Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Цар Киро - немил и недраг

Още два месеца остават на ромския вожд Кирил Рашков - цар Киро, които трябва да прекара в общежитието към Пловдивския затвор. След това той би трябвало да излезе на свобода, но се оказва, че е нежелан в родното си място Катуница, където иска да се върне...


Широко е известна историята, която се разигра на 23 септември 2011 г. в това пловдивско село. Микробус, управляван от близки на живеещия там Кирил Рашков, прегази 19-годишния Ангел Петров. Това предизвика седмици на масови размирици и националистически протести в цялата страна.


Ромският бос получи присъда от две години и половина за закана за убийство, което отправи към вуйната на прегазения Ваня Петрова и към нейния приятел Веселин Христов. А неотдавна Рашков бе осъден и на две години затвор за укриване на данъци в особено големи размери. С лихвите задълженията му възлизаха на над 480 хил. лв., които ромската фамилия плати до стотинка. Но наказанието се кумулира с предишната му присъда в един общ срок от две години и шест месеца затвор, която изтича през октомври.


С приближаването на края му сред местното население, засилва и брожението срещу циганския бос и страхът да не се повторят предишните размирици.


Палатите на ромския велможа в селото един след друг бяха изравнени със земята, защото се оказаха незаконно построени. Те бяха премахнати със заповеди от РДНСК-Пловдив. С част от отломките кметството укрепи брега на река Чая, а по-ценните материали от развалините бяха откраднати от роми, които ги предадоха като вторични суровини.


Във владенията на Рашкови имаше и ценни екземпляри от фауната като например рядък вид костенурки и птици фламинго, които изчезнаха, подплашени от булдозерите при събарянето.


При претърсването на една от хасиендите на ромския барон бе открито уникално сребърно съкровище от монети на стойност 140 хил. лв., което вече е предадено на Археологическия музей в Пловдив. Колекцията съдържа 30 тетрадрахми от V в. пр. Христа.


Но ако Кирил Рашков даже има къде да отседне, населението тук не го иска, обясни загрижено в началото на тази седмица кметът на Катуница Красимир Юруков. Семейството на ромския бос многократно е заявило намерението си да се върне в селото, тъй като това било тяхно право. Живея в Катуница от 60 години, а сега не ни пускат в селото. Така не може. Който е извършил престъпление, ще си изтърпи наказанието... Но е време да заживеем отново заедно. Ние, възрастните, един ден ще си отидем, а младите ще си живеят живота, заяви Кирил Рашков пред съда.


Кметът Юруков обаче заяви, че е посъветвал Рашкови да не се връщат в Катуница. По всичко личи, че фамилията има финансови възможности да се засели другаде. За това говори фактът, че неотдавна близките на боса набързо събраха близо половин милион лева, за да си платят данъците.


Според жителя на Катуница Веселин Христов, който бе заплашен с убийството от ромския цар, отсега има притеснения в селото. Никой нищо не е забравил за тези две години, които минаха, твърди младежът. В момента той води дело за клевета срещу един от адвокатите на Кирил Рашков - Васил Марков, което все още не е приключило. За 12 септември 2013 г. е насрочено ново заседание на Асеновградския районен съд, а делото се отлага 12 пъти поради неявяване на адвоката.


Веднага след събитията през септември 2011 година в село Катуница бе сменен полицейският квартален отговорник. Сега е назначен нов, но никой не дава гаранция, как ще продължат нещата, ако Рашкови се върнат в селото. Сега семейството живее в Пловдив.

Facebook logo
Бъдете с нас и във