Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Цар Киро - от трона в затвора

Ромският бос Кирил Рашков - цар Киро, получи финална присъда и влиза зад решетките за три години и шест месеца заради заплаха за убийство. Това реши Пловдивският окръжен съд в четвъртък (19 април), с което потвърди санкцията, наложена на циганския велможа от Асеновградския районен съд. Рашков е осъден да заплати и по 2000 лв. обезщетение на всеки от двамата пострадали за претърпените от тях неимуществени вреди. Решението на съда не подлежи на обжалване и протест.


Цар Киро Рашков ще надене раирания костюм заради това, че през септември миналата година в пловдивското село Катуница се е заканил да ликвидира Веселин Христов и жена му Иванка Петрова и това заканване би могло да възбуди основателен страх за осъществяването му (престъпление по чл. 144 ал. 3 от НК). По това време в селото имаше големи размирици, при коитозагина 19-годишен младеж.


Окръжният съд прие за неоснователно възражението на адвокатите на Рашков, че е допуснато съществено нарушение на процесуалните правила при оценката на събраните доказателства в хода на съдебното следствие. Според магистратите районният съд в Асеновград е издал присъдата правилно, основавайки се на свидетелските показания на пострадалите Веселин Христов и Иванка Петрова и на няколко очевидци, както и на приложените писмени и веществени доказателства и на съдебно-техническа експертиза. Без да бъде предизвикан по какъвто и да било начин, Кирил Рашков е създал ситуация, в която е демонстрирал активна словесна агресия спрямо личността и на двамата пострадали, пише в съдебното решение. Осъденият ги обиждал, а за да онагледи намеренията си, сочел с ръка към запасан на колана му нож.


Междувременно частният съдебен изпълнител от Пловдив Петко Илиев съобщи миналата седмица, че ще обяви търг за прословутия златен трон на ромския олигарх. А, както се разбира, той няма и да му трябва в близките няколко години. Освен това ще бъдат разпродадени и други мебели и музикална техника. Причината са големите задължения на фамилия Рашкови към данъчните в размер на над 65 000 лева. Стойността на описаните досега мебели обаче не стига, за да покрие целият дълг на Рашкови и след публичната продан на движимото имущество съдебният изпълнител ще продължи с описа и на недвижимите имоти на фамилията .

Facebook logo
Бъдете с нас и във