Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ЧАДЪРЕСТО

Като разбрах, че цар Киро не бил плащал данъци сгради и смет от 1998 г. в размер на 75 000 лв., се притесних. Не за него, за себе си. Сигурно той е направил това, щото е царствена особа и боклукът му е царски. По тази причина сметта му не се хваща в промилите, определени от общината. Или пък е продавал смет за сливи. После от сливите - ракия. Друго обяснение на този факт нямам.


Притесних се, защото аз също не съм плащал данък смет за вилата в Малинова долина от години. Обикновен българин съм, нямам титла, освен млад специалист някога. Тя не се отрази на данъците ми, които в ония години бяха нищожни. Само ще вметна, че тогава улица Перник, където живея, се почистваше през зимата, а сега вече не, защото е вътрешна според общината.


Но да се върна към вилата. Проблемът е в това, че от 15 години там в околовръст от един-два километра няма пукната кофа за сметосъбиране, никога не се е мяркала и кола на Чистота-та. В същото време от общината продължават да ми пращат бележки за неплатените данъци смет.


Тъй като вярвам, че живеем в цивилизована държава, написах писмо до общината - или да ми постави кофа, или да спре да ми иска данък смет. Боклукът така или иначе си го изхвърлям с личната кола. Писах писма по времето на Софиянски, Борисов, писах и до Фандъкова. Кофа все още няма. Сметките обаче са редовни.


Разбрах, че с писане нищо няма да стане. Явно в цивилизована държава като нашата майката му е да си цар. Тогава не само ти връщат горите, но ти и наддават. Строиш дворци, но не ти търсят данък сгради. Не работиш, не плащаш данък общ доход, но си богат.


Така че търся царско ноу-хау. И чадър ще свърши работа...

Facebook logo
Бъдете с нас и във