Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Чепатия срещу Багера

Горещи искри - предупреждение за тлеещ пожар, прелетяха в началото на седмицата между двама основни играчи от тима на Бойко Борисов - вътрешния министър и вицепремиер Цветан Цветанов и шефа на Агенция Митници ген. Ваньо Танов, подчинен на другия вицепремиер и финансист № 1 Симеон Дянков. В момента митниците не са това, което се очаква, заяви в понеделник (17 май) в телевизионно интервю вътрешният министър и за да не остане неразбран, даже го повтори. Министърът е умен политик и не би направил подобен коментар за митниците, отвърна на следващия ден (18 май) също в телевизионно изявление митничар № 1 ген. Ваньо Танов.
Причината, за да припламнат искрите между двамата, на пръв поглед е ясна - това е общата за Цветанов и Танов патриотично-революционна решимост да се справят с контрабандата. Изгаряйки в треската на тази решимост, и двамата не спират да сочат слабостите на другия и да се бият в гърдите - всеки за своите си успехи. А контрабандата не само не е спряла, ами върви, та пушек се вдига.
Основание за обвинението си Цветанов видя в резултата от акцията на МВР на 14 май (събота) в Благоевград и София, при която бяха заловени 45 мастербокса контрабандни цигари. Същия ден пресслужбата на министерството разпространи информация, която убедително разкрива как полицаите са прекратили незаконна дейност по добре организирана схема за доставка и разпространение на тютюневи изделия без бандерол в Югозападна България. Операцията се развила по сигнал за контрабанда на акцизни стоки, провеждана на територията на две области - Благоевград и София. Ето какво се казва по-нататък в съобщението: Изяснено е, че групата е търгувала с цигари - контрабанден внос, за които не са плащани мита, данъци и акцизи. Установени са няколко адреса в двата града, ползвани от организацията за складови бази, идентифицирани са транспортните средства за доставките. В хода на работата е изяснена и голяма част от търговската мрежа и обектите, в които е реализирана стоката. Уточнен е съставът на престъпната група - тя се състои от две относително самостоятелни структури - едната за доставка, другата - за дистрибуция на тютюневите изделия на територията на почти цяла Югозападна България. Действащите лица от двете самостойни нива са роднини. Те изградили мобилна и гъвкава организация на работа, често сменяли местата за среща и за размяна на договорените количества, действали са при пълна конспирация. Организирали пратките в малки количества и с няколко доставки на ден, за да избегнат нанасянето на големи щети при разкриването на дейността им. В момента, когато доставчиците предават десет мастербокса с цигари, са задържани - семейство Н.И. (42 г.) и К.И. (40 г.). Арестувана е и организаторката на престъпната схема А.Д. (45 г.), която пък била подпомагана от цялата си фамилия. Установен е и адресът на склада, където е държана стоката до доставянето й в столицата - в кв.Надежда. Там са открити още около 35 мастербокса от популярни марки. Малка част от стоката е от неизвестни и непродавани в страната ни цигарени марки. На постоянния адрес на доставчиците в София е открита и голяма сума пари - около 50 хил. лв. и 80 хил. евро, а на адресите на организаторите в Благоевград антимафиотите намерили още три мастербокса с цигари. Образувано е досъдебно производство по чл.234, ал.2 от НК. Към момента е изяснено, че приготвеното за реализация количество цигари възлиза на около 5000 000 къса, а допълнително се изчислява и дължимият акциз.
Мащабът на дейността на тези групи е достатъчно голям, за да направи сериозни поражения, призна вътрешният министър. За да я спре, той разпоредил на Гранична полиция да извършва следмитнически контрол, тъй като явно митницата не е в състояние да направи това, което всъщност очаква държавата. В тази връзка на влизане в страната всички влакове и повечето автобуси се претърсват от граничари, въпреки че са минали през митническия контрол.
Според вътрешния министър в митниците липсва системен подход срещу контрабандата, недостатъчната събираемост на акцизи се дължи на липсата на мерки в тази посока. В прав текст той обяви, че МВР може да си свърши работата, но не и тази на други институции. В отговор на въпрос дали Ваньо Танов е виновен за състоянието в митниците, Цветанов отговори: Аз не бих казал, че той е виновен, колкото може би нещата, които бяха предприети и бяха направени... В интервюто си Цветанов стигна и по-далеч - според него се очаква решение чисто политическо и чисто управленско от премиера на страната и се надявам, че всичкото това той ще го предприеме и ще го направи. От което стана ясно, че силовият вицепремиер вече вижда главата на ген. Танов на дръвника.
Любопитен е задочният отговор на генерала. Не е тайна, че той е чепат по характер и като истинско шило не стои в торба. Достатъчно е да си припомним само, че ген. Танов и поверената му ГДБОП така раздърпаха кълбото от мръсни тайни между тайни и полицейски служби, политически елит и бизнеса, че доведоха до невиждан трус в държавата. А на раздяла с подчинените си през юли 2007 г. Танов си позволи дързостта публично да каже, че ГДБОП е изчерпала възможностите си да работи по корупцията във високите етажи на властта, а над сивата икономика има чадър.
От поведението на генерала можем да съдим, че незаконният алъш-вериш отново върви, сякаш чадърът си е там, макар и в друг цвят. Стане ли дума за контрабанда, Танов все се хваща да обяснява как прекомерно увеличения акциз на цигарите е довел до ръст на нелегалния внос и съответно до спад в събираемостта. Сякаш не си дава сметка, че акцизът го вдигна не някой друг, а началникът му Дянков.
За Танов обаче е много по-важно, че шефът му го брани така както Ксеркс Термопилите. На отчета на агенцията през април Симеон Дянков заяви, че митниците се справят добре с приходите и вече не са едно от четирите най-корумпирани държавни системи в България. Колкото до акцизите, тогава Дянков каза, че те се събират по план, като събираемостта при алкохола е над плана, при горивата има положителни резултати, само при цигарите имало проблеми. В сряда (19 май) министърът отново без уговорки застана зад шефа на митническата агенция.
Контрабандата и борбата с нея е задача на МВР. ГДБОП е службата, която трябва да разкрива каналите - с тези думи през седмицата ген. Ваньо Танов подхвърли горещия картоф в шепите на Цветанов. Бившият антимафиот отиде още по-далеч, като обяви, че промените в митниците са породили недоволство у тези, които са крали. Въведена е наредба, с която е затворена възможността сивият сектор да внася контрабандно на горива, посочи една от мерките си Танов. Сред предприетите стъпки за укротяване на контрабандата са и монтираните в последните месеци разходомери по цистерните на производителите на алкохол, чрез които могат да се засекат много по-точно производствата им. И съответно - да се съпоставят декларираните официално занижени обеми производство през миналите години със заявените официално завишени площи с лозови масиви и т.н. По същия начин агенцията посегна и на далаверата при горивата - идеята на всяка цистерна да се постави GPS вече се реализира, излезе и наредба за оцветяване на горивата за бита и т.н. Недоволните от тези мерки търсят начини да заобиколят законите, разчитайки и на пропуски в тях, обяви Танов. Засегнатите търговци са измислили и нова схема с т.нар. бъркочи между дизелово гориво и масло, което се представят го като масло за импрегниране на кофражни платна.
Колкото до схемите с нелегалните цигари, Танов е категоричен: Голяма част, 80% от всички цигари със сръбски бандерол минават през зелена граница. Освен това 99% от дейността за ограничаване на контрабандата според законите е включена във функциите на МВР. На всяка граница първо има полицай, след това е митничарят, явно има още какво да се желае от взаимодействието между митниците и МВР, добави шефът на митниците. Граничните полицаи са длъжни да спират контрабандните цигари, а не митничарите, заяви чепатият русенец. И призова МВР да направи необходимото - нужни са силни оперативни мерки от ГДБОП, за да се пресекат контрабандните канали на цигари.
Явно това е ахилесовата пета в здравото МВР тяло - оперативната работа. С половин уста го признава и самият вътрешен министър, макар че всякак се старае да прехвърли всички камъни в градината на Танов. Запитан дали знае кои са големите играчи в контрабандата, силовият вицепремиер в пристъп на саможертва обяви, че знае, но всичко е въпрос на доказване и да можеш да документираш тяхната престъпна дейност. Това не става от днес за утре, става с подготовка и с използването на СРС-та, на свидетелски показания и т.н., така че съдът да няма колебания, когато взема решения.
Както казва един от героите на Николай Хайтов - едно е да искаш, друго е да можеш, а трето и четвърто - да го направиш. Даже и специализираните съдилища (ако видят живот) да седнат и да заседават на ГКПП, те ще се осланят на доказателства, събрани в т.нар. досъдебна фаза на производството. А в него - ако изключим главната фигура на прокурора, действащи лица са разследващите полицаи и следователите.
Ето там го стяга лъснатият иначе чепик вътрешния министър. Нещо да сме чули за дейността на новообразуваната (макар и остаряла с няколко месеца) Главна дирекция Досъдебно производство с нейните 112 квалифицирани служители, които трябва да са ядрото на вътрешното министерство в разследването, в събирането на доказателства и в предоставянето им пред съда? Какви са подвизите, извършени от тях за времето, откакто са концентрирани в Главна дирекция?!
По този въпрос засега министър Цветан Цветанов мълчи. Защото някак не върви на силов вицепремиер да признае, че работата в досъдебното производство и на разследващите полицаи куца.
В тази връзка вярата на ген. Ваньо Танов, сегашният шеф на Агенция Митници, че не му е отправен ултиматум да се оттегли от поста си, изглежда поразклатена. Всъщност тя направо е обречена, ако забравим проблемите на МВР с разследването и си припомним за онзи чадър над сивия сектор, който си мени цвета, но остава. Олигарсите могат и да ме махнат, допусна той. За всеки случай генералът се облегна на премиерското рамо Борисово, като припомни, че с премиер като Борисов те все пак имат малки шансове, защото това, което той ми е казал, е да работя срещу тях.
Ще остане ли ген. Ваньо Танов на поста си, е въпрос с променлив отговор. Вероятно отговорът зависи само от едно - на чие здраво рамо се опират недоволните олигарси?!

Facebook logo
Бъдете с нас и във