Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ЧАСТНИТЕ ГАРДОВЕ С ЕДНИ ГЪРДИ ПРЕД УНИФОРМЕНИЯ СОД

Ситуацията в България значително се е подобрила през последното десетилетие и частният охранителен сектор е може би най-развит в региона. Първоначално секторът е тясно свързан с организираната престъпност, но серия наредби, приети от българското правителство, през последните осем години значително намалява влиянието на организираната престъпност и стимулира професионализма в сектора... Докладът препоръчва на полицията да не продължава директно да се конкурира с частните фирми, на регулаторните органи по-активно да разследват оплаквания срещу сектора и на парламента да засили своя контрол.
Този цитат e от доклад на тема Огнестрелните оръжия и частните охранителни компании в Югоизточна Европа, публикуван в ИНТЕРНЕТ-сайта на Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД) още в средата на септември 2005 година. Въпреки че е отпреди две години, този документ все още най-точно и ясно описва качеството на работа в този бранш от създаването му до наши дни.
Още преди две години обаче охранителният бизнес се оказа пренаситен. По това време са регистрирани около 1200 частни фирми с персонал от над 130 000 служители. А това означава два пъти повече от числения състав на МВР.
Бумът в охранителната дейност стана причина и за един интересен феномен. Всички помним деня, в който през 2001 г. в кабинета на главния секретар в МВР се настани представител именно на охранителния бизнес у нас - нещо, което изглеждаше немислимо в първите години на демокрацията, когато охранител беше мръсна дума.
Фактът, че тогавашният главен секретар на МВР Бойко Борисов беше познат повече като собственик на охранителна фирма ИПОН, пазила Тодор Живковия гръб, бе красноречиво доказателство за розовото бъдеще на този сектор.
Поредният красноречив пример за авторитета на хората, свързани с охранителния бизнес у нас, дойде през 2005 г., когато на шефския етаж в МВР стъпи още един представител на бранша. Това беше бившият собственик на фирма Скорпио Камен Пенков, който седна в креслото на заместник-министъра на вътрешните работи. И двамата МВР-шефове не се притесняваха както от миналото си, така и от спечелените по този начин пари.
В същото време в рамките на вътрешното министерство продължаваше да съществува СОД, униформеният побратим на цивилния гард. Днес специализираното звено за сигнално-охранителна дейност към МВР обаче видимо изнемогва пред амбициозните си частни конкурентни, които въвеждат непрекъснато нови екстри и технологични чудесии във всекидневната си работа. Дръпването на бранша напред до известна степен се дължеше на взаимодействието му с полицията.
Благодарение и на законодателната инициатива на експерти от МВР през февруари 2004 г. бе създаден Закон за частната охранителна дейност, който регулира бизнеса в този бранш. С този закон бе уреден и редът за лицензиране на фирмите. Отделно към Академията на МВР бе приета програма за обучение на частни охранители, така че взаимодействието между вътрешното министерство и частните гардове е факт вече от три години.
Строгият лицензионен режим и обучението, провеждано в Академията на МВР, доведе до значителен скок в качеството на услугите, предлагани от охранителните фирми у нас. Според официалната статистика, като най-голямата фирма в бранша в последните две години се утвърди СОТ 161.
Името на първата частна фирма за централизирана охрана на обекти по радиоканал, осъществявана с дежурен център и въоръжени автопатрули, респектира с размаха си - гардовете на фирмата бдят над 29 000 обекта в столицата, общо 33 000 в цялата страна, като в тази дейност са ангажирани 3200 служители. Фирмата предлага Персонална и ВИП охрана, охрана на инкасо и трезори, както и на спортни състезания, концерти и други специализирани мероприятия.
Охранителите от фирмата преминават през правна подготовка, тренировки по бойни спортове и стрелба, без които не биха могли да работят във Физическа охрана.
Като прибавим към професионално подготвените кадри и модерният автопарк на автопатрулите (БМВ, Фолксваген Голф 5 и джипове Дайхацу Териос), както и бронираните автомобили, оборудвани с радиостанции и GPS устройства за контрол на маршрута, разбираме, че частният СОТ е с едни гърди пред държавния си побратим. Движението на бронираните автомобили се следи от оперативния дежурен център на СОТ 161, който е свързан и с полицията.
Малко след създаването си през януари 1994 г. СОТ 161 внедрява за първи път в България първата радиосистема за охрана в страната (произведена от кипърската фирма KP electronics), първите адресируеми алармени системи на ADE-Великобритания, както и първите мощни цифрови многозонови централи Galaxy на шотландската фирма Microtech security.
Заради тези характеристики частната фирма е предпочетена пред държавната СОД и днес охранява Народното събрание, Министерството на здравеопазването, Сметната палата, печатницата на БНБ. Клиенти на СОТ 161 са и редица банки, между които Българска пощенска банка, Стопанска инвестиционна банка, Обединена българска банка, Уникредит Булбанк, Интернешънъл Асет банк, Централна кооперативна банка...
Ще издържи ли на частната инициатива униформеният СОД ще покаже бъдещето. Факт е обаче, че в рамките на ограничения бюджет на полицията охранителите под пагон нямат много възможности за реагиране. И все по-често ще гледат гърба на конкурентите си...

Facebook logo
Бъдете с нас и във