Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ЧАСТНИ ИНТЕРЕСИ БАВЯТ УСТРОЙСТВЕНИЯ ПЛАН НА ВАРНА

Върлуващият у нас от години вирус конфликт на интереси не е подминал и морската столица. Този път е поразил процедурата по изготвяне на Общия устройствен план (ОУП) на Варна, твърдят експерти от града. Както може да се предположи, в дъното са съпружески интереси, цъфнали и вързали на топло под общинския герб.
Оказа се, че съдружници в ТПО Варна - Център за проучване, проектиране и бизнес осигуряване ООД, който изготвя проекта за ОУП на града, са бившата общинска служителка от дирекция Инженерна инфраструктура Людмила Урукова, както и съпругът й Валентин Уруков, служител в кметство Аспарухово. Те притежават дялове в дружеството, а същевременно Урукова е давала препоръки при изготвянето на Общия устройствен план. Тя бе уволнена през октомври заради рамото, което даде за събарянето на варненския паметник на културата Картофената къща. Притежавала е 13 дяла от капитала на ТПО-Варна-ЦППБО ООД още откакто е основавано през 2002 година. Три години по-късно дружеството подписва договор с община Варна за изработване на ОУП, след като спечелва обявената обществена поръчка. През юли тази година част от дяловете на ТПО Варна ЦППБО ООД, сред които и тези на семейство Урукови, са продадени на ТПО ЕООД, собственост на Холдинг Варна.
При проверка се изяснило, че в отдел Общ устройствен план в общината са подадени множество жалби от собственици на имоти, изнудвани от ТПО Варна ЦППБО ООД. Оказвали им натиск да подписват договори, при които дружеството се ангажира да защитава интересите на платилите по банков път, с цел земите им да получат по-добри показатели за застрояване. Жалбите обаче остават без отговор.
Въпреки участието си в частно дружество Людмила Урукова е давала конкретни насоки и предложения при разработването на ОУП на Варна в качеството си на общински служител с определени позиции. Че са обслужвани лични интереси, потвърди и арх. Ивелина Павлова, според която фирмата, изготвила проекта за ОУП, е сключвала консултантски договори с други фирми, а те впоследствие са получили по-добри показатели за застрояване и терените им не са попаднали в зелени зони.
Съмнения относно легитимността на Общия устройствен план буди и това, че той е разглеждан при закрити врата. Оказва се, че това е най-тайният план, който Варна някога е имала. По закон в дебатите освен Националния експертен съвет по устройство на териториите трябва да участва и местният експертен съвет по устройство на териториите. Той обаче беше разпуснат в средата на октомври от кмета Кирил Йорданов. Решението си тогава Йорданов мотивира с честите отсъствия на членовете му, заради които съветът периодично заседавал без кворум.
Според главния архитект на общината Иван Трендафилов няма заповед за назначаването на нов експертен съвет във Варна и това прави участниците в обсъждането нелегитимни. В писмен вид кметът Йорданов предлага кои хора трябва да вземат участие в дебатите по ОУП. Сред тях не са включени представители на Съюза на архитектите, на Камарата на архитектите, както и на Камарата на инженерите във Варна. Според представители на браншовите организации тяхната роля е абсолютно фиктивна, тъй като няма да имат право да разписват протокола при приемането на предварителния проект за общ устройствен план на града. Освен че свиканият експертен съвет е незаконен, не е проведено обществено обсъждане на плана, което е задължително, смятат архитектите.
Отговорният подход към ОУП предполага преди внасянето му в Общинския съвет той да бъде обсъден от обществеността, от експертния съвет в община Варна и от регионалната секция на Съюза на архитектите, коментира неговият председател във Варна архитект Димитър Стефанов. Това обаче не се е случило. По този начин ще бъде одобрен план без каквато и да е тежест. Това от своя страна ще отвори вратите за продължаване на строителството във Варна на базата на план-извадки, смята Стефанов.
Тринадесет души ще влязат в новия експертен съвет по устройство на територията, реагира варненският кмет. Съставът му ще бъде намален наполовина и ще се оглавява от главния архитект на общината Иван Трендафилов. Йорданов обаче не съобщи имената на останалите членове. Забележките в Общия устройствен план на града, направени от членовете на Националния съвет по устройство на териториите, пък трябва да бъдат коригирани в 40-дневен срок. Едва след това той ще бъде подложен на обществено обсъждане, заяви във вторник (25 ноември) градоначалникът.
Ако изработването и приемането на ОУП на Варна беше законосъобразно, той би трябвало да даде стратегическата визия за развитието на града и да защити обществения интерес. На практика обаче кметската администрация ще предложи за одобрение от Общинския съвет неизвестен, тайно подготвен и белязан от частни и корпоративни интереси план, твърди архитект Стефанов. Като доказателство на думите си той посочи одобрения проект за строеж на 30-метрова сграда на територията на археологическия резерват Одесос в централната част на Варна. Прецедентът лесно може да се превърне в практика, което обезсмисля всякакви нови устройствени планове, заявява шефът на варненските архитекти.
Инвестиционните интереси в центъра на града са значителни и трудно могат да бъдат избягвани. Това оказва голям натиск върху екипа, който участва в обсъждането на ОУП - не скри неговият ръководител арх. Иван Трендафилов по време на представянето на предварителния проект за Общ устройствен план на 20 ноември.
Проектът за ОУП беше приет от варненските общински съветници на заседание на 25 юли с 41 гласа за, три против и без въздържали се. Срещу Общия устройствен план се обявиха съветниците от ДСБ и СДС - те изтъкнаха аргумента, че в него не е предвидено изграждане на болници в следващите 30 години. Според проекта Варна ще се разраства на юг и на запад и постепенно ще завземе съседните общини. Под Аспаруховия мост ще израснат небостъргачи, а трафикът в центъра ще слезе под земята. Регламентира се застрояването на критични зони като историческата част в центъра на града, на кварталите Бриз, Галата и Морската градина. Според архитектите обаче онова, което се случва с града през последните няколко години, е безобразие. Строителството става на парче, без съобразяване с подземната или надземна инфраструктура. В райони, където вече живеят десетки хиляди варненци, прокарването на път, ток и вода все още се смята за лукс. Именно презастрояването, хаосът по улиците и булевардите, неремонтираните пътни настилки и какво ли още не са следствие от безотговорното издаване на Подробни устройствени планове, несъобразени с градоустройствените концепции.
Общият градоустройствен план на Варна не беше гласуван и на 21 ноември, когато отново заседаваха Националният експертен съвет и местните експерти. Според главния архитект на София Петър Диков ОУП гарантира прозрачно управление в действията на общината. За целта обаче всички заинтересовани лица трябва да имат достъп до материалите, за да имат възможност да се запознаят с тях. Слабост на плана, според Диков, е недостатъчното внимание, което той обръща на индустрията.
Бившият председател на Съюза на архитектите във Варна Енчо Димов заяви, че не трябва да се позволява да се посегне на старата част на морската столица. Според главния архитект на общината Иван Трендафилова минусите на плана са, че има въведени много зони. ОУП не трябва да бъде толкова подробен, тъй като това би създало затруднения в бъдеще, смята архитектът.
Добър или лош, дълго отлаганият във времето Общ устройствен план на най-добрия град за живеене в България все още не е факт. За сметка на това пък Варна е първенец по броя на моловете на глава от населението си. А доколкото е най-привлекателно място, предлага и възможности за хиляди далавери. Необходими са само малко хитрост, добри връзки и голяма доза нахалство.

Facebook logo
Бъдете с нас и във