Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ЧАСЪТ НА БУНТАРИТЕ СРЕЩУ ФИЛЧЕВ УДАРИ

Главният прокурор отдавна е бил готов и с номинациите на бъдещите заместник главни прокурори стана известно в сряда. Само два часа и половина след заседанието на ВСС в ИНТЕРНЕТ страницата на държавното обвинение се появи съобщение, че главният прокурор издаде заповед, с която определи г-н Камен Ситнилски и г-н Валери Първанов временно да изпълняват функциите на заместници на главния прокурор при ВКП до избор на титуляри. Със същата заповед бе извършено и разпределението на функциите между заместник главните прокурори.
Въпреки че в съобщението за заповедта на Борис Велчев няма и дума с какво ще се занимават и.д. заместник главните прокурори, едва ли е чак толкова трудно човек да отгатне кой с какви ресори е натоварен.
В момента Камен Ситнилски минава за най-доверения човек на Борис Велчев. През март той оглави пълната ревизия на държавното обвинение за работата му в периода 2001-2005 г., а главният прокурор му осигури кабинет зад блиндираната врата на четвъртия етаж в Съдебната палата. Така че като нищо Камен Ситнилски ще се нагърби с нелеката задача да разтовари г-н Христо Манчев, посрещайки (по думите на Велчев) предизвикателствата на новия Наказателнопроцесуален кодекс (НПК) - много по-засилен контрол на обвинението върху досъдебното производство и върху работата на прокурорите в страната. Плюс, разбира се, контрола върху работата по прословутите дела на специален отчет.
А за втория и. д. заместник главен прокурор - Валери Първанов, главният явно е оставил контрола върху администрацията - инструкциите, указанията и нещата, които не са по силите на главния секретар на прокуратурата.
Звездата на Валери Първанов изгря, след като на 14 февруари 2001 г. ВСС понижи в длъжност тогавашния градски прокурор на София Нестор Несторов и го изпрати на шестгодишно заточение в Софийската районна прокуратура. За да може да държи под контрол Софийската градска прокуратура, бившият главен прокурор Никола Филчев командирова Валери Първанов от Върховната касационна прокуратура в СГП, но три месеца по-късно осъзна грешката си. И... реши, че СГП няма да има титулярен ръководител, а заместник-шефовете й ще се въртят като главни шефове на всеки шест месеца.
През октомври 2002 г. Валери Първанов отново влезе в устите на медиите, защото стана съучредител на алтернативното Национално сдружение на българските прокурори, създадено от най-откровения противник на Филчев в съдебната система - бившият апелативен прокурор на Варна Васил Миков (преди около месец Борис Велчев го изтегли при себе си и го назначи в Инспектората на ВКП). А два месеца по-късно, когато тогавашният състав на Висшия съдебен съвет тръгна да проверява данните в първото открито писмо на Едвин Сугарев срещу методите на Никола Филчев (то бе огласено на 5 ноември 2002 г.), Валери Първанов бе един от основните свидетели срещу бившия главен прокурор.
На 11 декември 2002 г. той даде показания пред ВСС и открито подкрепи Васил Миков, който тогава обяви, че според негови колеги кабинетите им в Съдебната палата се подслушват, че в прокуратурата върлува мания за секретност, а централизмът там е доведен до абсурд. Прокурорите са превърнати в обслужващ персонал на волята на главния прокурор, каза още Миков и допълни, че Филчев и хората му репресират не само прокурори, но и членове на техните семейства.
Освен това Първанов заяви, че още на 5 декември, ден след като е станало ясно, че ВСС ще проверява данните в откритото писмо на Едвин Сугарев и ще разговаря с всички, които фигурират в него, съпругата на върховния прокурор е получила... призовка да се яви като свидетел по дознание, образувано от военната полиция. Аз тълкувам това като опит за натиск и сплашване, защото името ми фигурира в писмото на Сугарев, заяви тогава Първанов пред Висшия съдебен съвет.
На 18 декември 2002 г., с 13 гласа за, девет гласа против и един въздържал се, Висшият съдебен съвет поиска Никола Филчев да си подаде оставката като главен прокурор.
Тогава ВСС прецени, че главният прокурор е превишавал системно своите правомощия, в нарушение на закона е наказвал длъжностно и финансово свои подчинени прокурори, незаконно е заобикалял ВСС при определени решения, а под негово давление са задържани разследванията по определени дела. Под влияние на възприетите от него методи в оглавяваната от Филчев институция цари страх, с което е парализирана нормалната дейност на прокуратурата, и тя е затруднена да изпълнява конституционните и законовите си задължения, се казва още в решението на Висшия съдебен съвет.
Какво се случи по-нататък е известно. В типично негов стил Никола Филчев нито присъства на заседанието на съвета, нито по-късно си направи труда да коментира решението на ВСС. Вместо това още на 18 декември 2002 г. заместник главният прокурор Христо Манчев обяви, че юридически декларацията на Висшия съдебен съвет няма никакво значение и доц.Филчев няма да се предаде. Различни кръгове, които са ограбили България преди десет години, се опитват да пречат на работата на прокуратурата. Нарушения няма и прокуратурата продължава да работи, заяви още Манчев, цитиран от БТА.

Facebook logo
Бъдете с нас и във