Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ЧАСТЕН ОХРАНИТЕЛ И ВЛАДИКА НАПЛЮХА ПОЛИЦИЯТА

В началото на седмицата националните медии бяха ощастливени с покана и прессъобщение, изпратени от охранителна фирма Бодигард-Файер-Ка (Bodyguard-Fire-K) и Българския форум на бизнес лидерите. Според съдържанието на първата бумага, на 1 март (четвъртък), в хотел Шератон ще се организира Първи международен форум по сигурността и борбата с престъпността. А втората депеша бе призвана да обясни на журналистите кой и защо ще присъства на въпросния форум, какви теми ще се обсъждат и колко е важен той за по-нататъшното развитие и просперитет на България.
За протокола сме длъжни да отбележим, че поканата и прессъобщението бяха получени по редакциите във вторник (27 февруари), но кой знае защо съдържателната информация за мероприятието започваше така: Първият международен форум по сигурността и борбата с престъпността беше открит от министъра на вътрешните работи г-н Румен Петков. Непосредствено след него думата взе и кметът на София - г-н Бойко Борисов, който....
След кратка телефонна справка на тема Кое точно е объркано - датата на събитието или формата на неговото огласяване, стана известно, че грешката е вярна: форумът ще си е на 1 март (четвъртък), а прессъобщението започвало така, защото... това било някакъв шаблон, който организаторите винаги използвали.
Шаблон - шаблон, ама в четвъртък, точно в 10. 00 часа, в хотел Шератон не дойде нито вътрешният министър Румен Петков, нито столичният градоначалник Бойко Борисов. А другият интересен български участник - проф. Александър Чирков, предпочете да осведоми аудиторията за проблемите при незаконната трансплантация на органи в България и Германия на... запис.
За щастие на организаторите в залата се появи ръководителят на делегацията на Европейската комисия у нас Майкъл Хъмфрис, който спаси положението и даде възможност на организаторите в четвъртък следобед (1 март) да нарушат стереотипите си в подобни случаи и да изпратят до медиите второ прессъобщение, което поне започваше с истинската истина: Първият международен форум по сигурността и борбата с престъпността беше открит от ръководителя на делегацията на Европейската комисия Майкъл Хъмфрис....
Оттам нататък обаче, ако човек с очите си не е видял какво се случи в хотел Шератон и се довереше единствено на служебно поднесената информация, със сигурност щеше да излъже аудиторията си по най-нескопосания начин. Не за друго, а защото прессъобщението гласи, че по време на форума бяха обсъдени теми, които засягат различни аспекти, свързани с престъпността и борбата с нея. А присъстващите репортери лично чуха и видяха как участниците във форума се обединиха около идеята, че с влизането на България в Европейския съюз, поне на този етап, нищо не се променя: престъпността и корупцията продължават да растат, а полицията продължава да бездейства.
Най-изненадващо, пръв от съществуващото положение се оплака Варненският и Великопреславски митрополит Кирил, който с апломб разказа как в България посред бял ден безпроблемно се разбиват и ограбват църкви.
Наскоро откраднаха камбани от църква, която се намира в центъра на Варна. Кражбата стана по обед, в най-оживеното време. Храмовете в малките населени места пък се ограбват многократно - заяви той. - Отмъкват се ценни картини уникати, много от които са рисувани преди повече от 200 години. Църквата не разполага със средства, за да поддържа храмовете. А полицията много добре знае кои са извършителите на тези престъпления, но единственото, което прави, е да вдига безпомощно ръце, сподели още владиката.
Втори се нареди на опашката на недоволните Димитър Куцаров, президент на Bodygard-Fire-K и фактически организатор на форума. Той засегна проблема с детската престъпност, тоталната липса на контрол в училищата и нормативните бариери пред частните охранителите, които биха могли да станат активната страна за решаването на този проблем.
Освен за престъпността сред подрастващите Димитър Куцаров алармира и за изключително слабото взаимодействие между частните охранителни фирми и полицията. За да не си помисли някой, че си приказва просто така, г-н Куцаров набързо разказа за един неприятен инцидент, който бил преживял съвсем наскоро: Съпровождам чуждестранна делегация от 15 човека до Рилския манастир. По пътя ни спира полицай. Той посочва един от членовете на делегация и ме пита: А бе какъв е тоя негър, я веднага да си даде документите....
Кой знае защо, г-н Куцаров подмина няколко много важни теми: за тоталното нарушаване на трудовоправното законодателство в частния орханителен бизнес; за наемането на криминални престъпници с по пет, десет и повече висящи досъдебни производства за най-различни престъпления; за тоталната непохватност на половината (най-малко) от частните гардове в екстремни ситуации; за смъртоносната им непохватност при боравене с огнестрелно оръжие; за пълното презрение на шефове и подчинени към инструкциите на МВР при събиране на инкасо, охрана на банкови клонове и т.н.
Вместо за всичко това Димитър Куцаров най-изненадващо... подкара с голямата тояга не друг, а служителите от Пътна полиция - КАТ. При това с такова нескрито настървение, сякаш още утре правителството и парламентът трябва да разрешат на частниците да приватизират въпросната меверейска служба:
Всички чужденци се смеят на понятието рутинна проверка, реши да започне отдалеч Димитър Куцаров, но още със следващото изречение хвана бика право за рогата и показа на всички къде точно го стиска чепикът, както се казва по друг повод: Какво се получава, когато сержант от КАТ спре днес 30 автомобила за проверка? Ако вземе по десет лева от кола, изкарва по 300 лв. чиста печалба на ден. Като даде 14 дежурства на месец, само от рушвети прибира 4200 лева.
Единственият от изказалите се, който наистина говори по същество, бе Майнхард Биел, президент на швейцарската фирма Funkwache AG, специализирана в охраната на железопътни и таксиметрови превози. За съжаление обаче неговото слово нямаше нищо общо с основната тема на форума, а тъкмо в четвъртък по обед в хотел Шератон нямаше нито един таксиметров шофьор, за да чуе колко безсмислен, неевропейски и недемократичен е бил протестът им на 9 февруари.
Според официалното прессъобщение, на форума са присъствали над 150 бизнесмени, дипломати и представители на медиите. Нещо, което също не е вярно, защото зоркото репортерско око преброи не повече от 50-60 души, които твърдо бяха решили да разстрелят работния предиобед в четвъртък и... стоически издържаха до официалното закриване на мероприятието.

Facebook logo
Бъдете с нас и във