търговски съдилища в деветте най-големи индустриални и търговски центъра в страната.
Откровението на Цачева прозвуча в отговор както на това предложение, така и на оплакването на представител на Българския бизнес форум, че бавното търговско правораздаване задушава бизнеса и в повечето случаи означава сигурен фалит, а от това следва безработица и води до невъзможност фирмите да изпълнят своите данъчни и социални плащания. Знам, че дългите търговски спорове пречат на гражданския оборот. Идеите ще бъдат обсъдени, но трябва да има широко обсъждане. Не бива да стигаме до лавина от специализирани съдилища, защото утре такива може да поискат пенсионерите, жените и не знам докъде ще стигнем, каза Цачева.
Ако няма пари за специализирани търговски съдилища, нека поне се приеме предложението ни за въвеждане на
специално производство по търговски спорове
Преди години имаше Закон за държавния арбитраж, който беше особена юрисдикция и изпълняваше ролята на търговски съд. Споровете се решаваха за един-два месеца, а с обжалването продължаваха максимум до пет месеца. Сега минават два-три месеца само докато делото бъде образувано и насрочено. Точно когато държавният арбитраж беше закрит, във Франция въведоха такава структура. В САЩ специализирани търговски съдилища има в 14-те най-развити индустриално щата, даде пример председателят на НСЮ Мария Странджанска.
Шефката на НС обеща да съдейства за изпълнение на основното искане на съюза - да се приеме закон за юрисконсултите. Проект за него беше внесен още в 39-ото Народно събрание, но въпреки липсата на възражения той така и не стигна до обсъждане в парламентарните комисии. Поемам ангажимента да следя докрай движението на този проект, да лобирам в работните групи и той да бъде внесен не от отделни депутати, а от Министерския съвет. Отива му да внесе такъв закон, за да се отдаде цялата почит на тази професия и статутът й да бъде изравнен с други юридически професии като адвокати и нотариуси, както е в други страни. В първите ми дни като юрисконсулт след университета един колега с дългогодишен опит все повтаряше: Юрисконсултът трябва да може по всяко време да даде мнение за върбите и тополите, а веднага след това - за мастилата и печатите. Хвърлих едно око на проекта и ми се струва, че текстовете са прецизно направени. Каня госпожа Странджанска и авторите на работна среща в Народното събрание, за да обсъдим всичко, предложи Цачева. Представител на Българската стопанска камара пък увери, че
законът е необходим на работодателите
толкова, колкото и на юрисконсултите.
Парламентарният шеф Цачева изрази положително отношение и по предложението на НСЮ за създаване на специален режим за разпореждане със съдебни сгради или за ново строителство на такива. Той предвижда покупката, продажбата, реконструкцията и новото строителство да стават задължително след провеждане на обществено обсъждане с участието на заинтересованите страни, както се постъпва с проектите за подробни устройствени планове. А решението на Министерския съвет да бъде взимано след предварително съгласие на Висшия съдебен съвет.
Съюзът на юрисконсултите поведе битка срещу разпиляването на специализираните учреждения в различни и неудобни райони на София след тайните лобистки решения и сделки на тройната коалиция. Поразителен пример за това е Агенцията по вписванията, която беше настанена в проектирана с друга цел сграда в кв. Гео Милев, а държавата плати на строителната фирма зашеметяващата цена от 1900 евро за кв. м точно преди имотният пазар да се срине. Ходовете на предишния кабинет станаха повод и за остра словесна престрелка между правосъдния министър Маргарита Попова и предшественика й Миглена Тачева, а по случая беше започната проверка.
Обект на обсъжданията бе и предложението за
промяна в Закона за нормативните актове
с цел да се възстанови официалното издание и да има и на хартиен носител актуалните пълни текстове на нормативните актове. Това бе практика до края на миналата година, когато редакция Нормативни актове към Министерския съвет беше закрита след промяната в неговия устройствен правилник. Аргументите на НСЮ са, че електронните системи за правна информация не съдържат цели категории нормативни актове, нямат и официален статут.
Уверявам ви, че този акт на Министерския съвет е добре обмислен. Разбирам носталгията на по-възрастните юристи, но системата с хартиен носител не се ползва изобщо от депутатите. Но, както разбрах, НСЮ обжалва акта на кабинета, нека изчакаме края на съдебния спор, каза Цачева. От правния отдел на Българската стопанска камара бяха обаче категорични, че ако целта на закриването е постигане на икономия, това няма да се случи. Законът на екрана не става за задълбочена работа, а за отделни справки. Непрекъснато принтираме нормативните актове и икономия на хартия не се постига. Всъщност тази икономия ще излезе един ден много скъпо, категоричен беше юрисконсултът на камарата.

Facebook logo
Бъдете с нас и във