Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ЧАШКА ПО ЧАШКА... БЕЛЕЗНИЦИ ИЛИ СКАЛПЕЛ

Празниците попривършиха, а с тях и нескончаемите празненства. Отрупаните с тежки мезелъци и алкохол маси, безбройните тостове са спомен, а разказите на очевидци и тъпата болка отзад в главата напомнят за новогодишната фиеста.
Освен спомените за протокола ще останат и тези на пияни до козирката веселяци, на които алкохолът съвсем не им е подействал благотворно, а ги е направил по-агресивни. Десетки случаи на скандали по заведения, автобуси или пък по комшийски са попаднали в информационните бюлетини на областни дирекции на полицията или пък в тези на МВР.

Една голяма слабост на българина като че ли се отприщва на воля всяка година около новогодишните празници. Тогава всеки е наясно, че с веселбата вървят чашка след чашка, магазините за напитки се опустошават, а вестниците се пълнят с препоръки как да пием, без да се напием, и разни лекове за сутрешния махмурлук...
Краят на 2007-а и посрещането на новата 2008 година също бяха отбелязани подобаващо. Сякаш като извинение за традиционното залитане на българина по чашката около празниците в пресата се появи информация за количеството алкохол, изпито от различни народи през изминалата 2007-а. Изследването е на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, като в него са класирани най-пиещите държави от света. Макар че челните 14 места са окупирани от държави от Стария континент, любопитно е, че България не присъства и сред първите 15.
Обяснението е, че или не ни броят за европейци, или действително нашего брата е далеч по-хрисим от най-върлите пиячи в Европа, каквито например се оказват жителите на Люксембург - там според класацията всеки изпива цели ... 15.5 литра алкохол годишно.
Достатъчно е обаче да преброим районите в нашата държавица, където традиционно се правят тонове домашно винце и ракийка, за да си дадем сметка колко измислена всъщност е тази класация и защо ние незаслужено сме изпаднали от нея, след като спокойно бихме могли да я оглавим...
В подкрепа на това предположение на помощ иде написаното в информационния бюлетин на Областната дирекция на полицията в Пловдив за 22 декември. Там се мъдри новина, издаваща размаха на частните производители на твърд алкохол у нас, както и интереса, на който се радва ракийката сред народонаселението ни. Ето и кратичката информация, на която всеки по-страстен любител на чашката би завидял:350 литра ракия бяха откраднати вчера. Кражбата е била извършена от гараж в село Марково през нощта. В помещението е било проникнато след счупване на прозорец, се казва в съобщението. За съжаление не става ясно дали местните ченгета вече са издирили дръзкия крадец.
Явно в региона направата на домашно питие преобладава в палитрата на разнообразните къщни занимания, защото в бюлетина има още една новина по темата, този път от съседно на Марково село:От друг гараж в село Сухозем отново след взлом на прозорец са били откраднати вчера 200-литров казан за преваряване на ракия, меден капак, медна лула и 100 м гумиран електрически кабел, с прискърбие съобщават дежурните ченгета в мразовитата сутрин.
За да не стане грешка, и двата случая добросъвестно са отразени в информационния бюлетин като по-характерни престъпления. И действително наименованието като че ли най-точно пасва на бита и душевността ни по време на празненства.
Дори и да не посяга на чуждата ракия, нашенецът ще намери начин да си покаже рогата по друго направление. Такъв е случаят с 30-годишния А.А. от Шумен, който решил да пие цялата нощ на 29 декември и благодарение на това също намерил място в полицейските хроники. Вечерта човекът и няколко негови познати влезли в кръчма в центъра на града вече доволно почерпени, а държанието им подсказвало, че нощта ще бъде дълга и напоителна.
Хора от персонала на заведението мигом алармирали фирмата, която охранява обекта. Пристигналите на място частни гардове обаче срещнали яростна съпротива от 30-годишния биткаджия, който
ги напсувал и напъдил
Охранителите успели някак си да изведат бунтаря и да го предупредят да си стои кротко.
В следващия момент обаче се случило нещо неочаквано:Той нанесъл удар в лицето на единия охранител и се развикал, че шест години е бил в затвора и не се интересува от нищо. След това се навел и взел парче от тротоарна плочка и го хвърлил към друг охранител. Дори пред пристигналите на място полицейски служители 30-годишният А.А. продължил да се държи грубо и арогантно.
Хулиганът бил стар познайник на ченгетата, криминално проявен и с присъда зад гърба си. Човекът се разминал с акт по Указа за борба с дребното хулиганство и 24-часов престой в районното.
Два дни преди А.А. да се развилнее в Шумен негов колега от Пазарджик доказа, че желанието на човек да си пийне по празниците понякога води до непредвидими последици. Късно вечерта на 27 декември 24-годишният К.К. влязъл кротко във велинградско кафене и седнал на една от масите. Сервитьорка обаче му обяснила, че местата са запазени. Решен да си вземе полагащите му се сто-двеста грама, нашият герой вдигнал скандал, след което бил изхвърлен от охраната.
Не след дълго покрай заведението профучал автомобил. Изведнъж стъклото се свалило, отвътре се подала цевта на ловна пушка. Чул се изстрел, от който витрината на кръчмата била потрошена.
След близо два часа в близкото РПУ се получил сигнал за стрелба по кафе-аперитив в Костандово, като отново било счупено стъкло. Ченгетата веднага блокирали входно-изходните пътища на селото и Велинград и скоро сгащили отмъстителя К.К., който стрелял с ловната пушка на баща си
за да накаже кръчмарите за негостоприемството им
Разбира се, цитираните случаи разкриват само малка част от богатството на българската душевност по време на всенародни веселия. Малко, но от сърце, за ужас на всички дежурни полицаи, работили по време на празниците...

Борислав Радославов

КАРЕ
ЛУД УМОРА НЯМА...

По време на празничните дни в страната бяха регистрирани какви ли не безумни престъпления. Някои от тях можеха да доведат до смъртни случаи, дори на пръв поглед да не изглеждат толкова опасни. Други пък учудват със своя характер, който съвсем не е типичен за сезона. А трети са си чисто скандалджийски...
25 декември - сайтът на МВР
- На 22 декември вечерта в автобус, пътуващ по линията от с.Огняново за Пазарджик, 49-годишният О.М. от областния град предизвикал спречкване в автобуса, което прераснало в скандал. Мъжът започнал да ругае, обижда и псува пътниците в рейса. Пристигналите полицаи задържали О.М., който малко по-късно бил осъден на пет денонощия арест от Районния съд в Пазарджик по Указа за борба с дребното хулиганство (УБДХ).
- Ден по-късно, след солиден запой, 50-годишният Р.М. от велинградското с. Бутрево се спречкал с персонала и клиентите на кафене на автогарата в курортния град. Започнал да ги псува и обижда. Възмутени граждани сигнализирали в полицията и Р.М. бил задържан. Районният съд във Велинград глоби скандалджията със 100 лева.
26 декември, сайтът на ОДП - Пловдив, раздел По-характерни престъпления
- Полицаи от РПУ- Хисар, са установили извършителя на кражба, регистрирана в землището на с. Ръжево Конаре. По първоначални данни навръх Коледа от царевична нива в местността Татарско село 19-годишният Р.Р. от с. Дълго поле откраднал 250 кг царевица на кочани. Момчето натоварило плячката си в каруца и офейкало. Стойността на открадната житна култура е 200 лева.
28 декември - сайтът на МВР
- На 27 декември вечерта в оперативната дежурна част на РПУ - Казанлък позвънили служители от Районното управление по горите - Стара Загора, и поискали съдействие, тъй като група от около 10-15 души незаконно изсичали дървета в землището на с.Тулово, община Мъглиж. При вида на пристигналите полицаи пътуващите в едната талига побързали да избягат по страничен черен път. Втората каруца обаче тръгнала към тримата полицаи. При опит да я спрат и да задържат 51-годишният А.С. от Мъглиж, който насочвал конете срещу униформените, той нападнал единия от полицаите и го ударил два пъти в гърба с острието на брадвата. Ченгето било с бронежилетка, която го спасила от тежки наранявания. Мъжът обаче продължил да размахва брадвата. Затова служителите на реда стреляли във въздуха със стоп патрони, единият от които ранил в крака нападателя. Каруцата била спряна, а А.С. бил настанен за лечение в болница без опасност за живота...
1 януари 2008 г., сайтът на МВР
- На 31 декември 2007 г. в 21.30 ч. в РПУ - Стара Загора е получено съобщение, че е счупено витринно стъкло на помещение на фирма на ул. В.Левски. Неизвестен крадец се промъкнал вътре и отмъкнал къртач Бош на стойност около 1000 лева.
3 януари 2008 г., сайтът на МВР
- Полицаи от дирекцията в Разлог санкционирали скандалджия от с.Баня по Указа за дребно хулиганство. Човекът вдигнал гюрултия и отправял закани срещу служители на реда. На 1 януари вечерта възникнал семеен скандал между 53-годишния Г.Г. и съпругата му. Порядъчно пийналият съпруг счупил с брадва стъкло от входната врата на къщата, като същевременно с това сипел люти закани по адрес на жена му. Пристигналите ченгета приканили буйстващия съпруг да успокои топката, но това още повече разгорещило страстите на фиркания мъж и той започнал да сипе ругатни и закани и към униформените. Скандалджията бил задържан в местното РПУ за 24 часа, а по-късно Районният съд му наложил глоба в размер 200 лева.

Facebook logo
Бъдете с нас и във