Параграф22 Daily

§22 Анализи

Центрове за деца помпат сивата икономика

Въпреки че този тип заведения са търговски обекти, те работят като детски градини и... на никого не му пука.

Мнимата Първа частна детска градина.
S 250 d0606cf5 b461 4049 a0d5 b8c157c3e375
S 250 bdb270e9 bc95 477d 821c 3f2ac64b08da

Частни детски градини, центрове за почасова грижа и родителски кооперативи за отглеждане на деца никнат като гъби най-вече в Столицата. Няма лошо, свободен пазар сме. A и безспорно има нужда от услугите им, защото само през 2019 г. 5000 деца останаха извън общинските детски градини. Обаче слабите регулации към едните позволяват някои незаконни своеволия.

Заблудата

"БАНКЕРЪ" получи сигнали, че бившата Първа частна детска градина (бивша, защото няма лиценз за помещението, което ползва) заблуждава родители, че е детска градина, макар да е център за почасова грижа. Постъпиха оплаквания и в други две посоки - за качеството на грижите към децата и за липсата на договори между родителите и управителното тяло на центъра. А бивши служители в "градината" споделиха, че има нередности и в трудовоправните взаимоотношения с фирмата, която ръководи "градината". По техните думи не са им внасяни осигуровки, заплатите им се бавели с месеци, а "момичета студентки работят без договори".

Наш репортер под прикритие разпита за условията в мнимата частна градина на столичната ул. "Никола Войновски" № 73. Излезе, че това е Център за почасова грижа към сдружение "Децата бъдеще за България" с управител Иванка Костадинова Петкова. Госпожата заяви, че "временно изчаква" да получи лиценз за помещението, за да бъде градина.

Временното е вечно

Във връзка със самообявилата се градина "БАНКЕРЪ" се допита до Министерството на образованието и науката. Ето и отговора: 

"Със Заповед на № РД 09-820/25.07.2013 г. на министъра на образованието и науката, комисия извърши проверка в Първа частна детска градина в София след постъпила жалба от собственици на жилищни обекти в сградата на ул. „Найден Георгиев № 50 в София“ (старият адрес на градината, където също няма лиценз за помещението).  Комисията констатира, че там дейността е неправомерна. След проверката от 2013 г. със заповед на МОН тази частна детска градина е закрита"

Излиза, че вече седма година обектите, които се представят за "Първа частна детска градина", всъщност не са такива. От МОН заявиха още, че Иванка Петкова не е подавала заявление за повторно лицензиране на "заведението" си. И за да не бъде хваната в крачка, собственичката през няколко години мести "градината" на нов адрес. Започвайки уж начисто... 

Направихме запитване и до Столичната регионална здравна инспекция. От документите, които ни предоставиха, става ясно, че фирмата на Иванка Петкова - "ИВА-ЛМ" ЕООД - не е регистрирала своята дейност в институцията. Казано в прав текст, от 2014 г. тази фирма предлага услугите си нелегално.

No mercy

От оплакванията на бившите служители изплува друг проблем. Съчувствието е излишно, защото все пак това са хора, които са се съгласили по един или друг начин да подпомагат сивата икономика. Те са били съгласни да работят без договор и без осигуровки, плащало им се е за 8-часов работен ден, докато по документи са се водели на четири часа. 

При тези условия те са работили години наред, но когато им писнало да чакат парите си на ръка, които все се бавели, се решили да пуснат сигнал до Инспекцията по труда. Инспекцията обаче не е извършила нито една проверка по сигналите срещу спрямо Иванка Петкова и обектите, които тя стопанисва. Такова е положението и при повечето центрове, които предлагат да се грижат за децата ви.

Според финансовите данни на дружеството на Петкова то е на счетоводен минус, т.е. не плаща данъци. Бизнесът обаче върви на пълна пара, защото родителите имат полза: те си плащат, без изобщо да се интересуват дали става дума за сива или бяла икономика. При липсата на места в общинските детски градини най-важното за тях е децата им са на сухо и топло.

Проучването на "БАНКЕРЪ" води до заключението, че всеки може да си наеме помещение, в което да сложи играчки, кошари и да го нарече център за деца. И пренебрегвайки доста скромните изисквания на държавата, да събира такси от родителите. Доста центрове или родителски кооперативи дават възможност да се работи по този начин – с пари на ръка, без трудови договори и особени професионални изисквания.

Схемата работи и заради самите родители, които са съгласни децата им да с в подобни центрове дори без сключен договор за услугата. Не правят изключение и майките на децата в бившата "Първа частна детска градина".

Но кой носи отговорност за живота и здравето на децата, ако в т. нар. градина стане пожар, плъзне инфекция или пък питомците ги връхлети хранително отравяне? 

Отговорите на въпроса са размити. Отговорността се разхвърля между родителите, институциите и търговските дружества, които предлагат услуги за деца. Агенцията за закрила на детето контролира единствено доставчиците на специализирани социални услуги за деца като рехабилитация и интеграция. И се самосезира в случаи като онзи с изоставеното дете през юли 2019 г., където отговорността за станалото се разми между институциите, родителите и собственика на детския център. Тогава стана ясно, че самообявилата се за частна детска градина "Пипи" според регистрите на МОН е един съвсем обикновен детски център.

Засега липсва еднозначен отговор дали държавата трябва по-категорично да се намеси в търговските услуги, които засягат деца. Разбира се, има центрове, които спазват добри стандарти и качеството на услугите. Родителите обаче трябва да са нащрек къде оставят децата си, защото бъдещето им е и бъдещето на държавата.

 

Има проблеми, няма регулации

Покрай оплакванията, къде с право, къде не, изплуваха проблемите за това как се определят и регулират според закона детските градини, центровете за деца и кооперативите.

Частните детски градини имат лиценз за дейността си, който се издава от Министерството на образованието и науката (МОН) на база изготвена програма за предучилищно образование и още куп други разрешителни. При тях помещението, в което децата ще се гледат и възпитават, трябва да е лицензирано. Когато помещението е сменено, градината трябва да има нов лиценз за него. Ако няма такъв – това не е детска градина, независимо какво ви казват собствениците или персоналът.

Частните детски градини също като държавните могат да издадат удостоверение за завършено предучилищно образование, което е задължително, за да влезе детето ви в първи клас. Ако ви издадат подобно удостоверение от нелицензирана детска градина, това е фалшив документ, категорични са от МОН.

Не така стоят нещата с центровете, които предлагат почасова грижа за деца, или кооперативи, които са на ръба на закона, но не и извън него. Центровете за деца са търговски обекти, където контролът на дейността от държавата е сведен до минимум. Почти всеки може да отвори детски център, само трябва да го регистрира в общината, към районната здравна инспекция и да го впише в Търговския регистър. С това се изчерпват всички изисквания към тези места и техните собственици.

Обикновено подобни центрове са с около 100-200 лв. по-евтини спрямо лицензираните частни градини (към момента таксите в столичните частни градини са между 600 и 650 лв. месечно), което обяснява защо родителите се спират на тях.

Facebook logo
Бъдете с нас и във