Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Чакаме ливанско рамо за разследването

България все още разбира от чужбински източници как се развиват събитията около атентата в Бургас. Миналата седмица научихме от американските медии какво ще каже вътрешният министър Цветан Цветанов за резултатите от разследването на терористичния акт, след като бъдат представени на Консултативния съвет по национална сигурност при президента. Както се видя - бяха доста добре осведомени. Последвалото изявление на МВР-шефа внесе известна яснота по въпроса, макар че и до днес не са съобщени истинските имена на атентаторите. Официално съобщено е само, че двама от тях били свързани с военното крило на Хизбула, че имали канадски и австралийски паспорти и че са живели в Ливан.


Веднага след разкритията на българските власти премиерът на Ливан Наджиб Микати изрази готовност страната му да си сътрудничи с България по случая. А в сряда (13 февруари) чуждестранната преса ни осведоми и за това, че същия ден нашите оторизирани институции са предали на Ливан доклад за бомбения атентат в Бургас. Това обаче научихме не от нашето външно министерство, а от Националната осведомителна агенция на Ливан. Оказа се, че делегация, ръководена от българския шарже д`афер в Бейрут Пламен Цолов, е предала на ливанския външен министър Аднан Мансур папка с информация, предназначена за тамошното министерство на правосъдието.


Неназован източник от ливанското външно ведомство заяви през седмицата, че докладът, предаден на Мансур, включва и искане за помощ от Ливан при разследването на бомбения атентат в Бургас. След срещата си със своя колега Цолов посочил само, че страната ни иска да запази добрите си връзки с Ливан и дори да ги развие, но отказал да разкрие съдържанието на предадения документ. Тази му дискретност нашите медии се видяха принудени да запълнят с всевъзможни догадки, базиращи се на анонимни източници. Една от най-атрактивните версии от миналата седмица беше, че атентаторите дошли с пътнически влак от Полша и минали по Дунав мост. В друга разработка по случая се казва, че атентатът бил извършен от Тамилските тигри и т.н.


Преди няколко дни пък в канадски вестник се появи информация, че заподозреният като организатор на взривяването канадски гражданин е роднина на неидентифицирания терорист, загинал, докато поставял бомбата. ДНК тест е потвърдил, че терористичната атака на летище Сарафово е била семейно дело, но официалните източници не са определили дали загиналият преносител на бомбата е канадски гражданин, пише излизащият в Торонто вестник Нешънъл пост. Според същата статия нароченият за атентатор местен жител е имал поне един брат, който също е гражданин на Канада. Но нямало индикации той да е замесен. Така че точната роднинска връзка между загиналия при експлозията терорист и неговия канадски съучастник остава неизвестна. В презокеанските медии изтече и друга информация - че преди да се премести в Ливан, до 12-годишната си възраст тайнственият атентатор е живял във Ванкувър.


Имената на двамата заподозрени за атентата на летище Сарафово вече са въведени в базата данни на Европол, стана ясно по време на срещата в Хага между вътрешния министър Цветан Цветанов и директора на Европол Роб Уейнрайт във вторник (12 февруари). Основен акцент в разговорите им бил разследването на терористичния акт. Директорът на европейската агенция поздравил вътрешния ни министър за професионалната работа и за тясното сътрудничество на нашите служби с тукашните.


Целта била да се направи анализ, за да се установят нови факти и обстоятелства, свързани с подготовката и извършването на атентата. Службите от съответните страни трябва да разполагат с цялата информация за престъпниците, за да се установи дали те са пребивавали на територията и на други държави от ЕС.


Уейнрайт отбеляза след срещата във вторник, че разследващият екип в България е постигнал сериозен напредък в проследяване на финансирането на терористичния акт и че с помощта от Европол ще се установи цялостната схема на това финансиране. Очаква се тези дни експерти от Европол да се включат в екипа по разследването на атентата, а също хора от нашите служби да заминат за Хага, където ще участват в работата на европейската агенция.


Преди дни в коментарите за атентата на летище Сарафово се включи малко изненадващо и главният секретар на МВР Калин Георгиев. Случи се по време на една от редките му напоследък медийни изяви.Той се опита да разсее ширещите се опасения, че покрай кървавата баня в Бургас България е станала мишена за терористична дейност. От думите се разбра, че засега разследването по-скоро е основано на оперативни данни и тепърва предстои службите да стигнат до по-сигурни данни за организацията на терористичния акт.


На обратното мнение обаче е бившият вътрешен министър Румен Петков, който призова да се засили контролът по границите и на летищата, защото замесването на Хизбула в терористичния акт ни поставило в сложна ситуация.


През седмицата беше оповестено и че делото за атентата се наблюдава приоритетно от един от новите заместник главни прокурори - Ася Петрова. Тя се прочу с делото Килърите и, случайно или не, беше единственият представител на държавното обвинение, придружаващ МВР-шефа Цветанов по време на дългото му посещение в САЩ в края на миналата година. От няколко дни заместничката на Сотир Цацаров отговаря за ресора в прокуратурата, който включва борбата срещу организираната престъпност, трафика на хора и тероризма. Оттук насетне тя ще осъществява координацията между наблюдаващите прокурори и съответните разследващи органи.

Facebook logo
Бъдете с нас и във