Параграф22 Daily

По Пернишко и у нас:

Чадърчето, под което възмъжават побойниците

Историята около прокурорското синче Васил Михайлов, изявявало се в последните няколко години като дерибейчето на Перник, е доста мътна и смрадлива. И то не толкова, защото става въпрос за син на заместник-окръжен прокурор, а за това ,че разкрива несъстоятелността на цялата система за сигурност в бившия Град на миньорите.

Когато на 17 юни т.г. главният прокурор се срещна с кмета на града, медиите си останаха втренчени в Иван Гешев и не обърнаха внимание на казаното от Станислав Димитров. Срещата се състоя след призива на Димитров полиция да вземе спешни мерки и да опази перничани от изстъпленията на 18-годишния Михайлов. В противен случай лично той ще оглави масовите протести срещу умишленото бездействие на т. нар. органи. 

Ето какво каза градоначалникът: "За мен е важно институциите да работят и такива деяния да бъдат пресичани навреме. Толерирането на агресивно поведение по улиците, независимо кой е извършителят, може да доведе до ситуация, която трудно да бъде контролирана.

Без помощ от отвън нямаше да се справим...

Надявам се на честно и бързо правораздаване!"

За разлика от кмета на Перник, Обвинител №1  се задоволи с баналната "закана", че по случая ще бъде извършена проверка. Целта й е да бъде установено дали някой е "чадъросвал" прокурорския син, стопирайки сигналите и разследванията срещу него. Прекрасно, но защо само там?

Снимка за спомен. А след това?

Да припомним: на 16 юни, по искане на Софийската районна прокуратура, Софийският районен съд

остави зад решетките 18-годишния Васил Михайлов

по обвинения за побой - над бившия футболист от “Миньор Перник" Румен Андонов и още един мъж, и за заплаха с убийство на една перничанка.

Случаят предизвика и коментар на вътрешния министър Бойко Рашков, според когото сред жертвите на Васил е имало дори полицай.

Да върнем историята назад във времето. Въпросът е дали тя илюстрира трънската поговорка "от отца и деца" и доколко бащата - местният заместник-окръжен прокурор Бисер Михайлов, има някаква вина за изстъпленията на сина му?

През септември 2010 г. след операция на МВР и ДАНС, проведена под наблюдението на Софийската градска прокуратура, пернишкият обвинител Бисер Михайлов изненадващо е задържан. Срещу него е повдигнато обвинение за лихварство изнудване: бил дал назаем 30 000 лв. срещу месечна лихва от и 3700 лева. Освен това, чрез изнудване и заплахи, Михайлов е принудил своя съгражданка да поеме задължения за 10 000 евро.

Всички тези оперативни "находки" доказаха (макар и индиректно) показанията на серийния убиец Станислав Ангелов – Сиси, че окръжният прокурор на Перник Пламен Найденов и неговия заместник Бисер Михайлов до 2005 г., когато подземния бос Васил Арарски (Райко Кръвта) беше разстрелян,

тримата прекалено често са играли карти. 

Обвиненията срещу Бисер Михайлов обаче така и не бяха доказани и през 2013 г. Висшият съдебен съвет (ВСС) го върна на работа като заместник-окръжен прокурор на Перник.

По-късно през годините името му няколко пъти се "завъртя" в медийното пространство - пак заради някакви нечисти дела - но отново нищо и половина. През 2018 г. един скандал с негово участие стигна дори но Специализираната прокуратура, но... само стигна. Става дума за поредица от сигнали до главния прокурор Сотир Цацаров, подадени от Станислав Владимиров Стоилов.

Първият е от дата  29 октомври 2017 година. В него Стоилов описва проблемите си с две пернишки организирани престъпни групи (ОПГ), произвеждащи и разпространяващи дрога. Като

ръководител и членове на едната ОПГ

той сочи заместник-окръжния прокурор Бисер Михайлов, брат му Васил Михайлов (Доктора), Весо Турчина и Венелин Евтимов Венев - Вистата. За другата престъпна структура знае само, че е ръководена от Росен по прякор Дуко.

Ден по-късно - на 30 октомври 2017 г., Стоилов изпраща втори сигнал с идентично съдържание, но "придружен" с обяснението, че не си внушава, не пие и не употребява наркотични вещества.

Следва трети сигнал, в който авторът отново изцяло описва същата "оперативна картинка", но добавя нови имена - братята Любомир и Димитър Димитрови, известни в подземния свят като Бацилите. Според Стоилов, двамата отговарят за наркоразпространението в Перник, Брезник и селата около тях. Освен това, Стоилов иска да бъде вкаран в програмата за защита на свидетелите, тъй като се страхува за живота си.

По случая е извършена проверка, в хода на която Стоилов потвърждава, че сигналите са изпратени лично от него, но отказва да бъде призоваван официално като свидетел. Признава още, че пие медикаменти по предписание на психиатър и по тази причина бил в замаяно състояние. А лекуващият лекар потвърждава, че Стоилов страда от психотично разстройство, причинено от употреба на канабис и амфетамини с давност от около една година.

Във връзка със сигналите са извършени оперативно-издирвателни мероприятия, но допълнителни лица, разполагащи с конкретна информация за сформирани организирани престъпни групи, не били установени. В резултат на всичко това,

спецпрокуратурата прекратява преписката.

Секват и шумотевиците около името на заместник-окръжния прокурор Бисер Михайлов. До онзи ден, когато мястото му в националното публично пространство бе заето от отрочето му Васил.

Що се отнася до неяснотата около твърдението, че сред жертвите на прокурорския син-побойник е имало и полицейски служител, надяваме се Бойко Рашков да разпръсне тази плътна информационна пелена. Вярно, съвсем скоро той може и да не е вътрешен министър, но ако законът за новата антикорупционна агенция влезе в сила в сегашния му вид, като неин шеф той ще може да разследва и в чия крепка десница е и чадъра над прокурорската фамилия. 

Да направим проста сметка.

Днес побойникът Васил е на 18 години и едва ли е пердашил полицай още като непълнолетен. Макар че е напълно възможно - на униформения му е заповядано да стои мирно, а на детето му е разрешено да прави с него каквото му хрумне и с каквато си сила иска. 

За времето, през което биячът расте и възмъжава, през директорския кабинет на ОДМВР-Перник минават общо трима началници, двама от които е назначил лично Бойко Рашков - като служебен и като редовен вътрешен министър.

Странното в случая е, че от известно време насам прокурорското синче Васко е качвал в социалните мрежи "репортажи" за почти всички свои тротоарни подвизи, но на нито едно длъжностно лице не му е хрумнало да се самосезира и да въдвори пернишкия бабаит където му е мястото.

Странно ли?

Facebook logo
Бъдете с нас и във