Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ЧЕНГЕТО ВИДЕТЕЛ НА УБИЙСТВО ШИКАЛКАВИ В СЪДЕБНАТА ЗАЛА

Запис от съдебния разпит на ексшефа на РПУ - Приморско, Красимир Димов по делото за убийството в бургаското бистро Бохеми ще бъде изпратен във Военната окръжна прокуратура в Сливен. Това поиска тази седмица окръжният прокурор на Бургас Емил Христов при повторното изслушване на ключовия свидетел по делото за убийството на 23-годишния Тодор Стоев през месец август тази година. Според криминалисти, възможно е срещу Димов да бъде повдигнато обвинение за лъжесвидетелстване заради противоречивите му показания и отказ пред съда да възстанови белите петна в паметта си от деня на убийството.
Ексшефът на РПУ - Приморско, Красимир Димов бе призован в съдебната зала за втори пореден път, за да изгледа записа от охранителната камера на съседната банка ОББ от деня на убийството. Заедно с него записът изгледаха и още десет човека, свидетели на кървавата драма, разиграла се в заведението на улица Александровска. Видеото, продължаващо 20 минути, е запечатало събитията около убийството във времето от 5.50 до 6.10 часа във фаталната сутрин. Записът съдържа поредица от кадри с интервал от секунда между тях. Според показанията на едно от вещите лица Здравко Стоянов така била устроена охранителната система на банката.
Въпреки прекъсването на картината ясно се виждат убиецът Евгени Ганев и жертвата му Тодор Стоев, както и сервитьорката от заведението Жени Памукова, разносвачът на хляб Любомир Стоянов и полицейският шеф Красимир Димов. Всички те бяха разпитани повторно в съдебната зала, непосредствено след като изгледаха записа, за да си припомнят подробности от сутринта на 5 август 2008 година.
Въпреки твърденията на експолицая Красимир Димов, че е дремел на масата, от записа ясно се вижда как той сяда от дясната страна на убития Тодор Стоев, а срещу него на масата стои убиецът Евгени Ганев. В 5.54 часа на масата се вижда раздвижване, тримата мъже се изправят, а след това пак сядат. Тодор се е обърнал към Красимир Димов и нещо му говори. Минута по-късно от записа се вижда, че ръцете на двамата полицаи - Димов и Ганев, които са под масата. От движението на Евгени става ясно, че той зарежда пистолета си и вади пълнителя от него, а после пак под масата го подава на Димов. След което Ганев се изправя и стреля в главата на жертвата си. Тялото на младежа се отпуска за части от секундата назад. Веднага след фаталния изстрел Красимир Димов оставя пълнителя на масата и хуква да бяга. Не се и обръща да провери дали Тодор Стоев дава признаци на живот. Според криминалисти реакциите на Димов подсказват, че той очаквал подобна развръзка, а не прилича на разбуден от дрямка солидно почерпен мъж, както първоначално се опитва да убеди магистратите ексшефът на РПУ - Приморско.
Убиецът Евгени Ганев изчезва за секунди от записа, но след това се вижда как се връща до масата, където е застреляния Тодор, за да прибере цигарите си. Пистолетът заедно с пълнителя стоят на масата. Сервитьорката и разносвачът на хляб също са запечатани на кадрите как наблюдават убийството.
Пълен провал се оказаха усилията на окръжните магистрати в Бургас да изкопчат смислени обяснения от ексначалника на РПУ - Приморско, Красимир Димов. През цялото време той даваше уклончиви показания. Губеха му се спомени за част от прекараното заедно с Ганев време същата нощ, имената на посетени заведения, изпитото количество алкохол, водените разговори на масата между обвиняемия и убития. Заради това адвокатът на убиеца Евгени Ганев - Илиян Василев (адвокат на Димитър Желязков - Очите), поиска да бъде назначена тройна комплексна съдебнопсихиатрична и психологична експертиза на свидетеля Красимир Димов. Според Василев експертизата е наложителна, за да се изясни дали свидетелят може да възприема факти и обстоятелства и да ги пресъздава вярно, за да бъдат достоверни показанията му.
След множество въпроси Красимир Димов разказа пред съда, че на 4 август тази година е бил поканен от Евгени Ганев на рождения му ден. Двамата били приятели. Празнували са заедно с компания в заведението Еко в комплекс Лазур. Там били докъсно вечерта и си тръгнали от заведението след полунощ. Димов обаче не можа да каже точно в колко часа е станало това. Самият той твърдеше, че е изпил около 300-400 грама ракия, не е забелязал колко алкохол е изпил Ганев. Малко по-късно Димов заяви, че на масата е имало няколко бутилки с ракия и той е изпил няколко ракии, като си е доливал, както правели всички на масата. След като са напуснали заведение Еко, някой е повикал таксита и се отправили към друго заведение, близо до гарата - Дувара. Тъй като там е било затворено, петима души от компанията отишли в бистро Бохем. За колко време са отишли дотам, откъде са минали, ползвали ли са отново такси, отбивали ли са се в друго заведение - на тези въпроси свидетелят отговаряше объркващо и неясно. Поради тази причина в хода на разпита адвокатите на Ганев заявиха, че има бели петна в показанията на Димов.
Свидетелят описа как той, Евгени, Борис, Марияна и Динко, които са били заедно на рождения ден, застанали около 6.00 часа до бистро Бохем и разговаряли помежду си. Евгени седнал на крайната маса вдясно, на която е имало едно момче. Рожденикът седял срещу него. Останалите от компанията си тръгнали. Красимир останал с Евгени и седнал срещу него, до момчето на масата.
От обясненията на Димов стана ясно, че Тодор Стоев и Евгени Ганев са започнали да спорят кой да почерпи. Поръчали си по една малка водка, но спорът продължил. Постепенно станал по-остър, но свидетелят Димов не можа да уточни за какво точно е бил.
В разказа си свидетелят каза: Не съм чул и не си спомням двамата да се обиждат. След малко Димов поясни, че момчето се е надигнало, привело се над масата и казало нещо по адрес на Евгени, но свидетелят пак не чул конкретни думи. В един момент, както си седях на края на масата чух гръм и като се обърнах, видях момчето отпуснато на масата. Изстрелът дойде откъм Евгени. Не си спомням подсъдимият да ми е давал пълнител. Не мога да си спомня да съм виждал Евгени с пистолет. Може би след изстрела видях Евгени да държи пистолета, но не си спомням точно, защото имам бели полета. Бях изморен. Станах да информирам Първо РПУ, но не можах да стигна дотам заради стреса и уплахата.
Такива бяха показанията на Красимир Димов. На въпрос на прокурор Емил Христов кой е стрелял по момчето свидетелят отговори: Евгени Ганев стреля по момчето. Но в същото време на много конкретни въпроси, Димов отговаряше, че не си спомня, че не е сигурен дали Евгени е стрелял, защото е бил уморен и дори от алкохола може да е задрямал на масата. На Красимир Димов бе показан пистолетът, с който е застрелян Тодор Стоев. Димов заяви, че не познава пистолетите, той никога не носел в себе си служебното оръжие и не бе сигурен дали това е оръжието, с което е застрелян Стоев. Свидетелят описа Евгени като добър приятел и добър служител. Според него подсъдимият не ставал агресивен след употреба на алкохол, има уравновесен характер и си вършил работата безпристрастно.
Седмица след убийството вътрешният шеф Михаил Миков отказа да подпише молбата за напускане по собствено желание и разпореди да се образува дисциплинарно производство срещу началника на РПУ-Приморско главен инспектор Красимир Димов. То е по чл.227 т.9 от ЗМВР - за тежки нарушения на служебната дисциплина и във връзка с чл.64 от Етичния кодекс за поведението на служители от МВР. А в четвъртък (4 декември) със заповед на Миков Красимир Димов бе уволнен. Според съобщение на МВР, на 5 август около 6 часа в бистро Бохемия в Бургас той е станал свидетел на убийство. Вместо да предприеме действия за задържане на извършителя, да запази местопроизшествието и да уведоми полицейските органи, безучастно е напуснал заведението. За това си деяние, уронващо престижа на службата, на полицая е наложено най-тежкото дисциплинарно нарушение, се казва там.
Гледането на делото от петчленния състав на Бургаския окръжен съд под председателството на съдия Галя Тодорова ще продължи на 13 и 14 януари 2009 година. Дотогава трябва да бъде готова психиатричната експертиза на Красимир Димов, както и да бъдат снети показанията на още свидетели на убийството. Повдигнатото срещу Евгени Ганев обвинение е по чл.116, ал.1, т.2 от Наказателния кодекс за извършване на умишлено убийство по хулигански подбуди, по особено опасен за околните начин. Евгени Ганев е защитаван от трима адвокати, сред които и адвокатът на Димитър Желязков-Очите - Илиян Василев. Другите двама Станко Кралев и Марин Стефанов също за защитавали хора от групата на Очите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във