Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Чеченец скъса нервите на наши и европейски съдии

Съдът на Европейските общности в Люксембург ще умува над заплетен казус, който му поднесоха магистратите от Софийския административен съд, след като си блъскаха цели три години главите над него. Изглежда, и европейските съдии имат проблеми с тълкуванието му, тъй като столичното съдилище за втори път праща депеша за правна помощ. Първото запитване е от 2008 г. и е във връзка с чеченец, задържан у нас без никакъв документ за самоличност.
Заради чужденеца дирекция Миграция в МВР е образувала административна преписка, по която магистратите от Люксембург трябва да се произнесат. От Миграция очакват служебното тълкувание на европейския съд за продължителността на задържането на Саид Шамилович Хучбаров, гражданин на Република Чечня у нас. Чеченецът се намира в Дома за временно настаняване на чужденци в с. Бусманци от 3 ноември 2006 г., когато е бил арестуван. Оттогава не е напускал пределите на дома.
Административните съдии се видяли в чудо как да процедират с него, тъй като чеченецът първоначално се е представил под името Саид Хучбаров, роден на 11 февруари 1979 г. в гр. Грозни, Чечня. Малко след задържането му на наша територия обаче Саид изненадващо заявил, че истинската му фамилия е Кадзоев. Според временното удостоверение за самоличността му, издадено от Чеченската република обаче той все пак се казва Хучбаров, а не Кадзоев.
Мешавицата става пълна, когато българските власти изпращат питане до властите в Руската федерация - биха ли си го прибрали у дома, за да се оправят там с имената му. Руснаците обаче върнали отговор, че не смятат въпросния индивид за свой гражданин и няма да му издадат нужния документи (пасаван), за да се върне в родината.
Саид, или както му е името, не притежава валидни документи за самоличност, не е български гражданин, не му е предоставен статут на бежанец и хуманитарен статут по Закона за убежището и бежанците (ЗУБ). От Министерство на правосъдието не са му издавали разрешение за пребиваване у нас, в съответствие със Закона за чужденците в Република България (ЗЧРБ). Освен това Хучбаров-Кадзоев не притежава и кьорава стотинка, за да се издържа тук, няма и от кого да вземе назаем, установили нашите административни магистрати.
Те изпращат преюдициалното запитване до Съда на Европейските общности в Люксембург за тълкуване на разпоредбите на Директива 2008/115/ЕО на Европейския парламент и на Съвета относно общите стандарти и процедури, приложими в държавите членки, за връщане на незаконно пребиваващи граждани на трети страни, уточниха от съда. В искането са описани всички проблеми, стоварили се върху МВР и съда от пребиваването на чеченеца в Дома за временно настаняване.
Междувременно Хучбаров-Кадзоев показва опърничавия си чеченски нрав. Според данните, предоставени от Дома за настаняване на съда, Саид проявява трайно агресивно поведение към останалите му обитатели, не зачита вътрешните правила и най-редовно ги нарушава. Освен това за трите години, прекарани зад стените на дома, той е успял да извърши и престъпление, за което се води досъдебно производство.

Facebook logo
Бъдете с нас и във