Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ЧЕНГЕТА - ИЗМАМНИЦИ С ПРИСЪДИ

Пловдивските ченгета Димитър Спасов и Никола Трифонов бяха светкавично осъдени за телефонна измама. Те сключиха споразумение и получиха по шест месеца условно. Двамата работили под прикритие и е трябвало да предотвратят телефонна измама на възрастна жена от село Поповица. В жалбата си 78-годишната баба Марийка пише, че непознат мъж се обадил на домашния й телефон, представил се за адвокат, и й поискал 8000 лева, за да освободи от ареста зет й, предизвикал катастрофа със смъртен случай. Жената обяснила, че може да даде само 5000 и мнимият адвокат казал, че ще прати човек за парите. Междувременно криминалистите Димитър Спасов и Никола Трифонов подслушвали телефонните разговори на мошенниците. Оперативната разработка предвиждала двамата да заемат мястото на посредниците и така да стигнат до телефонния измамник. Полицаите действително тръгнали със служебната кола за Поповица, уж за да предупредят баба Марийка. Вместо това обаче прибрали парите и си ги поделили.
Възрастната жена пък останала втрещена, след като адвокатът пак се обадил и казал, че праща човек за парите. Тя му отвърнала, че вече е платила. Разбирайки, че е измамена, Марийка Янева подала нов сигнал в РПУ-Асеновград. Ченгетата Спасов и Трифонов били изпети от съучастника си Атанас Христов -Чартърния, бивш полицай, който работи като таксиметров шофьор. Двамата са задържани в сряда (19 март) вечерта, на следващата сутрин съдът по бързата процедура им постанови по шест месеца условно, с три години изпитателен срок. Полицаите ще бъдат уволнени дисциплинарно, а началниците им, които не са спазили заповедта за работа със специални разузнавателни средства, ще носят отговорност, заяви министърът на вътрешните работи Румен Петков. Директорът на ОДП комисар Ангел Рангелов назначи проверка на групата, разследваща телефонните измами.
Единствено за баба Марийка Янева от Поповица историята е с добър край. След като се успокои, че зет й не е убил човек, тя получи обратно парите си от военен прокурор с предупреждението да внимава.

Facebook logo
Бъдете с нас и във