Параграф22 Daily

Днешните разбиха предишните:

Цената на глас "За" чукна 100 лева

Цената на един напазаруван глас е на път да чукне 100 лева. Тази блага новина се върти от два-три часа в публичното пространство, благодарение на заместник-главният секретар на МВР Станимир Станев. Според него, на предишните избори най-често споменаваната цена е била 50 лв. на глас, но явно инфлацията е "налазила" и този пазар.

За да не остане и грам съмнение в достоверността на съжденията и разсъжденията му, вторият човек в професионалната йерархия в МВР разказа и откъде идват парите за предизборния алъш-вериш. Една от най-често използваните схеми за масово пазаруване на вот изглеждала така: фирми, които са близки до общините и на които се възлагат определени строителни дейности, генерират печалба и част от нея се отделя за купуване на гласове. Най-много общини в страната се контролирали от ГЕРБ и ДПС, така че да сме си правили изводите...

Според нашето скромно мнение, ако органите на МВР знаят кои са тези общини, които са тези фирми и по колко лева от официалните си приходи те отделят за купуване на гласове, което може да бъде осчетоводено само с фалшиви фактури, много интересно е защо досега нито един "поръчков" бизнесмен не е арестуван? Ако не за друго, то поне за данъчни измами? 

Някак странно е нищо да не сме разбрали, след като по думите на заместник-главния секретар на МВР акциите срещу предизборната търговия вървели от 19 август насам, до момента имало 449 регистрирани престъпления и били образувани общо 194 досъдебни производства? 

Всъщност, какво да ги правим служителите на МВР - те без разрешение на върховните си началници и наблюдаващите прокурори не смеят да кихнат, камо ли да цитират и рецитират имена, фирми, конкретни суми и политически чадъри. То самите партии ги е страх, та какво остава за останалите...

Ей го, преди седмица - кажи-речи - водачите на листи на "БСП за България" в Монтана - Ирена Анастасова, във Враца - Атанас Зафиров, във Видин - Филип Попов, в Ловеч - Вяра Емилова и в Плевен - проф. Румен Гечев изпратиха отворено писмо до служебния министър на вътрешните работи Иван Демерджиев, в което се казва: 

"В качеството си на кандидати за народни представители по време на предизборната кампания провеждаме срещи със стотици хора. Те споделят с нас проблемите в ежедневието си, притесненията и тревогите си. Във всички разговори без изключение хората споделят възмущението си от разширяващата се практика за купуване на гласове...

Публична тайна е, че тази практика се наложи при провеждането на изборите у нас, особено в последните години. Като водачи на листите на "БСП за България" сме сезирали неведнъж структурите на МВР при предишни предизборни кампании. Сега констатираме изключително притеснителни факти за брутално, неприкрито и без притеснения изготвяне на списъци с избиратели, раздаване на пари и разпределение на територии...

Купувачите на гласове са обществена тайна, знаят се от всички, коментират се имената, местата на срещите им са известни, както и начинът на раздаване на пари. В малките населени места хората се познават и знаят всичко, което се случва там..."

Ами като всичко ви е ясно и известно, защо поне вие - уважаеми водачи на "червени" партийни листи - не ни но разкажете с имена и подробности? Ако не друго, поне имате предизборен имунитет и нито жалба, нито донос ви лови.

Ама не, вие си говорите с недомлъвки, а партийните ви медии и дежурните им добре информирани източници - мълчат та се късат. Всички недоумявали, че органите на МВР имали тази информация, ама нищо не правили и си мълчали... Явно, защото според "червените" трибуни в петте области  гласове купували само ГЕРБ и ДПС. 

Ех, колко мъка има по тоя свят още...

Facebook logo
Бъдете с нас и във