Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Ченгета бандити помрачиха МВР празника

Още един полицай, преминал от другата страна на барикадата, беше задържан от колегите си заради участие в престъпна група за грабежи. Извършителите на въоръжен обир на златарско ателие в столичния ж.к. Люлин през април тази година бяха задържани в четвъртък (8 юли) при нова спецакция на МВР с кодово име Златарите. Операцията се проведе в столичния квартал Фондови жилища, където са задържани бандитите, уточниха от МВР.
На 18 април тази година в района на кооперативния пазар на ж.к. Люлин в София трима въоръжени и маскирани мъже обраха златарско ателие. Мъжете влезли в търговския обект, заплашили продавачката с оръжие, след което счупили стъклените витрини и взели изложените на тях накити. Ограбени бяха около 3 кг злато.
В последвалото разследване е изяснено, че грабежът е бил извършен от лица с прякори Човката и Питбула, известни на полицията по повод на грабежи и хулигански прояви. Според кратката информация на МВР Питбула е от Ботевград и вече е осъден на две години затвор за грабеж. Малко преди да влезе в затвора обаче, той успял да обере ателието в люлинския търговски център. След грабежа Питбула най-спокойно се отправил към зандана, за да излежава присъдата си.
Повдигнато е обвинение и на техен 28-годишен съучастник от София, който не е криминално проявен. Той е отговарял за транспорта по време на грабежа, установили разследващите.
Криминалистите изяснили още, че в грабителската група участва и полицай. Заедно с Човката, Питбула и шофьора в ареста вече се намира и униформен служител на столичното Девето РПУ, което е базирано в района на ж.к. Люлин. Според първоначалната информация съвсем наскоро полицаят е депозирал в управлението рапорт за напускане. Срещу него е образувано дисциплинарно производство. То е започнало след сигнал за извършени от него криминални прояви.
Ченгето от Девето РПУ в столицата е единият от действащите полицаи, които в седмицата на 131-годишнината от създаването на вътрешното министерство бяха задържани за престъпления. Другият се озова с белезници в сряда, при поредната спецоперация на МВР във Видин. Бяха иззети и 46 800 кутии цигари без бандерол.
Бивше ченге на средно ръководно равнище в Пловдивската дирекция на полицията пък беше заловено по време на операцията Огнярите, проведена също в сряда (7 юли) на територията на Враца и Пловдив. Тогава бяха задържани общо седем души, четирима от които митничари. В рамките на акцията бяха арестувани и трима служители на пловдивската фирма Кингс Тобако. Седмината спасили над 3500 стека цигари без бандерол, които били предназначени за изгаряне. Специализираната операция стартирала след сигнал за кражба на цигари със стар акцизен бандерол. Тютюневите изделия били подготвени за унищожаване и предстояло изгарянето им в пещите на врачанския циментов завод в с. Бели извор. Товарът бил подготвен за превозване в четири ТИР-а.
На главен път Е-79, близо до заведение в района на с. Бели извор, за проверка е бил спрян Форд Фокус. Автомобилът, собственост на Агенция Митници- София, бил управляван от 46-годишния Л. М. от Пловдив. В колата пътували съгражданите му 38-годишният Н.Н. и 46-годишният А.Д., а също и 34-годишният С.К. от Пазарджик. И четиримата са служители на звеното на Агенция Митници в Пловдив, на длъжност експерти от отдел Акцизи. При претърсването на автомобила им са намерени три сака с цигари и десет стека, укрити под седалките на колата - общо 69 стека със стар акцизен бандерол.
По-късно в селото е спряна Шкода Фабия, регистрирана на името на фирма Кингс Тобако - новото име на цигарената фабрика Пловдив, и управлявана от 51-годишния И.У.. Той и спътниците му - 54-годишният Г.М. и 42-годишният Г.Б., са служители на Кингс Тобако, която беше приватизирана преди две години. Сред марките цигари на фабриката са Кингс, Мерилин и др.
В колата полицаите открили 15 стека цигари със стар акцизен бандерол, подлежащи на унищожаване. Още спасени от изгаряне цигари били открити при последвала проверка на територията на циментовия завод в с. Бели извор. В постройка, ползвана за съблекалня и за хигиенни нужди, полицейският екип открил 50 мастербокса (2500 стека) цигари, също със стар акцизен бандерол. Проверен е и цех за раздробяване на отпадъци, където в едно от електроразпределителните табла и в автомивка са намерени и иззети още 18 мастербокса цигари.
Шофьорът на шкодата, в която пътували служителите на Кингс Тобако, се оказал Иван Вълчев, бивш началник на Криминална полиция в Пловдив. Новината за ареста му бе потвърдена и от шефа на ОДП-Пловдив Тодор Чонов. Иван Вълчев започва кариерата си като оперативен работник в Четвърто районно управление в града на тепетата. Бил е повишен в шеф на Криминална полиция от ексначалника на ОД на МВР-Пловдив комисар Ангел Рангелов, който бе пенсиониран, след като ГЕРБ спечели изборите. Като ръководител на криминалистите Вълчев е отговарял за оперативните работници и за разработките им. После той става началник на отдел Противодействие на престъпността, където пряката му задача е била да следи работата на икономическата и криминалната полиция. През 2008 г. Вълчев се е пенсионирал, взимайки полагаемото му се обезщетение от 20 заплати. Впоследствие започнал работа в приватизираната цигарена фабрика в Пловдив.
Цигарите, заделени от бившето ченге и съучастниците му митничари, били част от засечени при друга операция на МВР тютюневи изделия. Тогава десет хиляди мастербокса с цигари са били обявени с изтекъл срок на годност. Пловдивската дирекция на Агенция Митници обявила, че те подлежат на унищожаване и то ще стане под неин контрол.
След споменатата акция на вътрешното ведомство под название Огнярите складовете на фирмата Кингс Тобако са блокирани. Предстои полицията да провери количеството цигари, които са декларирани за унищожаване, и колко от тях всъщност са останали в складовете.
В началото на януари тази година Българската асоциация на тютюневата индустрия е пуснала жалба в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) срещу пловдивската цигарена фабрика Кингс тобако, показва справка в регистъра на антимонополното ведомство. Браншът обвинява предприятието в нелоялна конкуренция и за незаконна рекламна кампания. Асоциацията, в която членуват държавният холдинг Булгартабак и вносителите Бритиш американ табако, Импириъл, JTI и Карелия, обвинява пловдивското дружество, че е предлагало цигарите си на промоционални цени върху билбордове, което по закон е забранено, и че е рекламирало изделията си чрез скрита реклама в музикални клипове. За пример е дадена песента на Преслава и Константин Усещане за Мерилин. Описани са също интервюта на певци и актьори, които са пушили цигари на фирмата по време на техни изпълнения. Фабриката в Пловдив предлага две марки цигари - Мерилин и Кинг, които в момента струват 3 и 2.80 лева.

Facebook logo
Бъдете с нас и във