Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ЧАСТНИТЕ ИЗПЪЛНИТЕЛИ СКОЧИХА СРЕЩУ ПРАВОСЪДНОТО МИНИСТЕРСТВО

Въвеждането на частното съдебно изпълнение е пред провал по вина на правосъдното министерство. Тази радостна новина стана публично достояние в сряда сутринта (22 март), когато Камарата на частните съдебни изпълнители даде спешна пресконференция. Повод за пожарния брифинг бе проектотарифата за дейността на събирачите на дългове, изработена от екипа на правосъдния министър Георги Петканов и внесена от него в Министерския съвет зад гърба на браншовата организация.
Според чл.78, ал.2 от Закона за частните съдебни изпълнители, размерът на таксите по изпълнението се определя с тарифа на Министерския съвет по предложение на министъра на правосъдието след съгласуване с камарата. Точно това обаче не се е случило, оплака се пред медиите в сряда ръководството на камарата. Според шефовете на частните съдебни изпълнители, въпросната тарифа е трябвало да се приеме още на предишното правителствено заседание (на 16 март), но министър Георги Петканов не е внесъл проекта, защото... трябвало да пътува в Брюксел с вътрешния министър Румен Петков и с главния прокурор Борис Велчев. А след завръщането си от европейската столица, вместо да предложи на Министерския съвет проектотарифата, която е била съгласувана с Камарата на частните изпълнители, шефът на правосъдното министерство внесъл неин редактиран вариант, за който в камарата научили съвсем случайно.
Ние сме твърдо против проектотарифата на правосъдния министър Георги Петканов, защото тя няма нищо общо с договорените по-рано параметри, промените са извършени зад гърба ни и на практика те ще доведат до тотално обезсмисляне на реформата, заяви в сряда председателят на Камарата на частните съдебни изпълнители Георги Дичев.
Конкретният повод за конфликта между Камарата на частните изпълнители и правосъдното ведомство всъщност е скрит в механизма за събирането на т. нар. пропорционални такси по парични вземания, описан в проектотарифата, разработена от хората на Георги Петканов. Съгласно чл.83, ал.1 от Закона за частните съдебни изпълнители (ЗЧСИ), пропорционалните такси се събират в процент според материалния интерес и имат определен минимален и максимален размер.
В проектотарифата на правосъдното ведомство обаче е предвидено частниците да събират пропорционални такси само по парични вземания, за които е бил наложен запор върху банковите сметки на длъжника. Проблемът тук е, че докато траят съдебните процедури по изваждането на изпълнителните листове в полза на кредиторите, недобросъвестните платци масово закриват банковите си сметки и частниците просто... няма какво да запорират и няма от какво да печелят.
Оттук нататък сметката е елементарна. Частниците трябва издържат дейността си само от събирането на т. нар. обикновени такси - за образуване на изпълнително дело, за извършване на опис, за въвод във владение и т. н. Според чл.82 от ЗЧСИ тези такси се събират само за действия, изрично посочени в тарифата, и не зависят от материалния интерес. Тоест - те са минимални (в името на равния достъп до правосъдие) и по никакъв начин не позволяват на един частен съдия изпълнител да поддържа нормална кантора с нормално обзавеждане и техническо оборудване.
Както БАНКЕРЪ вече писа, в началото на февруари правосъдното министерство и Камарата на частните изпълнители се договориха не само за размера на пропорционалните такси, но и за механизма на тяхното събиране. В резултат на това разбирателство в първоначалния проект за тарифа беше записано, че съдебните изпълнители събират такси за всички парични вземания, независимо дали върху банковите сметки на длъжниците е бил наложен запор, или друго обезпечение.
По неофициална информация, ден преди пресконференцията в сряда (22 март), вестта за скандала между Камарата на частните съдебни изпълнители и Министерството на правосъдието е стигнала до ушите на премиера Сергей Станишев. Източници на Параграф 22 твърдят, че по негово настояване разглеждането на проектотарифата Петканов е било отложено за първото заседание на Министерския съвет през април, защото той... бързал за срещата на върха на Европейския съюз в Брюксел, проведена на 23 и 24 март.
А дали това наистина е вярно, ще стане ясно още другата седмица, когато под егидата на премиера Сергей Станишев правосъдният министър и Камарата на частните изпълнители трябва да се срещнат очи в очи, да се прегърнат и да изпушат лулата на мира.

Facebook logo
Бъдете с нас и във