Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ЦАРЯТ НА МЕНТЕТАТА ЖОРО ЧЕТВОРКАТА ЛЕГНА ЗА 10 ГОДИНИ

Легендарният фалшификатор на валута - Георги Панев, по-известен с прякора си Жоро Четворката, ще лежи 10 години зад решетките при първоначален строг режим. Неговият пръв помощник в аферата, нашумяла като втората пловдивска печатница - Виктор Стефанов, също получи 10 години лишаване от свобода, а съучастниците им Кирил Иванов и Мирослава Христозова се разминаха съответно - с четири и три и половина години затвор. В петък (28 април) Пловдивският окръжен съд призна четиримата за виновни по всички обвинения, но не отговори на пиперливите догадки, обобщени във все още незададения публично въпрос: Кой и защо е пазил досега Жоро Четворката така, че той винаги да е на свобода, а печатницата му винаги да работи на пълни обороти?
Георги Панев и съучастниците му са арестувани на 30 юли 2001 година. При обиските в домовете им са открити общо 1.154 млн. фалшиви германски марки - 765 банкноти в купюри по 1000 марки и 777 банкноти в купюри по 500 марки, бандероли на Пост банк - Атина, множество хартиени заготовки и корици за фалшиви паспорти, снимки, дискети, мастила и т. н. Освен това в жилището на Жоро Четворката е открит незаконен пистолет Макаров, както и боеприпаси за него.
Според обвинителния акт на Пловдивската окръжна прокуратура Жоро Четворката влязъл в бизнеса с ментета още през 1999 година. По онова време той въртял заведение край Пловдив, което било нещо като сборен пункт на обитателите на местния подземен свят и техните гости от столицата и страната. Постепенно Четворката се прочул като един от най-мащабните пласьори на фалшиви български и чуждестранни паспорти, шофьорски книжки и дипломи за висше образование.
През февруари 2000 г. бизнесът до такава степен се разраснал, че Четворката решил да си наеме помощници и да смени професионалното си амплоа, като започне производството на фалшиви банкноти от 100, 500 и 1000 марки. За целта той посветил в каузата пловдивския компютърен гений Виктор Стефанов, неговата приятелка - Мирослава Христозова, и брата на гаджето си - Стефан Иванов. След това инвестирал в необходимата техника и... печатницата тръгнала, за да спре чак на 30 юли 2001 г. след колективната намеса на антимафиотите от НСБОП и на криминалистите от РДВР-Пловдив.
По случая е образувано следствено дело, но само година и половина по-късно, Жоро Четворката отново стана медийна звезда. На 19 срещу 20 декември 2002 г. той и партньорката му Станка Калоферова, известна с екзотичния си прякор Станка Милионерката, са арестувани в Кюстендил при опит да изнесат в Македония 1 млн. фалшиви евро. На 23 декември Кюстендилският районен съд им налага постоянни мерки за неотклонение задържане под стража, а по случая са образувани две следствени дела: едно в Пловдив - за производство на неистински парични знаци, и едно в Кюстендил - за държане на неистински парични знаци. По време на операцията, разработена от НСБОП, е задържан и Димитър Филипов-Дамаджаната (смятан за един от подземните босове в Пловдив), но няколко часа по-късно той е пуснат да си върви по живо-по здраво.
За трети път Жоро Четворката обсеби медийното внимание на 14 юли 2003 г., когато лично бе арестуван от тогавашния главен секретар на МВР - ген. Бойко Борисов. При това - пред очите на десетина от най-големите експерти на Европол в борбата срещу фалшифицирането на валута, начело с Маурицио Варанезе - ръководител на групата за борба с фалшификациите в Европол, на Мартин Мунд - специалист по фалшификациите в Европейската централна банка, и неколцина експерти от щатската Сикрет сървис. Единствената разлика е, че тогава антимафиотите разбиха едновременно две печатници - в Пловдив и Първомай, и наред с фалшивите банкноти от по 100, 200 и 500 евро конфискуваха и огромно количество травълчекове. Според информацията, разпространена веднага след успешната операция, с помощта на Европол бе установено, че 1000 от пловдивско-първомайските ментета вече са заловени в три европейски страни, а качеството им е било изключително високо.
Не знаем кой и кога го е пуснал, коментираха сконфузено след акцията на 14 юли 2003 г. пловдивски криминалисти. Е, по всичко личи, че това неведение продължава, защото в петък (28 април) Жоро Четворката пристигна в Пловдивския окръжен съд (за да изслуша присъдата си) от дома си. При това - съвсем доброволно.

Facebook logo
Бъдете с нас и във