Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Ченгеджийницата

Историята може да започне като приказка - зад девет планини в десета, на брега на едно море, имало една страна (приказният жанр е подходящ, защото от дълбините на времето прииждат невиждани чудовища и злокобни герои, които влизат в кървави битки, за ужас на изконните обитатели на тези земи). Страната била в ръцете на невидими зли сили, които с магии и упойващи треви държали хората в тежък унес, докато те плетели злокобните си козни. Страната се наричала Ченгеджийница...

nbsp;


В последните 20-25 години неведнъж сме получавали доказателства за основанията България да бъде наречена така. От 2009 г. обаче невидимата власт на бивши и настоящи ченгета беше легитимирана и част от тях бяха вкарани в парламента. Отвън, разбира се, останаха онези, които предпочитат в тъмното да продължат да дърпат конците на българския политически живот.


Първият месец на още новата година беше белязан от действия и знаци, които дадоха да се разбере, че дълбоко под повърхността на обществено-политическото ни битие неизвестните сили джуркат непредвидими засега бъдещи събития.


Лидерът на ДПС Ахмед Доган, известен от години с ДС-псевдонима си Сава,стана обект на пишман-атентатор, докато четеше доклада си на Осмата конференция на партията в НДК. Покушението бе причина агент Сава да прекрати анализа си, който по-късно бе изчетен от Филиз Хюсменова. В анализа сегашният премиер и бивш главен секретар на МВР, ген. лейт . Бойко Борисов бе наречен идентифициран летящ обект от подземния свят. Виждайки как реагират медите и обществото на поведението на един мачо като Герой-спасител, ти става тъжно и мъчно, пише в доклада си Сава. Диктаторите не разбират от базови ценности, политическо целеполагане и стратегия за развитие на страната. Но те по-добре от нас усещат инстинктивната сила на Властовата система и нейните инструменти. Особено микрофона, камерата, силовите инструменти и всичко, което може да служи за принуда и рекет...


Казаното от Доган преди да слезе от политическата сцена като лидер на ДПС за миг повдигна завесата, отвъд която неизвестните кукловоди подготвяха нова водевилна постановка. Изпращайки натоварения с огромни негативи водач в заслужен отдих, те пишеха сценарий, в който под ръководството на новия си лидер движението сякаш връщаше имиджа си на политическа кокетка, изправена пред томителния поглед на юнака ГЕРБ и ревнивия взгляд на червената старица, наежила косъм в очакване на изборите.


Междувременно в страната на бившето ченге о.з. ген.лейт. и настоящ премиер Бойко Борисов отново се пригърмя, но този път се проля кръв. Обект на покушение бе Златомир Иванов, също бивше спецченге, служител от елитното Специализирано подразделение за борба с тероризма. За него от години се говори, че е


летящ обект от подземния свят

на когото му предстоеше протест на осемгодишна присъда за ръководене на престъпна група пред Апелативния съд.


И докато общественост и медии се губеха в най-различни версии, друго бивше ченге и настоящ митничар №1 хвърли неочаквана светлина върху кървавия преход на страната Ченгеджийница. Златомир Иванов-Баретата знае много неща за корумпирани съдии, политици и полицаи. Много хора ще бъдат доволни, ако той не е на този свят, рече голямата русенска уста и ексдиректор на антимафиотската служба ген. Ваньо Танов.


Малко по-рано по темата се изказа и вътрешният министър Цветан Цветанов, на когото това му е работа като ръководител на силовото ведомство. Обаче далеч преди подчинените му служители, разследващи покушението над Златко Баретата, да имат очертана основна версия, типично по ченгесарски той подхвърли във въздуха, че е възможно бившият спецбоец да е поръчан от друго елитно ексченге. Цветанов врътна изненадваща интрига, посочвайки сред евентуалните поръчители на Баретата екссъветника от ДАНС Алексей Петров. Известно е, че МВР шефът не изпитва горещи чувства към Петров (обратното също е факт) и може да се предположи, че ако по силата на различни обстоятелства не разполагаше с властови механизми, той самият би го поръчал. В същото време будещият такива горещи страсти Алексей Петров сякаш се радва на дистанцираното поведение на някогашния си съдружник Бойко Борисов. Докато Цветанов се опитва да поръча Петров на Баретата (ако оживее!) под отчуждения поглед на премиера, Алексей Петров върти застрахователен бизнес, въпреки струпалите се на главата му съдебни дела. Известно е, че от години свързваната с Петров компания Лев инс застрахова софийското метро, което в тези години на криза направо е шестица от тотото, а пък и не само него.


Покрай случилото се с бившата барета Златко


Цветанов се опита да отстреля

nbsp;


и бившия президент Георги Първанов, известен също с агентурното си минало под псевдонима Гоце. МВР шефът направи това с твърдението, че Първанов не е придвижил за проверка сигнал на лице от подземния свят, че бившите ченгета Златко Баретата и Алексей Петров са се срещали за преразпределение на пазара на дрога. Агент Гоце обвини Цветанов в лъжа, а у хората остана отвратителният вкус на поредната ченгесарска интрига.


Всичко в страната, която досега описваме, дойде на мястото си, след като бившият главен секретар на МВР и настоящ премиер Бойко Борисов бе вкаран от сайта Биволъ в шумен скандал относно битието му на оперативно интересно лице за българските служби покрай гравитирането му около известни силови групировки от миналото. Първоначално бе тиражиран документ от ЦСБОП, който показва намерението на антимафиотите да използват Борисов като информатор. Справката е от 9 декември 1996 година.


Впоследствие обаче бе публикувана информация, че на 24 февруари 1997 г. в сектор Вътрешен тероризъм на ЦСБОП е образувано Дело за оперативно наблюдение (ДОН) срещу Бойко Методиев Борисов. Делото е с номер 0996, с псевдоним Буда. Мотивът е за придобиване на информация по отношение на процеси, представляващи оперативен интерес в силовите групировки и структури. За предотвратяване и пресичане на евентуална престъпна дейност от техни представители.На документа има гриф Строго секретно.


Самият Буда обясни първоначално, че е бил интересен за службите заради контактите си с Тодор Живков и Симеон Сакскобургготски. После внесе голяма доза драматизъм, припомняйки, че делото Буда всъщност тръгва от опита за покушение над приятелката му Цветелина Бориславова.


Логичен е въпросът откъде идва Буда? Знаете, за съжаление, че тогава ми се случи едно нещастие - 1997 г., когато взривиха на Цветелина джипа. Това дело се казва Буда. В това дело има три изречения отдолу, в които пише, че тя живее на семейни начала с Бойко Методиев Борисов - шеф на фирма Ипон. И понеже знаете, че делата се кръщават,тогава някой решава така да го кръсти.Сега вече


целта е да бъдем всички маскари

nbsp;


- в смисъл и Борисов бил агент Буда, обясни премиерът.


Покушението срещу Цветелина Бориславова обаче се случва на 27 март 1997 г., а предложението за образуването на ДОН Буда е месец по-рано - на 24 февруари същата година.


Появата на папката Буда предизвика много интересни реакции сред определени среди. Според мълвата след образуването на делото папката е била заключена в касата на заместник-директора на Централната служба за борба с оранизираната престъпност подп. Венцислав Великов до напускането му през 2001 година. Когато идва времето за избор на главен секретар на МВР в кабинета на министър Георги Петканов при управлението на Симеон Сакскобургготски, папката удобно си лежи в касата, а Бойко Борисов изненадващо сменя амплоато си на ВИП-бодигард с това на професионалист №1 в МВР. НДСВ тогава възлага на МВР да направи проверка на всички от кабинета дали имат картончета в службите. Тогавашният шеф на дирекция Информация и архиви Серафим Стойков открива картонче за един от министрите на Кобургготски. Двамата с Петканов обаче решават да пуснат аванта на министъра-доносник, като в справката за него, предназначена за министър-председателя, записват, че има данни, но те не са безспорни.


В същото време подобна констатация в справката след проучването на Борисов липсва. Петканов научава за ДОН Буда една година по-късно, в резултат на което полк. Серафим Стойков изхвърча от МВР, а папката е заключена, този път в касата на Петканов. Твърди се, че при встъпването на кабинета на тройната коалиция, при сдаването на поста Георги Петканов оставя папката ДОН Буда в наследство на новия МВР-шеф Румен Петков, който пък я укрива и не запознава наследника си Михаил Миков с нея.


В сряда (6 февруари) Петков обаче категорично отрече да е получавал в наследство папката ДОН Буда. Иначе щяхме да я използваме при изборите през 2009 г., мотивира се той. Петканов също отрече да е получавал споменатата папка. Той пък научил за нея от писанията по медиите.


Че папка има, има. В суетнята около нея се открои гласът на вътрешния министър Цветан Цветанов. Той изненадващо оповести, че срокът на давност за оповестяване на класифицирана информация с гриф Строго секретно , какъвто има ДОН Буда, вече е изтекъл. Тоест, ако има още за публикуване, давай, няма страшно!


Не така обаче мисли неговият приближен и най-вече подчинен Станимир Флоров, шеф на ГДБОП. В сряда (6 февруари) той обяви, че не е виждал папката ДОН Буда, а делото все още било секретно. Позицията на Флоров е съвсем прозрачна. Тя май се основава на горчивия опит, скрит в народната мъдрост, че когато атовете се ритат, магаретата го отнасят. По тази причина антимафиот №1,изглежда, е преценил, че няма защо да се бута между шамарите. В сряда (6 февруари) той повтори едно към едно казаното от самия Буда, че интересът на ЦСБОП към него е заради атентата срещу приятелката му Цветелина Бориславова.


Думите на Флоров ще потънат в ченгесарската глъч. Дон Буда обаче няма да забрави кой се е наредил от правилната страна и кой от другата. Бедата е, че за всички останали е отредена ролята на зрители, пред които повече от 20 години се върти един и същи сериал.

Facebook logo
Бъдете с нас и във